Ресурсбук България. Данни за избран сайт

 

'Икономист' за България в следващите 5 години

Бурна политическа сцена до 2025 г. Няма да има предсрочни избори. Идеята за нова Конституция е обречена на провал. Раздробен парламент след гласуването (най-вероятно) през пролетта на 2021 г. Пандемията ще доминира всичко.

Мониторингът на Европеската комисия - а поради това и отлаганто на приемането в Шенген - ще се запази най-малкото до 2022 г. заради притесненията около върховенството на закона и корупцията. Включването в още инститции на ЕС ще зависи от допълнителни реформи, но те ще се бавят заради политическото напрежение.

Бюджетът ще бъде балансиран към 2023 г., включително заради опита да се влезе в еврозоната.

Така изглежда бъдещето на България в следващите 5 години според октомврийската прогноза на "Икономист интелиджънс юнит".

Макроикономическите прогнози

Според анализаторското звено на групата, издаваща британското сп."Икономист" свиването на БВП за 2020 г. ще е 4% с ръст от 3.7% догодина и 3.2-3.0 процента през 2022-2025г. Вероятността е то да е по-голямо заради отрицателните последици от ограниченията заради коронавируса в страната и в основните ѝ партньори в Европа. Туристическият сектор, заемащ малко под 11% от БВП и 10.6% от работните места, едва ли ще се възстанови преди да е започнало ваксиниране на населението в Европа, което изглежда невероятно преди края на 2021 г.

Намалялото търсене и рязко поевтиняване на глобалните цени на енергията ще свиват инфлацията и 2020 г. вероятно ще завърши с показател 1.8%. Но през 2021-2023 г. тя ще върне на около 2.4% и ще остане средно 2.6% през 2023-2025 г. Вероятно е от догодина глобалните цени на петрола да тръгнат нагоре и това също ще се усети в инфлацията в България.

Ефект ще окаже и пристигането на милиарди евро по помощните програми на ЕС за преодоляване последиците от пандемията. Заради тях и очакваното увеличаване на правителствените разходи ще се засили търсенето на местни и вноски стоки. През 2021 г. туризмът още няма да е започнал да привлича валутни приходи, а средствата, изпращани у дома от работещите в чужбина българи няма да са се възстановили на нивото от 2019 г.

Съкратени, които трудно си намират работа

В началото на месеца EIU прогнозира трудно възстановяване на трудовия пазар и увеличаване на безработицата през 2020 г. до средно 8.2% от 5.6% през 2019 г. Най-вероятният описан сценарий е ръст на съкращаването на служители и закриване на фирми, особено такива от дребния и микробизнес. Опитите на правителството да им помогне със средства сред рухващо търсене няма да спасят много от тях, но поне може работници да бъдат пуснати в отпуск без да бъдат съкращавани.

Когато приключи най-лошото от кризата, все още ще предстои продължително възстановяване на трудовия пазар, се казва още в прогнозата. Съкратените трудно ще си намират отново работа сред бавно растящата икономика, изпитваща проблеми и заради свитото търсене. Спирането на помощните правителствени програми може да отнеме много време, ако се окаже, че компаниите по тях не могат да върнат пуснатите в отпуск работници, защото приходите са слаби.

Внимавайте с кредитите, следете си банките

Бизнесът да планира дългосрочно с мисълта, че няма да има бързо възстановяване в България или в Европа, и да се възползва от правителствените програми за подпомагане. Работодателите да имат предвид, че достъпът до кредити може да стане по-труден, докато банките консолидират капиталовите си позиции и намаляват рисковите експозиции през 2021 г. Може за оцеляването да се окаже от ключово значение разнообразяването на финансовите източници и бързото възползване от правителствени гаранции. Съветваме фирмите за всеки случай да проверяват какво се случва с финансовата стабилност на техните банки.

Анализаторите се надяват най-тежките икономически шокове да останат тези от първата половина на 2020 г. Те отчитат мерките и натрупания опит на властите за коронавируса и не очакват отново да има пълно блокиране на държавата. Но две седмици след публикуването на оценката за макроикономическите рискове за България расте вероятността да се случи по-лошият сценарий с пандемията, от който икономическите щети може да се окажат още по-сериозни.

В този вариант - и особено ако има и трета вълна на заразата - безработицата няма да започне на намалява или пътуванията да се подновят, а това значително ще намали потоците за приходи за продължително време, особено в сектора на услугите. Това ще означава вероятност от много фирмени фалити, тъй като правителството няма да може да спаси всички. Ще оцелеят тези, които са изобретателни, гъвкави и действат бързо, както например постъпиха някои ресторанти - при затварянето им те започнаха да предлагат доставки по домовете.

