Ресурсбук България. Данни за избран обект

Кабиле (древен град)

Кабиле е името на археологически резерват, разположен на по-малко от 10 километра от град Ямбол. Градът е създаден около 2000 г. пр.н.е. и се е намирал на върха на възвишението Зайчи връх.

Градът е възникнал още в предримската епоха. През 341 г. пр.н.е. градът е завладян от армията на Филип Македонски, а по-късно влиза в състава на империята на Александър Македонски.

През 3 век пр.н.е. е част от територията управлявана от траките. Гръцкият автор Лампсак през II век описва града като хорион, т.е. укрепен град, намиращ се в средата на Тракия до р.Тунджа.

През 71 г. пр.н.е. градът влиза в състава на Римската империя, след като е завладян от войската на Марк Лукул и след 45 г. е част от римската провинция Тракия. Градът е основен военен и търговски център през 2 и 3 век пр.н.е. Градът е построен по всички правила на елинските градове. Имал е агора, площад, около който е бил съсредоточен живота в града. На площада се е намирал храм на Аполон — гръцкият бог, който имал добър прием и сред траките. Освен него в града е имало и по-голям храм на богинята Артемида — Хеката, който е служил и за архив на каменните документи на града. На самия връх "Зайчи връх" над града е открит каменен акропол, където е намерен единственият в България скален релеф на богинята Артемида-Хеката (Кибела), закрилницата на града.

През IV в.от н.е. градът е средищен епископски център на областта Тракия. В края на IV век е превзет от готите. Краят на града идва след пристигането на аварите, когато е разрушен и след това никога не бива построен отново. Продължава да съществува като обикновено селище до идването на турците през XIV век. През средновековието на мястото, където се е намирал античният град, е построено малко селище.

В археологическия резерват могат да се видят останките на доста сгради, както и останки от крепостните стени и източната и западната порти на града. Разкрити са централния площад (агората), обществени сгради, римски казарми, обществена римска баня. Разкрита е централната епископска базилика, в която е открита великолепна цветна мозайка, която може да бъде видяна в изградения музей с експонати — находки от района.


Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Туристически обект
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Кабиле (древен град)
 
W95745 По следите на траките (видео от дрон) Кабиле
O3358 100 - те туристически обекти Туристически обект София Виж  ~  
W6291 Подова мозайка от базилика, 5 в. сл.Хр. Изкуство и култура Virtual Museum of Bulgaria Виж  ~  
O3613 100-те тур.обекта. Ямбол Туристически обект Индекс Виж  ~  
W72067 Историческа забележителност Сайтове Раздел Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Ямболска
  Община: Ямбол
  Населено място: Кабиле
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Историческа забележителност
  Качество:
  Статус: 100-те тур.обекти
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Кабиле - Тракийското светилище на Зайчи връх  
__ 1 __

05/07/21
01:27:11


Тракийското светилище на Зайчи връх е създадено в края на второто хилядолетие пр. Хр. Основните му съоръжения са концентрирани около скално-изсечен релеф на великата богиня майка Кибела, синкретизирана по-късно с Артемида.

В най-ранния период от използването на светилището в най-високата част скалният масив е изсечен във формата на кръст, ориентиран към четирите посоки на света. Интересен факт е, че в деня на пролетното равноденствие слънчевият диск попада в средата на източното изсичане. Тези особености определят светилището като древна обсерватория – място, от което тракийските жреци в определени дни наблюдават изгрева и движението на слънцето, отчитат смяната на сезоните, продължителността на деня и нощта.

С течение на времето и най-вече с въздигането на града светилището се разраства: изграждат се различни по големина и функции каменни постройки, покрити с керемиди. Чрез изсичане в скалата са оформени места за възлияния и жертвоприношения.

Археологическите проучвания показват, че светилището спира да се използва в края на III век, когато западно от него е построена една от кулите на крепостната стена.

Изследванията на Зайчи връх показват наличието на геомагнитна аномалия, оказваща благотворно влияние върху човешкия организъм. Съществуването на подобни аномалии при тракийските светилища поражда хипотезата, че изборът на място е свързан и с лечебното им действие.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  832       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   07/06/17