Ресурсбук България. Данни за избран обект

 

Бесарбовски скален манастир

Басарбовският скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски” е разположен в долината на река Русенски Лом, близо до село Басарбово и на 10 км от град Русе.

Скалният манастир води началото си още от Второто българско царство, но за пръв път името му се споменава в османски данъчен регистър от 1431 г. За известно време през XIX в. манастирът останал без обитатели, но през 1937 г. тук се заселва отец Хрисант от Преображенския манастир и дава ново начало на религиозното средище.

Най-известният обитател на манастира е роденият през 1685 г. в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски, който прекарал целия си живот в светата обител. След смъртта си монахът бил погребан в селската църква, но по време на Руско-турската война от 1768-1774 г. мощите му са пренесени в Букурещ в църквата "Св. с. Константин и Елена", където се намират и до днес.

Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Църкви


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Бесарбовски скален манастир
 
O551 Рилски манастир Манастир Виж  ~  
O3334 Роженски манастир Манастир Рожен Виж  ~  
O3392 Бачковски манастир Манастир Бачково Виж  ~  
O3425 Манастирите в България Манастир София Виж  ~  
O7442 Манастирите в Русенска област Манастир Индекс Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Русенска
  Община: Русе
  Населено място: Басарбово
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Манастири
  Качество: Русенска област
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Бесарбовски скален манастир    
__ 1 __

28/07/23
15:33:06

Басарбовският манастир е един от малкото действащи скални манастири в България. Макар в брошури и сайтове да има информация, че е единствен по рода си, сещам се за поне още един, който посетих наскоро - Разбоишкият.

Създаден е през XII век и е свързван със Св. Димитър Басарбовски - светец, чийто житейски път през XVII век преминава сред скалите и пещерите. През XVIII неговите мощи са пренесени в Букурещ и днес се намират в патриаршеската катедрала, а светецът се счита за покровител на румънската столица.

Гледан отдолу, скалният манастир е възхитителен. Изкачвам се до помещенията по стръмни стъпала покрай варовиковите скали, в които личат черупки от отдавнашни морски обитатели. В издълбаните помещения виждам много листчета, сгънати и пъхнати в скалните пукнатини и ниши. Така хората отправят своите молби и желания.

На скалата, сякаш като символ, се е закрепило и ябълково дърво. Малко е, но е отрупано с обилен плод. Оттук се откриват красиви панорамни гледки към долината на реката. Манастирът има и нова част, включително църква и помещения за монасите. Макар да са приветливи и добре изглеждащи, възприемам ги само като допълнение към автентичната скална част.

Пиер Анри - Френски журналист

 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  692       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   17/04/22