Ресурсбук България. Събитие / обява

 

47-ото Народно събрание започна работа

47-ото Народно събрание започна работа с тържествено заседание в историческата сграда на парламента точно в 9:00 ч.

228 народни избраници се регистрираха в пленарна зала чрез електронната система. Броят на депутатите общо е 240, но 228 покрива необходимия кворум за откриване на заседанието.

То беше открито от най-възрастния депутат - д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ".

В своето първо обръщение той обрисува ситуацията в държавата с "липса на доверие в институциите и политическата система, а бедността е ежедневие, около 2 млн. са извън страната, повече от тях са млади хора с професионален опит и знание, няма усещане за законност и справедливост".

"Радостен съм да видя толкова много хора в НС, вярвам в младите, защото носят нов поглед, нови идеи, много енергия, свои цели, идеали и очаквания." Кирилов обаче иска да им напомни думите на двама мислители и философи: "Свободата не е да правиш, каквото искаш, а да не правиш това, което не искаш" и "И за истината - първоначално отричана за всички, после допускана за част и накрая приета от всички, защото е истина".

Време е да загърбим нашите лични интереси в името на националните обществени интереси, призова най-възрастният депутат и поиска: Време е да си спомним, че волята и желанието за промяна правят нещата възможни, но не и лесни, прозрачността в действията на политическите сили, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността".

Народните представители положиха клетва. Тя гласи: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

На тържественото заседание присъстваха държавният глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебното правителство.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към 47-ото Народно събрание започна работа
 
W98337 47-ото Народно събрание започна работа Източник News.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:  
  Дата и час от:   03/12/21
  Дата и час до:   03/12/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Румен Радев: Този парламент може да затвори епохата на прехода  
__ 1 __

03/12/21
16:13:57


Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът - съдбовен. Той има възможността да затвори епохата на прехода, да върне оптимизма на българите и да поведе страна по пътя на свободата, развитието и модернизацията, това подчерта президентът Румен Радев в обръщението си към новото Народно събрание.

Президентът посочи, че предишните два парламента са живели кратко, но от тяхната трибуна са чули неудобни истини и са се повдигнали важни въпроси, но не са успели да формират кабинет. За Радев е важно новото Народно събрание да намери изход от корупционното статукво, да върне държавността и да не позволи реставрирането на авторитаризма.

Върнете на гражданите управлението

Той подчерта, че парламентът има и за задача да вдъхне живот на парламентарния контрол и да създаде условия за възраждане на свободното слово. "Трябва да върнете гражданите в управлението, да усъвършенствате изборния процес. Да върнете доверието към политическата класа. Не можем повече да допуснем пилеене на политическо време, нито да сме подвластни на популизма и лъжата. Важният консенсус е този за законността и справедливостта. Ако искаме този парламент да е траен и полезен, трябва да върне обществения живот в руслото на закона", каза още Радев.

Президентът подчерта, че този път кабинет трябва да има, защото хората не биха понесли "поредни избори насред зимния сезон".

Да се затвори прокурорския чадър над корупционерите

Румен Радев посочи, че една от първите задачи е да се затвори прокурорският чадър над корупцията. "Той защитава както големите корупционери, така и битови престъпници. Надявам се всички демократи да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Парламентът трябва да направи промени в прокуратурата в обозрим срок, иначе миналото ще потърси политически реванш под закрилата на този чадър", подчерта държавният глава.

За него е важно да има консенсус по икономическата и социална политика, като се набележат промени в закона, позволяващи допълнителни мерки за справяне със социална и икономическа криза пред прага на зимните месеци. Борбата с пандемията също остава на дневен ред, каза Радев.

Дипломацията да е в ръцете на професионалисти

Днес е особено важен консенсусът около външната политика, в която всички институции са призвани неотклонно да отстояват националните интересни. Важно е дипломацията ни да бъде в ръцете от професионалисти от кариерата. Необходим е консенсус по темата, заложена нашата българска идентичност, култура, история и правата на сънародниците ни зад граница.

Важен е и консенсусът върху външната политика. За него е важно дипломацията да е в ръцете на професионалисти от кариерата.

Затворете вратата на лобизма

Радев поиска от новия парламент и прозрачност на законотворческия процес. Трябва да се прекрати практиката да се променят важни решения през преходните и заключителни разпоредби на други закони. Това е врата на лобизма и тя трябва да бъде затворена, каза Радев.
 Кирил Петков призова за обединение срещу майбасите по разбитите пътища на Българ  
__ 2 __

03/12/21
16:23:49


В първия ден на 47-то Народно събрание съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков се обърна към всички български граждани, живеещи в страната и чужбина и всички официални лица, с думите, че е време да се вложи смисъл в думата "народен представител" и вече да се възприема не само като представител на своите избиратели, а на целия български народ.

