Топ 5 билкови чайове |
__ 1 __
13/11/22 21:27:58 |
Множеството билкови растения предлагат богат избор от вкусове, от който може да изберете подходящия за вас. 1. Чай от лайка Един от най-популярните чайове в света е от лайка. Той е известен с прекрасния си аромат и апетитен вкус. За някои, това е любимият им избор, тъй като помага за успокояването на ума и намаляване на нервното напрежение. Чрез него ще постигнете допълнителна релаксация, когато се чувствате стресирани.
Чаят от лайка облекчава също стомашните болки, и е подходящ при някои често срещани проблеми с храносмилането. Той спомага за лесното заспиване и е добре да се пие преди сън.
2. Чай от джинджифил Джинджифилът има силно противовъзпалително действие, помага за предотвратяване на лошо храносмилане, повръщане и гадене. Той също е чудесен избор за страдащите от артрит. Според изследванията, консумацията му намалява риска от злокачествени заболявания и тумори. Най-добре е да се пие с прясно изцеден лимон. 3. Чай от мента
Ментовият чай има силен аромат, който действа успокоително и отпускащо. Подходящ е за хора, страдащи от чести настинки, кашлица, астма, гадене, повръщане и морска болест. Подобно на повечето билкови чайове, ментовия помага в усвояването на храните, лекува храносмилателни проблеми, които включват синдром на дразнимото черво (колон иритабиле).
Препоръчва се от лекарите на пациенти със стомашни проблеми, камъни в жлъчката, хронични болки и при болки в мускулите.Не на последно място, той може да Ви помогне да освежите дъха си. Ментовият аромат, както знаете, не случайно е една от съставките на много бонбони и дъвки. И едно предупреждение: чаят не е подходящ да се пие от хора със стомашни киселини.
4. Чай от лавандула Заради ценните си и полезни за здравето качества, лавандула става все по-често срещана съставка в много продукти. Пиенето на чаша чай от лавандула е чудесен избор за отпускането на ума и тялото. Експертите препоръчват пиенето на лавандулов чай на хора, страдащи от депресия и тревожност. Той също помага за лесното заспиване вечер.
Има още много здравни проблеми, които лавандулата може да лекува. Те включват леки кашлици, настинки, астма, бронхит и други дихателни проблеми, повишена температура, язви, стомашни проблеми, инфекции и метеоризъм.
5. Чай от маточина
Маточината е още една полезна билка, от която може да се направи вкусен и здравословен чай. Тя има много полезни качества, на които можете да разчитате винаги.
Първо, тя може да осигури успокояващ ефект при тревожност и стрес. Освен това, спомага за облекчаване на нервни страдания, регулира щитовидната жлеза, успокоява стомашните неразположения, намалява метеоризма, и действа положително при други общи проблеми с храносмилането.
Чаят от маточина има доказан ефект за повишаване на умствената дейност и за предотвратяване загубата на паметта. Също така отстранява безсънието и спомага за подобряване на настроението.
Маточината притежава и свойства, помагащи срещу херпеса. Чрез нея може да облекчите заболяванията, причинени от herpes simplex вируса, като херпес или генитални язви.
|
Проф. Чирков: чай против възпаления в тялото |
__ 2 __
13/11/22 21:30:56 |
Проф. Чирков признава, че той и цялото му семейство постоянно пият чай против възпаления в тялото, който е най-доброто лекарство за здраве! Той не отрича, а напротив - изцяло подкрепя природните ни лекарства и силата на много от народните рецепти и билки.
Особено полезен и ценен за него е лимфатичният очистващ чай, който пречиства едновременно лимфната течност и кръвта - жизненоважни за целия ни организъм. Приемът на този чай възпрепятства появата на множество възпаления в организма, водещи до различни и сериозни болести. Чаят се прави от половинка от Червен корен (или американски чай), цвят от билката Червена детелина, половинка от билката Ехинацея, парченца Лимонена кора и четвъртинка от корен от джинджифил. Количеството на билките трябва да е приблизително 60 грама.
