Ресурсбук България. Данни за избрана стока/услуга

 

Недвижими имоти в България

Покупко-продажба на недвижими имоти в България. Юридически консултации и посредничество при покупка на недвижими имоти. Актуални предложения на достъпни цени.регистър.

ПОСРЕДНИЧИСВО ОЦЕНКА И ПРОУЧВАНЕ (ВИД, ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ, ПОДЗЕМНИ И НАДЗЕМНИ КОМУНИКАЦИИ, ИНФРАСТРУКУТУРНО ОБЕЗПЕЧЕНИЕ, ПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ) ОЦЕНКА И АНАЛИЗ НА РИСКА ПРИ ИНВЕСТИЦИИ В НЕДВИЖИМОСТИ.

Подробна база от данни с имоти на територията на цялата страна.

Други подобни ресурси
Фирми:   Недвижими имоти
Лица:     Дизайн
Сайтове: Недвижими имоти


 
  Снимки на стоката / услугата или реклама на Недвижими имоти
 
 
  Ценови данни
 
  Мярка:   m2
  Количество:   1
  Ориентировъчна цена: 5000
 
  Контакти
 
  Фирма - доставчик  Агенции недвижими имоти - София
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Класификация
 
  Група на стоката: Недвижими имоти  >>>
  Подгрупа:   >>>
  Тип:
 
Конкретни артикули от стоката Недвижими имоти в България
Код Име на стоката Мярка Кол. Цена Купи >>>
 
  Линкове към Недвижими имоти в България
 
W69279 Недвижими имоти в София Недвижими имоти Раздел стоки Виж  ~  
W71209 Недвижими имоти Сайтове Раздел Виж  ~  
W71288 Недвижими имоти Фирми Раздел Виж  ~  
W71289 Недвижими имоти Стоки и услуги Раздел Виж  ~  
W71292 Ресурсбук България. Недвижими имоти Сайт Приложение Виж  ~  
 
Други стоки и услуги доставяни от фирмата
Код Име на стоката Доставчик Мярка Кол. Цена Детайли
2968 Недвижими имоти.Сгради и комлекси. София Агенции недвижими имоти - София m2 1 1800 Виж : 571
1777 Апартамент Агенции недвижими имоти - София m2 1 0 Виж : 1058
 
  
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Българи изкупуват руските имоти по Черноморието    
__ 1 __

04/05/21
22:59:05

Руснаците с имоти по българското Черноморието масово ги продават. Оттеглянето им от пазара не е заради коронавируса, а заради поевтиняването на руската рубла, смятат брокери.

Има някои, които са теглили кредити в евро в родината си, за да купят имот тук. И като преценят кредита през обменния курс на рублата спрямо еврото, вече им излиза неизгодно да имат имот в България. 90% от апартаментите на руснаци край морето в момента са заключени и се продават.

"Над 5 хил. апартамента са закупени от руски граждани, но при така създалата се ситуация започна отлив и те вече обявяват апартаментите си за продажба. Но по-важното е, че се проявява интерес от българи, които искат да купят имот в Поморие, защото градът освен море, слънце и пясък има нещо друго, което го няма никъде другаде, това е лечебната кал", казват брокери на имоти.

Докато руснаците се оттеглят от пазара на недвижими имоти обаче, българи със спестявания инвестират смело в къщи и апартаменти. В бранша отчитат сериозен интерес за купуване на просторни жилища, както и на терени край морето в близост до голям град.

"По Черноморието бих казала, че най-много търсят имоти в Бургас. Това е градът, в който е концентрирано търсенето почти отвсякъде. Може да са чужденци, може да са от Хасково, от Ямбол... Градът е хубав, добре е разположен между южното и северно Черноморие", казва брокерът Велина Василева.

Очакваното влизане на страната ни в еврозоната кара много българи да инвестират в имоти, макар че 80% от покупките на жилища са с ипотечен кредит.

"Голяма част от търсенето е насочено към Созопол, без да изключваме сделките в Поморие и Несебър".

Мнозина от българите, които се тревожат от обезценяване на парите им, предпочитат да вложат спестяванията си в недвижим имот.

"Другата цел е закупуването на жилище с инвестиционна цел, тъй като имотът е стока, която никога не губи цената си, както златото", казват от бранша. Брокери отчитат и липсата на англичани, които традиционно купуваха селски имоти в Странджа.

През последните месеци само един германски гражданин е купил къща в Созопол. Но впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция, чието желание за покупка на имот в Европа е свързано най-вече с възможност за правене на бизнес.
 Пазарът на имоти удари прага на финансовите възможности на българите    
__ 2 __

07/11/22
17:45:39


След несекващия ръст през последните години, и особено през последните две, цените на жилищните имоти в България са достигнали точка на равновесие. Така оценяват ситуацията брокерите след като в началото на лятото някои от решилите да купят имот се отказаха и излязоха във ваканция.

Въпреки оттеглянето на някои играчи от пазара кредитирането на сделките с имоти подължава да расте. Това показват не само данните от статистиката, но и коментарите на банкерите. Все още се дават кредити за по-голямата част от цената на жилищата.

Въпреки интереса към селски имоти заради пандемията и глобално хората продължават да мигрират към големите градове заради наличните инфраструктура, достъп до образование и здравеопазване, възможност за работа.

