Ресурсбук България. Данни за избран обект

 

Рупите

Рупите е наименование както на малкото село тук, така и на прилежащата зона в землището му. Малкото селце се намира на 8 км североизточно от Петрич. Цялата местност се разстила по десния бряг на река Струма. От тук столицата София се намира на близо 140 км.

В местността на Рупите живя и пророчицата Ванга. Попитана защо е избрала точно това място за свой дом, тя отговорила: „Имам определено време колко да стоя тук. Това място е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна."

Хребетът, за който говори Ванга, всъщност е Кожух планина, възвишение в Рупите. Според нея Кожух е ключът към разгадаване на древното ни минало. Ванга твърдяла, че там, където е кратерът, някога е имало голям град, погребан под огнената лава. Жителите на този град били едри, облечени в дрехи сякаш от станиол и били доста умни. Западно разположеното възвишение Кожух, което в действителност е част от угаснал вулкан.

Храмът "Света Петка Българска", построен от Баба Ванга е превърнал се в място за поклонение на хиляди хора. През 1992 г. пророчицата построява черквата. Иконите са рисувани от известния художник проф. Светлин Русев. Образите на светците обаче са прекалено реалистични и не се одобряват от Св. Синод. Някои са на мнение, че целият комплекс е едва ли не кощунство, построяването на храма не е било правилно, защото той не е като другите. Отвътре е бял. Има само няколко икони и не е изографисан навсякъде.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Манастири
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Рупите
 
O3522 Църквите в 100-те тур.обекта Църква Виж  ~  
O3592 100-те тур.обекта. Благоевград Туристически обект Индекс Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Благоевградска
  Община: Петрич
  Населено място: Рупите
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Църкви
  Качество: Църква
  Статус: 100-те тур.обекти
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Рупите - кръста    
__ 1 __

18/01/23
23:11:34
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  1190       Гласували:  2     Оценка:  5.50                Последна редакция:   11/07/19