Сценариите - от мутрите до АЕЦ "Белене"

За клиените си "Икономист интеиджънс юнит" показва и вероятността от 11 сценария, както и какъв би бил ефектът от всеки от тях. Те се простират от плъзване на насилствената престъпност към спазващият законите бизнес през разрастване на антиправителствените протести до прекратяване на проекта за "АЕЦ Белене".

Ниска е вероятността организираните престъпни групи да посегнат на редовния бизнес, но ако това се случи ефектът ще е силен - фирмите ще трябва да увеличат разходите си за сигурност (и може би да наемат неофициални "услуги за охрана") за защита на персонала и бизнес операциите. За всеки случай ревизирайте мерките си за сигурност, изолирайте и поправете слабите места и говорете за корупцията на ниските етажи на властта и неефективната правна рамка, за да подсилите институциите и да не се стига до този сценарий, казват от "Икономист".

Като умерени са определени и вероятността, и ефектът от масови протести срещу корупцията в правителството. Макар през последните 2 години да има напредък по постигане стандартите на ЕС за борба с корупцията, все пак индексът на възприятие на корупцията в България си стои на нивото от 2013 г., казват анализаторите. А това съдържа потенциал в страната да има продължителна вълна на протести, както се случи в Румъния и Словакия. Скандали и оставки/уволнения заради разкрития за корупция по високите етажи ще подхранват този протест, но и ще подкопават политическата стабилност.

Внимавайте с обществените поръчки

За незапознатите с протестите, започнали това лято, EIU обяснява, че политически те са предимно независими и искат не просто оставка на правителството, но и цялостно реформиране на политическата и правораздавателната системи. Имайте предвид, че протестите може да прекъсват дейността на фирмите ви, а каквито и реформи да последват вероятно - и поне на първо време - ще объркат съществуващите управленчески структури. Опити за премахване на корупцията ще окуражи да започнат и по-подробни проверки на частния бизнес, поради което фирмите би трябвало да следят за скандали, способни да предизвикат масови протести, както и да избягват спорни зони на дейност, способни да доведат до директни нападки от протестираищте - такива са обществените поръчки на правителството.

Не е изключено, макар и да е със средна степен на вероятност, под обществения натиск за борба с корупцията едно ново правителство да поведе по-решителна кампания. Кабинет, настроен активистки, може да започне да търси доказателства за корупция и с обиски на корпоративни офиси на заподозрени фирми, предприемане на правни процедури и изваждане на светло на фирмите, извършващи незаконна дейност. Отправеният съвет е: следете си дейността на фирмите и персонала, за да не се замесват в корупция и незаконен бизнес, защото съдебните разходи и щетите върху репутацията ще са значителни.

Като висока е оценена вероятността през 2021 г. да бъдат повишени данъци. Причината е натискът върху бюджета от слабите приходи и намаляващият БВП, които се отразяват на фискалната позиция на България. Влизането в ERM II изисква фискална дисциплина и вдигане на данъци би подобрило фискалния баланс. Но това ще има краткосрочен ефект, докато в същото време ще подкопае конкурентноспособността на България, имаща репутацията на една от страните с най-ниски данъци в ЕС. Иначе казано, допълнително може да бъдат отблъснати инвеститори и да намалее ръстът на търговския оборот и обмен.

Последен в списъка е и проблемът с АЕЦ "Белене", от която правителството на ГЕРБ така и не се отказва. Според прогнозата на "Икономист" много е вероятно проектът да бъде закрит. Причината са трудности, продължаващи с години, заради които се оттеглиха заинтересовани и е възможно същото да направят 13 потенциални инвеститори - основно заради твърде ниски според преценките им правителствени субсидии за ядрена централа. EIU казва, че колапсът на "Белене" би поставил под съмнение енергийната сигурност на България, независимо от солидния ръст на инвестиции във възобновями източници.

Други подобни ресурси
Фирми:   Администрация
Лица:     Филолог, Литература
Стоки:    Информация, култура


 
  Снимки от сайта или реклама на "Общество и политика"
 
 
  Линкове към 'Икономист' за България в следващите 5 години
 
W86238 'Икономист' за България в следващите 5 години Източник Dnevnik.bg
  Манипулации с линковете
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Общество и политика  >>>
  Категория: Икономическа политика  >>>
  Група:
  
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Популизмът даде на елитите повече власт от всякога    
__ 1 __

20/07/23
15:55:03

Пригответе се за един наполеонов свят. Най-важната правителствена тенденция днес е възходът на протекционизма. В САЩ, Европа, Китай и Индия държавата се обръща от открита търговия към отглеждане на местни индустрии.

Едно от оправданията е стратегическо: не разчитайте на крехки или враждебни режими за стоки от първа необходимост. Другата е прогресивна: дайте поне веднъж почивка на квалифицирания ръчен труд. И двете се коренят в аргументите на Доналд Тръмп, с които той спечели изборите през 2016 г.

19 юли 2023
Автор: Джанан Ганеш, Файненшъл Таймс
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  379       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   30/10/20

Google