25-те най-полезни храни
Американското списание Health събра 25-те най-здравословни храни. Класацията е направена на основата на последните научни изследвания за ползите им за човешкия организъм.
• Кайсии - бета-каротина им не позволява на свободните радикали да разрушават клетките
• Авокадо - понижава нивото на „лошия” холестерол и увеличават количеството на „добрия”
• Малини - богати на киселини, коитопрекратяват растежа на раковите клетки
• Диня - Витамин С и бета-каротинът й са сред най-силните антиоксиданти
• Манго - предотвратява артрита и зараства раните, укрепва имунната система
• Домат - Ликопенът му е един от най-силните каротиноиди, който действа като антиоксидант
• Стафиди - източник на желязо, което способства за пренасянето на кислорода към тъканите
• Смокини - естествени източници на калий и въглехидрати
• Лимон - богат на витамин С
• Лук - намалява риска от рак
• Джинджифил - намаляване на тежестта в стомаха и гаденето
• Броколи - намалява риска от рак на гърдата
• Спанак - възпрепятстват дистрофията на ретината
• Китайско зеле - предпазва от рак на гърдата
• Тиква - съдържа витамин С и бета-каротин
• Чесън - намалява количеството на лошия холестерол, понижава кръвното
• Лапад - увеличава количеството на белтъчините
• Пшеничен зародиш - съдържа необходимото за деня количество магнезий
• Леща - богата на целулоза, която способства за здравето на сърцето
• Орехи - понижават риска от сърдечни заболявания
• Шарен боб - намалява на риска от сърдечни заболявания
• Мляко с ниско съдържание на мазнини - укрепва костите
• Обезмаслено мляко - необходим за доброто зрение
• Морски дарове - поддържа функциите на нервите и умствените способности
• Сьомга - намаляват риска от заболявания на сърцето
Други подобни ресурси
Фирми: Храни и напитки
Лица: Химия
Сайтове: Храни и напитки