Всички те се смесват и се поливат с 1 литър задължително вряща вода като се оставят в нея да престоят за двадесет минути. След това течността е необходимо да се прецеди и да се пие от нея два пъти дневно по половин чаша. Най-добре е, когато се консумира преди хранене.
Друг чай, който се препоръчва от проф. Чирков против възпаление преди всичко на черния дроб и далака, както и при нервност, психическа умора и задържане на течности в тялото. Този чай се прави от билката върбинка като ни трябват две лъжици нарязани стръкове от върбинка, които поставяме в 0,5 литра вода. Варим не повече от 5 минути, а като изстине, прецеждаме и пием преди хранене по 100 грама. Добре е този чай да се приема 4 пъти дневно.
Двата чая против възпаление в организма се пият поне 5 дни в седмицата, за да дадат възможно най-бързи и ефективни резултати. Почивка се прави след като са минали поне 2 месеца. Спира се приема им за 4 седмици, след което курсът се повтаря.
|
Чай от коприва за всеки ден |
__ 3 __
13/11/22 21:33:20 |
Копривата е едно от най-полезните растения за човешкия организъм. Билкарите споделят, че ако хората бяха по-добре запознати със свойствата й не биха засаждали нищо друго...
Всички части на копривата имат благотворен ефект върху човешкия организъм - корена, стъблото и листата. Продължителният прием на запарка от растението засилва имунната система и бори вирусните заболявания и бактериалните инфекции.
Чай от коприва пък лекува проблеми на пикочната система и успешно се справя с пясък в бъбреците и пикочния мехур, както и при болестно задържане на урина.
Доказано е още, че копривата помага и при проблеми с черния дроб и жлъчката, заболяване на далака (била полезна дори и при туморни образувания).
Растението чисти слузта в стомаха и дихателните органи, помага при стомашни спазми и язви. Копривата също така има и силен ефект върху дихателните пътища.
Експерти съветват, че дори и да нямате горепосочените проблеми е добре да приемате чай от коприва всеки ден. Установено е, че той повишава работоспособността и концентрацията, премахва умората и отпадналостта.
Същият ефект може да се постигне и с консумиране на прясна коприва. Тя е с високо съдържание на жизнено важния елемент желязо, който е отговорен за трудоспособността и енергията в организма.
Ястия, приготвени с коприва имат подмладяващ ефект, а растението служи и за успокояване на алергичната хрема.Освен това се смята, че копривата има противовъзпалителен ефект, помага срещу акне и екзема.
Препоръчително е да се пие отвара от изсушените й листа преди настъпването на пролетта.
|
Чай от маслинови листа |
__ 4 __
13/11/22 21:34:39 |
Библейски лек на 3500 години дава надежда за живот без лекарства: Няма болест, която да му се опре! Това неоправдано забравено природно средство е истински склад на полезни вещества.
Поради високата концентрация на олеуропеин в маслиновите листа този чай ефективно помага при гонорея, хепатит, херпес, менингит, респираторни заболявания и дори бича на нашето поколение - рак.
Oleuropein има антимикробни свойства, така че чаят от маслинови листа е много ефективен при контрол на гъбичните заболявания. За жени, които страдат от чести рецидиви, това средство ще бъде истинско спасение. В този случа чаят трябва да се пие неподсладен.
ПРИГОТВЯНЕ:
Поставете маслиновите листа във вряща вода за 10 минути. Извадете листата и оставете течността се охлади за около 15 минути. По желание можете да добавите малко мед в чая или резен лимон. Чаят има приятен мирис и леко горчив вкус. Използвайте го вместо обичайния чай като добра профилактика на простудни заболявания. |
Чай от джинджифил за тонус, пречистване и тънка талия |
__ 5 __
13/11/22 21:37:09 |
Всяка зима по това време лекарите започват да ни заливат с информация за простудните заболявания и вирусни инфекции, но вместо да ги чакаме, да си направим профилактика с ЧАЙ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ.
