Ресурсбук България. Данни за избран обект

 

Несебър

Древният град с хилядолетна история е на романтичен скалист полуостров, свързан със сушата чрез тесен провлак. Полуостровът е дълъг 850 м и широк 300 м.

Tук са запазени ценни паметници от всички епохи на неговото хилядолетно съществуване: стари крепостни стени от римската епоха и Средновековието, византийски и старобългарски църкви, старинни къщи от XVIII и XIX век. Най-голямото богатство на града са множеството църкви: от ранновизантийския период са двете трикорабни базилики - “Света София” /Старата метрополия/ - една от най-внушителните сгради в Несебър и Базиликата на северния бряг “Елеуса” от V – VI век.

Днес старата част на града е привлeкателно място за романтични разходки по тесните калдаръмени улички между магазинчета, които предлагат ръчно изработени сувенири – съдове, плетива, накити. На фона на прекрасната антична атмосфера се открива неповторима възможност за отдих.


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Несебър
 
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Бургаска
  Община: Несебър
  Населено място: Несебър
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Населени места
  Качество: Град
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Реставрират вятърната мелница в Несебър  
__ 1 __

27/02/22
14:09:28


Община Несебър започва дейности реставрация на емблематичната за града вятърна мелница, разположена на провлака, който свързва старата и новата част на Несебър. Проектът на общината, преминал съгласувателни процедури с Министерството на културата, включва консервация, реставрация, експониране и адаптация на обекта. Проектът е изцяло съобразен с автентичния облик на сградата, съобщиха от общинския пресцентър.

Мелницата е построена през 19 век. Принадлежала е на несебърски граждани, които са напуснали града след спогодбата Моллов-Кафандарис. През 1929 година е демонтирана и в началото на 70-те години на 20 век е възстановена по автентични снимки и спомени на съвременници.

Проектът на общината включва пълна подмяна на обшивката от дъски, частични ремонтни дейности по конструктивните дървени елементи, подмяна на дъсчената обшивка на трискатния покрив.

При разкриване на дървената конструкция на фасадата, след демонтаж на дъсчената обшивка, ще бъдат подменени носещите дървени елементи, където е необходимо. Запазените ще се почистят и консервират. Прътите на перката, както и целият механизъм, също ще се почистят и консервират, добавиха от общината.

След края на реставрационните дейности мелницата ще бъде отворена за посещение. Възстановяването на балкона ще даде възможност на посетителите да правят фотоси към старинния град. Във вътрешната част на обекта ще се изгради мултимедиен център, представящ историята и развитието на града. Предвижда се още сградата да бъде използвана за експониране на постоянни и пътуващи изложби.

Община Несебър е разработила проекти за реставрацията на още няколко от символните за града сгради с висока културна и историческа стойност. Това са: църквите "Свети архангели Михаил и Гавраил" и "Христос Пантократор" и вятърната мелница на северния бряг до базиликата "Света Богородица Елеуса". Проектите са съгласувани с Министерството на културата и ще бъдат финансирани с европейски средства по програма "Региони в растеж".
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  831       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   01/05/22