Пазарът достигна равновесие

Като цяло се забелязва забавено темпо на пазара и не се очаква някакво много сериозно ускоряване в близко бъдеще. Пазарът навлиза в равновесно състояние и засега тенденциите са да се запази по-дълго такова, което би дало възможност за неговото стабилизиране.

Интересът към новото строителство продължава да расте. Новите сгради са търсени поради по-съвременния си облик и иновативните решения в тях, но въпреки това пазарът продължава да поддържа близки ценови нива между новите и старите сгради. "Новото строителство определя тенденцията в цените, защото тя е пряко свързана както със себестойността на продукта, така и със съотношението търсене - предлагане. И когато неговата цена тръгне нагоре, тази промяна повлича целия пазар.

На този етап пазарът не прави съществена разлика между новия сграден фонд, който се отличава и с по-добра енергийна ефективност и не се нуждае от обновяване на комуникациите и др. инфраструктурни и сградни елементи, за разлика от построеното преди десетилетия, което от своя страна често е неподдържано, морално остаряло и не отговаря на изискванията и нуждите на по-младото поколение, което вече доминира като участник на пазара, а също така и на новите нормативни изисквания за устойчивост.

Новите сгради се изграждат със съвременни материали и по иновативни технологии, които непрекъснато се подобряват, обстановката в общите части е приятна и визуално естетична - все неща, които за да се постигнат при старото строителство, трябва да се инвестира допълнително и да се обединят интересите и усилията на етажната собственост. Което включва и вземането на общи решения, а то по традиция в България е съпроводено с много трудности. Самите банки при разглеждане на заявките за отпускане на ипотечен кредит вече стимулират процесите за енергийна ефективност чрез предоставянето на по-добри ипотечни условия за сгради с по-висок енергиен клас.

През последната 1 година отразяваме, че се покачва не само себестойността на строителството, а и всичко останало, което е нужно, за да се завърши имотът до етап годен за обитаване, а ценово пазарът все още не е догонил и това оскъпяване. Например новопостроен апартамент "на шпакловка и замазка" след като се довърши и обзаведе и излезе на пазара, вече цената му е много по-висока.

Това не означава непременно, че потенциалните купувачи при висока цена ще се насочват към жилища по-старо строителство, защото дали имотът е в нова сграда не е единственият фактор, който влияе на продажната цена или на избора на купувача. Преди всичко е важно местоположението, но и достъпът до различни услуги и транспортните връзки. Цената и изборът зависят и от фактори като този, че заради дистанционната работа и обучение по-атрактивен може да се окаже имот с по-малка площ, но с повече и по-функционално разпределени помещения за самостоятелно обитаване.

След години изоставане пазарът на наеми се съживи

Брокери отчитат, че през последните 3-4 г. цените като имотите се покачваха докато наемите се задържаха на едни и същи нива и даже имаше лек спад. Сега пазарът на наеми е в нова фаза, при която цените растат и то далеч не само в централните части.

Пазарът е стимулиран освен от това, че в София всяка година се стичат няколко хиляди хора, които си дават последен шанс преди да емигрират, но и от търсенето от украинци и руснаци от ИТ сектора, които се преместиха тук след началото на войната. Пазарът няма достатъчно имоти, които да отговорят на търсенето. Много трудно може да се намери апартамент под наем, където и да е в София, особено на ниски цени.

По данни на Homeheed - платформа, която събира данни за пазара в София на база реални оферти за продажби и отдаване под наем, отчита, че през септември средният наем на двустаен апартамент е 750 лв., а на тристаен - 1000 лв.

Кредитирането продължава да расте

Статистически броят отпуснати кредити расте, но част от тях са за рефинансиране на заеми, взети преди години, когато условията по тях не бяха толкова добри и сега получателите им ги рефинансират.

Стремителния ръст в цените на жилищата през последната година се обяснява с това, че продават хората, които имат нужда от парите, тези, които няма да ги влагат в нещо, предпочитат да ги държат под формата от имот, за да не им изяде инфлацията.

По данни на Homeheed цената на двустайните апартаменти в София за 14 месеца, започващи от април 2021 г. е нараснала с 49%.

Ще се вдигат ли лихвите

Засега представителите на банките се пазят от прогнози по въпроса кога и с колко може да се повишат лихвите по заемите в България в резултат на действията на Европейската централна банка. В началото на лятото прогнозите на финансовите анализатори бяха, че това повишение ще се усети в края на тази или началото на 2023 г. За момента нагласите на банките не показват това. Според последните данни на БНБ през септември дори има лек спад в лихвите по ипотечните заеми до 2.46%

Лихвите влияят на пазара, но не го определят. При ниска безработица и повишаващи се доходи и производство, лихвите не му влияятй. Цената на кредитирането ще има реален ефект върху броя сделки само в съчетание с ръст на безработицата и свиване на производството в страната.

Представители на банките не са особено склонни в момента да кредитират покупката на жилища с инвестиционна цел, особено ако бъдещият собственик възнамерява да изплаща заема от приходи от наем. Това обяснява и спада в броя на ипотечните кредити, с които е финансирана покупка на имот с инвестиционна цел.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  1469       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   23/12/18
 
Google