Наш дълг е да служим на българския народ, намиращ се на най-красивото кътче на света, с голяма история, заяви Петков. Според него народните представители преди това не са си свършили работата и затова България е изправена пред нови предизвикателства.

2 млн. българи са извън страната, а по време на обиколките му из страната по време на предизборната кампания навсякъде възрастни хора са му казвали: "Върнете ни младите хора обратно." 42% от тях живеят на линията на бедност, а болницата в Ямбол, където носят болните с одеяла или в Силистра, където чакат да имат мост над Дунав, хората, които чакат за тунел под Петрохан, митичният тунел под Шипка, язовирната стена в Монтана, околовръстното в Пловдив, изброи Кирил Петков. "Толкова ли не мижахме да довършим едно кръгово, а цяла Северна България чака магистрала Хемус, но освен раздадени милиарди път няма, а от ЕК имаме наказателни процедури по тема Околна среда заради препълнени сметища, а цената на тока, връзката с Гърция...", продължи Петков.

По думите му ситуацията е заради три неща, които описват предходните депутати, макар и всички - "алчност, егоизъм и нехайство".

По разбитите пътища има майбаси, ролсройси на хора, свързани с властта, закачени на държавния бюджет, които харчат данъците ни - корумпирани лобисти без бизнес, добави Кирил Пеков и се обърна към народа и НС: "Дами и господа, това трябва да спре днес. Нека всеки един от нас, като народен представител да каже - искам да бъда част от промяната, ще ги решим тези проблеми. Време е за нулева толерантност към корупцията и кражбите, да се защитават истинските интереси, без да ни е страх от политически инвеститори, да превъзмогнем егото си и да работим за едно - време е за просперираща България, активен член на ЕС, която да подпомага съюза, да е лидер в региона и пример за добросъседство. "Време е за България, където младите се връщат обратно, където възрастните имат спокойни старини, инвестиции, иновации и конкурентоспособност, заключи съпредседателят на ПП.
 БСП се обяви за истинска промяна, превеждане през кризите и ускорено възстановяв  
__ 3 __

03/12/21
16:30:09


Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова обяви в речта си пред новото Народно събрание, че партията има програма за първите 100 дни управление и обяви за най-важен приоритет на новите управляващи сега да се подпомогнат хората през идващите зимни месеци.

Посочи, че за партията й най-големият проблем са повишаващите се цени, обедняването и растящите неравенства. Според нея не трябва да се допуска поскъпване на тока за бита от януари, на хората да се осигурят дърва, да се запазят работните места, а институции като училища, болници, детски градини да се върнат на регулирания пазар на ток. В спешните мерки включи и стабилизиране на болниците и медиците.

Обяви, че партията влиза в този парламент с три приоритета:

- започване на истинска промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на държавността и на конституционните принципи на разделение на властите, правова държава, справедливост, равенство, свобода и мир

- превеждане на държавата и народа през кризите с грижа за хората

- активна проевропейска външна политика на равноправно партньорство с другите в ЕС за ускорено приемане на Плана за възстановяване и за придвижване напред на оперативните програми

Промяната се състои в три "прости неща" - закони, приети с грижа за хората, а не в нечий личен интерес, контрол върху прилагането им и справедливо правосъдие за всеки, който ги е нарушил. "Ако пресечем корупцията в зародиш, ако направим бърза и ефективна администрация с електронно управление и реформа в съдебната система, то промяната е станала".

Каза, че преди 5 години е обявила тогавашния модел на управление като държава на задкулисието и народ, поробен от свои. Тогава се оказало, че не ГЕРБ е най-големият враг, а страхът и апатията, отчаянието на хората, че нищо не може да се промени.

Обяви за предимство на БСП това, че има натрупан опит, който позволява да знае какво трябва да се прави стъпка по стъпка. "Готови се с конкретна антилобистка управленска програма. Едновременно с това трябва да се справим с три кризи - здравна, социална, енергийна, и да не допуснем четвърта - политическа".

Според нея страната е в безпрецедентна ситуация, при която служебното правителство е подготвило проект на бюджет, а бъдещите управляващи имат свои идеи за него и нито един вариант не може да бъде приет до края на годината.

