Ресурсбук България. Данни за избран обект

 

Роженски манастир

Роженският манастир е най-голямата обител в пиринския край. Според летописи, пазени в Атон, Гърция, той е създаден в далечната 890 г. Църквата на манастира – Свето Рождество Богородично дава името си на близкото село Рожен.

По време на управлението на Деспот Алекси Слав, губернатор на региона при царуването на Цар Калоян (1197-1207), манастирът е обогатен с няколко нови сгради. През 17-ти век бива опожарен, но е реконструиран в периода 1715 - 1732 г. Манастирът достига своя апогей през 19-ти век, когато служи като регионален духовен център и притежава много земи в околната местност.

Днес Роженският манастир е добре поддържан и е отворен за посетители през цялата година. Манастирският празник е на 8-ми Септември.

Манастирът има неправилна шестоъгълна форма, като жилищните сгради обграждат красив двор, в средата на който е разположена църквата. Всички сгради са конструирани в различни периоди, като монашеската трапезария, костницата и няколко от селскостопанските сгради са най-стари, още отпреди опожаряването през 17-ти век. Освен с добре запазените стенописи, манастирът е известен и със своите стъклописи и уникални дърворезби.

Роженския манастир има своя чудотворна икона-защитничка (на Дева Мария), която се пази в кивот в параклиса “Св. Св. Козма и Дамян”. Според преданието, иконата е едно от малкото копия от светено желязо, собственост на вдовица от Никея (Гърция). При управлението на Император Теофилус, известен със своето преследване на иконопоклоничеството, вдовицата хвърля иконата във водите за да избегне нейното унищожение от императора. Тя не потънала и плавала години преди да достигне портите на манастира Ивирон в Гърция през 999 г.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Църкви


 
  Снимки на обекта
 
 
  Линкове към Роженски манастир
 
O551 Рилски манастир Манастир Виж  ~  
O3375 Бесарбовски манастир Манастир Басарбово Виж  ~  
O3392 Бачковски манастир Манастир Бачково Виж  ~  
O3425 Манастирите в България Манастир София Виж  ~  
O3592 100-те тур.обекта. Благоевград Туристически обект Индекс Виж  ~  
O7431 Манастири в Благоевградска област Манастир Индекс Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   0886 277 397
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Благоевградска
  Община: Сандански
  Населено място: Рожен
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Манастири
  Качество: Благоевградска област
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  1369       Гласували:  2     Оценка:  5.50                Последна редакция:   17/04/22