Ресурсбук България. Данни за избран обект

Бачковски манастир

Бачковският ставропигиален манастир „Успение Богородично“ е вторият по големина български манастир след Рилския. Той се намира в долината на Чепеларската река (р. Чая), на около 10 километра южно от Асеновград. Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което, заедно с внушителния му размер и богатата му история, го прави един от най-посещаваните в България.

Манастирът е основан през 1083 г. от грузинците Григорий Бакуриани — велик доместик на западните войски на византийския император Алексий I Комнин и Абазий, негов брат. Първоначално Бачково се развива като център на грузинското монашество. Към края на XI в. там се оформя книжовна школа, известна в изворите като Петрицонска — название, произхождащо от първоначалното име на съседната крепост Петрич.

През 1344 г. Станимашка област е отстъпена на Иван-Александър от византийската императрица Анна Савойска срещу обещана помощ в борбата против Йоан Кантакузин. В продължение на около двадесет години обителта се ползва от покровителството на българския цар. Бачково остава в границите на търновската държава до 1364 г., когато османците завладяват Пловдив, Станимака и други родопски крепости.

След падането на Търново през 1393 г. патриарх Евтимий е прогонен „в Стенимах". Смята се, че става дума за Бачковския манастир. Патриархът продължава своята книжовна работа с помощта на ученика си Андрей-Андроник и умира около 1404 г. Бил е погребан в „църквата на Петриотиса", обикновено отъждествявана с тази на Бачковския манастир.

На 8.12.1894 г. по искане на живеещите в него монаси манастирът преминава под ведомството на Българската екзархия. В Бачково пожелават да бъдат погребани екзарх Стефан, първият признат от цялото Православие предстоятел на възстановената самостойна Българска православна църква и Кирил, първият български патриарх след св. Евтимий.


Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Църква


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Бачковски манастир
 
O3391 Асеновата крепост Историческа забележителност Бачково Виж  ~  
O3425 Манастирите в България Манастир София Виж  ~  
O3589 100-те тур.обекта. Пловдив област Туристически обект Индекс Виж  ~  
O3960 Манастирите в Пловдивска област Манастир Индекс Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   033 272 77
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Пловдивска
  Община: Асеновград
  Населено място: Бачково
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Манастир
  Качество:
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  560       Гласували:  2     Оценка:  5.50                Последна редакция:   05/11/19