Няма как да допуснем всичко, за което се борим от години, да останат просто празни думи. Всичко, с което сме се ангажирали, трябва да бъде облечено в числа и ще положим всички усилия това да стане максимално бързо. Ангажира се с усилия за съставяне на стабилно мнозинство и редовно правителство.
 Люб.Каримански: Необходимо да се спре поставянето на гордостта пред напредъка  
__ 4 __

03/12/21
16:38:31


Съществуват три основни принципа, според които човешкият живот прецъфтява - първият е, че повечето хора сме различни и разнообразни, вторият е любознателността, а третият е развитието на творческото начало на всеки един от нас. С тези думи започна декларацията на "Има такъв народ", представена от Любомир Каримански от парламентарната трибуна. Това според депутата са именно принципите, по които трябва да се води и настоящото Народно събрание.

"Точно в тази зала, наречена от Захарий Стоянов свещена, в която се гласуват законите с мисъл за бъдещето на нашето Отечество, бих искал да покажем сговор. пристойно поведение, подобаващи на народния представител. Настъпил е моментът, в който хората с пристойно поведение, почтеност, знания, умения и опит е необходимо да обединят усилия и да запретнат ръкави в решаване проблемите, пренебрегвайки егото си. Да предложим на обществото истинска и осезаема промяна".

"Управлението на знанието като подход към управлението на държавата не е нова концепция. То е най-вече и основен източник за необходимите трансформационни процеси. Важно е да стигнем до ефективно управление на знанията".

"През вековете просветителите и будителите на нашите земи са успели да отредят достойно място на българската нация сред световното образование и култура. Необходимостта от възраждане и обновление е повече от жадувана. В същото време, добре е да сме наясно, че те могат да се случат, насърчавайки просветлението и знанието. Съчетанието на знание и морални ценности могат да достигнат така желания от нас стремеж към минимизиране на корупцията, издигане на нови порядки, носещи истинската свобода на хората в България".

"Нека впрегнем цялата си креативност и съзидателна мощ и предложим на обществото истинска и осезаема промяна, свързана с високи нравствени критерии и стандарти, независимо от политическата украска. Предприемаческияг дух се свързва с творческия потенциал на човека".

ИТН ще работи за минимизиране на корупцията и за нови порядки в политиката, носещи истинска свобода на хората в България. "Необходимостта от възраждане и обновление е повече от жадувана".

"ПГ на ИТН ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство, парламентът да работи през целия си мандат. Ние ще се стремим да следваме трите принципа за процъфтяване на човешкия живот".

"Повечето от неприятелите на реформите са онези, които са облагодетелствани от тези стари порядки, разполагайки се удобно в зоната на комфорта си. Съществуват два начина за борба с невежеството, низостта, корупцията и дребните, малки, хитри човечета, яхнали държавата в своя угода. Единият е посредством закона, а другият - със сила. Първият е присъщ на човека, а вторият - на животните. Когато се опитваме да пренебрегнем или надхитрим истината за нещата около нас, винаги идва ден, в който плащаме скъпа и болезнена цена".

Да направим нещата да се случват, дори да са дребни в началото, но да се случват.
 Христо Иванов: Няма да съм министър, да дадем път на нещо ново  
__ 5 __

03/12/21
16:43:14


В края на тази година стигаме до момент, когато можем да си позволим да говорим за надежда. България, освен множество трудности, има огромни основания за надежда. Надявам се всички ние заедно да съумеем да изпълним това високо предизвикателство - как ще го направим, зависи от преговорите. Аз заявявам, че няма да бъда министър, да дадем път на нещо ново. България е новото име на надеждата.

Отвъд кризите новите модели позволяват на България да съкрати онзи път, който ни разделя от най-развитите общества, трябва да направим този скок в нашето развитие.

Ние ще се придържаме към вярата, че всяка власт трябва да се придържа към ограниченията - вярата в парламентарната република, вярата във фискалния разум, която ще бъде важна във времена на инфлация.

Парламентарно представената партия вярва в институциите, в паметта и в идеологията, която тръгва от отрицанието на тоталитарния режим: "няма да забравим това, срещу което се борим, защото то лесно надига глава и се връща обратно".

"Знаем колко е важно да се направи съдебна реформа. Обсъжда се от всички. Може би означава, че всички сме готови не просто да махнем един човек, а да направим онези промени, които гарантират, че България има съдебна система, на която всеки гражданин да може да се опре. Имам надежда, че това ще се случи.

Сред приоритетите на ДБ е и въвеждането на електронно управление: "това ще бъде намаляване на огромното бреме в администрацията за всеки гражданин".