Здравословната напитка има приятен вкус и аромат и може да ви освежи също толкова, колкото и чаша кафе. Джинджифилът погрешно се смята за подправка, която може да се употребява само в ястия. Той е едно от най-ранните лекарства на човека, ценен заради своите лечебни свойства. Във вид на чай и отвара подобрява кръвообращението на мозъка и белите дробове.
Джинджифилът е включен в списъка "13 билки на вещерския шкаф", използван както за лек, така и за вълшебства. Сочен е за разпалващо страстите растение поради специфичния му екзотичен аромат, напомнящ на смесица от лимон и ванилия, а също е смятан и за добър приятел на стройната фигура. Чайовете са разнообразни, ароматни и вкусни. Освен това всички са 100% натурални.
ДЖИНДЖИФИЛ С ЯБЪЛКА
Най-консумираният у нас плод - ябълката, стимулира стомашната функция, действа филтриращо на бъбреците и регулира обмяната на веществата. Неповторимата комбинация на ароматна ябълка с последващото живо и парливо усещате на джинджифила с лека нотка на канела докосват сетивата и доставят истинска чаена наслада.
ДЖИНДЖИФИЛ С МЕНТА
Характерният плътен ментов вкус се допълва по неповторим начин от сгряващата топлина на джинджифила. Подходящ е за употреба по всяко време на деня - сутрин ободрява, на обяд облекчава болките и се справя със спазмите в стомаха, а през нощта отпуска така, както не може нито един масажист.
ДЖИНДЖИФИЛ С БИЛКИ
Комбинацията от подбрани билки със завладяващ аромат и джинджифил е истинско съкровище. Антисептичните свойства на джинджифила са безценни в сезона на настинките. Ароматният корен успокоява, тонизира, укрепва имунната система и се справя с възпаленото гърло.
ДЖИНДЖИФИЛ С КАНЕЛА
Класически чай, съчетал в себе си енергията на джинджифила, обогатен с канела и ароматни портокалови кори, е напитка, с която се възстановявате след преболедуване, с удоволствие и вкусно.
ДЖИНДЖИФИЛ СЪС ЗЕЛЕН ЧАЙ
С тази напитка получавате неподправената енергия на зеления чай и джинджифила, обогатена с ароматна лимонова трева и лайм. С тази комбинация получавате 2 в 1. Чистият и богат вкус на зеления чай, допълнен със сгряващата топлина на джинджифила, помага за бързото изгаряне на калории и топене на мазнини.
|
Чай от семките на диня |
__ 6 __
13/11/22 21:38:11 |
Когато консумират диня, много хора изхвърлят нейните семена. Тези пък, които не го правят, си помагат за храносмилането, и за съжаление това е всичко.
Семките, които са в храносмилателния тракт, остават цели и по тази причина само механично и подпомагат храносмилането, докато големия брой полезни свойства остава неизползван.
За да се възползвате от лековитоста на семената, е необходимо те да сварят, смелят или опекат, за да можете да достигнете до драгоценото им съдържание. Те съдържат фибри, необходими за нормалната работа на храносмилателния тракт, помагат в случай на поява на чревни паразити, както и за лечение на болни от жълтеница и възпаления в организма.
Семената на динята съдържат веществото цитрулин, която действа като антиоксидант, помага за разширението на кръвоносните съдове, при атеросклероза, при високо кръвно налягане и стенокардия. Американски учени в началото на 20 век, написали, че семената от диня са много полезни за лечение на бъбреците и пикочните пътища. Според техните отзиви, използването на чая от пресни семена е чудесен диуретик и се препоръчва за отстраняване на камъчета и пясък от бъбреците и пикочните пътища.
Те препоръчват този чай:
Вземат се 4 супени лъжици пресни семена от диня и се смилат в кафемелачка. Варят се 15 минути в 2 литра вода. Това количество се разпределя и се пие в продължение на два дни, а третия ден се прави почивка. Този процес се прави няколко седмици по същия ред. Два дни се пие, третия ден - почивка. |
|