Ресурсбук България. Данни за избран обект

Археологически резерват Абритус

Абритус е антично римско селище (от II-ри до IV-ти век град) в Североизточна България. Останките на селището се намират в местността “Хисарлъка” на около 3 км край днешен Разград.

Абритус възниква като тракийско селище. От I-ви век е римски военен лагер, който е преустроен в град през II-ри век. През периода II-ри IV-ти век достига своя най-голям културен и икономически разцвет.

През 251 г. в периферията на града се разиграва голямо сражение между римската войска, начело с император Деций Траян и готите. В битката императорът загива, а римляните търпят пълно поражение.

Поредното възстановяване на града е осъществено в началото на IV-ти век от император Константин Велики.

През 586 г. е разрушен от аварите.


Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Туристически обекти
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Археологически резерват Абритус
 
O3358 100 - те туристически обекти Туристически обект София Виж  ~  
O3599 100-те тур.обекта. Разград Туристически обект Индекс Виж  ~  
W72067 Историческа забележителност Сайтове Раздел Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Разградска
  Община: Разград
  Населено място: Разград
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Историческа забележителност
  Качество: Археология
  Статус: 100-те тур.обекти
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Абритус  
__ 1 __

20/10/20
15:12:49

Археологическият резерват "Абритус" се намира на 2 км източно от Разград, в близост до централния път Русе – Варна.

Абритус възниква като тракийско селище. От I век е римски военен лагер, който е преустроен в град през II век.

През периода II-IV век достига своя най-голям културен и икономически разцвет. През IV век Абритус е вече добре устроен късноантичен град, укрепен и водоснабден.

Интересен факт около историята на Абритус е, че той е споменат в много извори във връзка с битката край града, където през 251 година живота си губи император Траян Деций. Римляните са победени, римският император Деций и неговият син Херений Етруск са убити по време на битката. Деций е първият римски император, убит в битка с варвари, а битката е първата, в която загива не само римският император, но и неговият пряк наследник.

Първите теренни проучвания в района на т.нар. Разградски Хисарлък прави местният учител, общественик и бъдещ академик Анание Явашов още през далечната 1887 г. Градът е открит при разкопки през 1954 г. Открити са и части от крепостната стена, порти, 29 кули и др. Намерени са жертвеник с името Абритус, надписи, релефи, статуи, архитектурни детайли, оброчни плочи. Най-известни от откритите експонати са Златният Пегас и най-голямото късноантично съкровище от 835 златни римски монети от V век.

Абритус е изграден по типа на римските градове с прави улици, обществени сгради, построени в центъра около градски площад (форум). Водоснабден е чрез няколко глинени водопровода. Защитен е с крепостна стена. Разкрита е голяма жилищна сграда със стопански части, (ок. 3000 кв.м), която е разположена на главната улица с посока изток-запад. Помещенията и магазините (25 на брой) са около вътрешния двор, заграден с йонийска колонада.

Днешният резерват е разположен на площ от 1000 дка. Има паметници на римската, тракийската и средновековната българска култура. Най-забележителната част от резервата е античният град Абритус с площ от 150 дка. В момента за съжаление огромна част от града е под съвременен завод за лекарства.
 Интерактивен музей 'Абритус'  
__ 2 __

21/10/20
14:54:02


Интерактивният музей "Абритус" е на два етажа и има дванадесет зали, подредени по ходова линия.

Там посетителите могат да се снимат в униформата на римски центурион или да разберат колко точно е струвала 1 амфора с вино или 1 килограм хляб, както и как точно легионерите са успявали за 1 ден да построят укрепен военен лагер. Тези и още страшно много интересни факти за римската империя и за живота на римляните са представени по един невероятно интересен и пленяващ начин.

Целият център е пълен с интерактивни игри, загадки, както и с раздвижващи ума и стимулиращи логиката инсталации.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  782       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   27/12/13