Ресурсбук България. Данни за избран обект

 

Нос Калиакра

Калиакра е дълъг и тесен нос на българското северно черноморско крайбрежие, в най-югоизточната част на Добруджанското плато. Носът е вдаден на 2 км навътре в морето и наподобява полуостров, представлява природен и археологически резерват и един от Стоте национални туристически обекта. Тук гнезди аристотелевия корморан и могат да се наблюдават делфини.

Брегът при нос Калиакра е клифов тип, отвесните скали се спускат 70 метра надолу до морето. Прибойните вълни са издълбали в подножието им пещери, ниши, подмоли и арки, до които може да се стигне само откъм морето.

Заливът, образуван от нос Калиакра представлява много добро убежище при буря за минаващите оттук кораби. На носа има музей, ресторант, морски фар, морската радиолокационна станция, метеорологична станция и параклис.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Историческа забележителност
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Нос Калиакра
 
O550 Яйлата Историческа забележителност Каварна Виж  ~  
O3358 100 - те туристически обекти Туристически обект София Виж  ~  
O3606 100-те тур.обекта. Добрич Туристически обект Индекс Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Добричка
  Община: Каварна
  Населено място: Каварна
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Туристически обекти
  Качество: Природен феномен
  Статус: 100-те тур.обекти
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Със Закона за ГМО спешно променят граници на резерват    
__ 1 __

19/05/22
18:17:30


Депутатите приеха на първо гласуване изменения в Закона за генномодифицираните организма, с които се актуализират принципите за оценка на риска от ГМО за околната среда, предаде БНР.

В преходните разпоредби се предвижда Заповедта на министъра на околната среда и водите за промяна на границите и площта на резерват "Калиакра" и на защитена местност Степите да бъде вписана към Закона за защитените територии.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че се приемат закони, с които ще се променят граници на защитени територии.

"При условие, че имаме закон за защитените територии, че в конкретния случай става въпрос за един много важен казус - за промяната на границите на резерват "Калиакра" и за някои от съоръженията, които влизат в залива "Болата" - конкретно брегоукрепителното съоръжение, разрушено през 2012 г. от една много мощна буря, и 10 години не се поправя, това е въпрос от компетенцията на поне няколко държавни институции, които се правят, че такъв проблем не съществува", коментира Костадинов.

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов призова законопроектът да бъде подкрепен, за да бъде избегната наказателна процедура към страната.

"Там не просто е проспано време, там са извършвани нарушения със затваряне на очи на компетентни органи. Затова ни се налага да извадим част от резервата и да я прехвърлим в друга категория - за да можем да изпълним определени нужди, които са на друго ниво", отбеляза Сандов.

С предлаганите промени в законопроекта се актуализират принципите за извършване на оценка на риска от ГМО за околната среда и човешкото здраве при освобождаването им в околната среда и пускането им на пазара, в съответствие с научния и технически прогрес.
 Природно-археологически резерват Калиакра    
__ 2 __

04/08/23
13:56:14


Първото от набелязаните интересни места в тази част на България е Калиакра - полуостров, навлизащ на два километра в Черно море. Живописните крайбрежни скали достигат височина 70 м и заради съдържанието на желязо в тях са оцветени в различни нюанси на червено и оранжево. Вълните са издълбали в подножието им пещери и ниши, до които може да се стигне само откъм морето. Покрай носа могат да бъдат забелязани корморани, а понякога и плуващи делфини. Заради своята естествена защитеност от високите скали и разположение навътре в морето, мястото е стратегическо. През IV в. пр. Хр. тук се намира селището Тиризис, наречено така заради името на местното тракийско племе тиризи. По римско време са били построени водопровод, баня, крепостни стени, някои от които са съхранени и до днес. Разцветът на Калиакра е през XIV в., когато тя е била столица на Добруджанското деспотство.

Според легендата, след превземането на крепостта от турците, 40 български девойки сплитат косите си на обща плитка и се хвърлят от стръмните скали, за да запазят честта си.

Първата от тях се е казвала Калиакра и затова носът е наименуван по този начин.

Днес 687 хектара от района са природно-археологически резерват. Той е единственият в България, който включва морска акватория, както и камениста степ.

Че мястото е стратегическото, е видно и сега. Част от носа е военна зона с ограничен достъп. Освен това виждам, че са разположени още метеорологична станция, музей, параклис, ресторант. На няколко места забелязвам особени уреди, монтирани в скалите. Служели за измерване движенията на земните маси, обяснява ми Владимир Плешков от музея към комплекса. И допълва, че тук, заедно с Кресненското дефиле, са най-земетръсните райони на България.

Съвсем близо до носа се намира закътан малък залив с плаж - Болата. Заливът и плажът са малки, но много симпатични, водата е чиста, пясъкът фин, гали ходилата.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  756       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   11/07/19