"Ще имаме принос за опазването на българското природно богатство като основа в икономиката. Да направим всеки закон, норма, институция да мисли, че 2 милиона живеят извън България, ние трябва да направим това възможно.

"Ще защитаваме геополитическата ни политика, НАТО, ЕС, ще подкрепим амбициозна програма за ограничаването на пандемията, първото, което трябва да направим, е да върнем децата в училище. Трябва да намерим начин за решаването на проблемите ни с РСМ, като защитаваме и българския интерес, но да бъдем заедно като едно европейско семейство в ЕС, а не да се делим още повече".

Трябва да променим това как мислим за България и да създадем ново самочувствие за това как мислим за културата.
 К.Костадинов: Историята никому и никога не остава длъжна  
__ 6 __

03/12/21
16:50:45


К.Костадинов: От днес започва да тече последният срок, в който България може да се оттласне от дъното. Той разкритикува като предателски досегашните управления на страната и обяви приоритетите на партията - отпор срещу членството на Северна Македония в ЕС, срещу Зелената сделка, Истанбулската конвенция, военните бази на наша територия и налагането на маски и ваксинация от "модерния фашизъм".

Тук сме, за да кажем, че не искаме да сме повече васална територия. И да кажем, че няма да търпим маски и ограничения, принудителна ваксинация с неизвестна субстанция.

Ще се борим със Зелената сделка, да освободим страната си от чуждите военни бази и да не допуснем Истанбулската конвенция.

"Политическата класа успяла да доведе родината до унизително положение. Народът заслужава нови, решителни и откровени водачи и е крайно време българската политика да бъде отстояване от достойни мъже.

България е земята, в която хората умират все повече и се раждат все по-малко. България има имунна система, хора с памет, които искат достойно бъдеще и не искат да изпращат децата си по терминалите.

"Ние сме българите, които печелят награди и се гордеят, че са родени тук. Ние сме децата на пенсионерите. Ние сме разделените от евтини полети на летището, ние сме родителите на децата, които са затворени трета учебна година. Ние сме българите от Македония, от които някои от вас са готови да се откажат, както всички преди вас.

"Много от вас дължат удобните си кресла на страха - не искам да загубя работата си и поминъка си. Не може вечно да се лъже, краде и изнудва и да се минава между капките на историята. Притиснат до стената човек има два избора - или да се подчини и примири, или да се опълчи".

"Като историк искам да ви кажа - историята никому и никога не остава длъжна, за предалтелите на родината краят винаги е позорен".
 Никола Минчев стана най-младият председател на парламента  
__ 7 __

03/12/21
16:55:36


34-годишният Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е новият председател на парламента. Изборът му се превърна в исторически, тъй като той е и най-младият парламентарен шеф до този момент.

Той бе избран със 158 депутатски гласа. Корпоративният адвокат, който е специалист е по процесуално право, беше предложение на парламентарната група на ПП, направено от Кирил Петков от трибуната.

Негови заместници станаха юристът Мирослав Иванов от ПП, предишните представители на ГЕРБ и ДПС Росица Кирова и Мукадес Налбант, както и Кристиан Вигенин от БСП. Ива Митева от ИТН отново седна на трибуната, но вече като зам.-председател.

До нея от ДБ отново излъчиха Атанас Атанасов, а Цончо Ганев бе изборът на "Възраждане".

"Днес слагаме началото на парламентарния живот на 47-то НС. В благоприятното положение сме на хора, които наскоро са получили доверието на българските граждани. Но предстои да свършим по-тежката задача - доверието да бъде оправдано", бяха първите думи на новоизбрания председател на 47-ото Народно събрание.

"Парламентът отразява нагласите на обществото. Избирателят ни дава ясен знак, че очаква екипна работа. Нека посрещаме различията с уважение, нека общата воля личи в качествената и разумна дискусия в парламента", призова Минчев.

"Нека в рамките на един пълен 4-годишен мандат да наложим нов модел на правене на политика", апелира още той.

Новият парламентарен председател призна, че за него е голяма чест да бъде на този пост и обеща, че ще работи "за това българският парламент да бъде място за свободни и градивни дискусии" за приемане на закони, които да подпомогнат промяната и да живеем в една по-добра България.

* * *
Юрист по образование, Никола Минчев водеше листата на партията на Петков и Василев за Перник. Сферите му на работа като адвокат са недвижими имоти, енергетика и общо корпоративно право.

Завършил е 91. Немска езикова гимназия, както и право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е адвокат в "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков", считана за една от най-старите бизнес адвокатски кантори у нас.

Владее български, английски и немски. Семеен, баща на две деца.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  298       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   03/12/21