Ресурсбук България. Данни за избран обект

 

Бачковски манастир

Бачковският ставропигиален манастир „Успение Богородично“ е вторият по големина български манастир след Рилския. Той се намира в долината на Чепеларската река (р. Чая), на около 10 километра южно от Асеновград. Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което, заедно с внушителния му размер и богатата му история, го прави един от най-посещаваните в България.

Манастирът е основан през 1083 г. от грузинците Григорий Бакуриани — велик доместик на западните войски на византийския император Алексий I Комнин и Абазий, негов брат. Първоначално Бачково се развива като център на грузинското монашество. Към края на XI в. там се оформя книжовна школа, известна в изворите като Петрицонска — название, произхождащо от първоначалното име на съседната крепост Петрич.

През 1344 г. Станимашка област е отстъпена на Иван-Александър от византийската императрица Анна Савойска срещу обещана помощ в борбата против Йоан Кантакузин. В продължение на около двадесет години обителта се ползва от покровителството на българския цар. Бачково остава в границите на търновската държава до 1364 г., когато османците завладяват Пловдив, Станимака и други родопски крепости.

След падането на Търново през 1393 г. патриарх Евтимий е прогонен „в Стенимах". Смята се, че става дума за Бачковския манастир. Патриархът продължава своята книжовна работа с помощта на ученика си Андрей-Андроник и умира около 1404 г. Бил е погребан в „църквата на Петриотиса", обикновено отъждествявана с тази на Бачковския манастир.

На 8.12.1894 г. по искане на живеещите в него монаси манастирът преминава под ведомството на Българската екзархия. В Бачково пожелават да бъдат погребани екзарх Стефан, първият признат от цялото Православие предстоятел на възстановената самостойна Българска православна църква и Кирил, първият български патриарх след св. Евтимий.


Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Църкви


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Бачковски манастир
 
O3391 Асеновата крепост Историческа забележителност Бачково Виж  ~  
O3425 Манастирите в България Манастир София Виж  ~  
O3589 100-те тур.обекта. Пловдив област Туристически обект Индекс Виж  ~  
O3960 Манастирите в Пловдивска област Манастир Индекс Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   033 272 77
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Пловдивска
  Община: Асеновград
  Населено място: Бачково
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Манастири
  Качество: Пловдивска област
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Вярващи понесоха иконата на Богородица от Бачковския манастир с надежда за чудо    
__ 1 __

03/05/21
17:03:12
С тържествен звън на камбаните и манастирското клепало от църквата "Св. Богородица" на Бачковския манастир беше изведено копието на чудотворната икона на Божията майка.

Литийното шествие тръгна до местността "Клувията" малко след 8 ч, водено от игумена на манастира епископ Сионий, а още от рано сутринта миряни се събраха в Бачковския манастир

Иконата бе обкичена с цветен венец, който по традиция бе изплетен от хора, за много от които е жест на благодарност към Богородица за подкрепа в живота им или за да измолят благоволението й, а стотици вярващи се включиха в литийното шествие.

Тази година се допускат да участват всички желаещи, но различното е, че иконата няма да бъде носена от много хора, а само от двама души, които ще се сменят на определено разстояние.

Миналата година литийното шествие не се проведе както повелява традицията заради мерките, свързани с коронавируса. Тогава чудотворната икона беше поставена в автомобил, а не носена на ръце от вярващите.

В най-старата църковна лития, която има близо 400-годишна история, участват хора, които имат нужда от помощ за здраве и за разрешаване на проблеми или такива, на които Божията майка е вече е помогнала и те са тук, за да й благодарят. Чудотворната икона напуска манастирската църква един път в годината - на Втория ден на Великден.

Според преданието, на този ден тя е била намерена в скална ниша в местността "Клувията" от две овчарчета, които я занесла в манастира и откъдето, тя "избягала" и била намерена отново на това място. Затова на Втория ден на Великден богомолци и монаси организират литийно шествие до мястото, където днес има параклис на името на "Светите Архангели".

"Оригиналът на иконата е от XXI век и изисква специални грижи. По тази причина той не излиза от храма. Затова изкарваме копието, което е осветено, каза игуменът епископ Сионий пред "24 часа".

"До Клувията и обратно ще се молим Бог да даде здраве и радост на всички българи и християни и да ни избави от тази тежка пандемия", обясни игуменът.

Пандемията още повече засили вярата в чудотворната мощ на иконата. Едни се обръщат с надежда към нея да ги спаси от страшни болести, а други да помогнат на свой близък. Тази година обаче миряните, дошли за ритуала, са в пъти по-малко в сравнение с 2019 г., когато нямаше пандемия, разказват редовни участници в ритуала.

Една част от хората, участващи в литията твърдят, че са усетили нейната благодат и се връщат в знак на благодарност, други - идват с надеждата за помощ.

Деца от пазарджишкото училище "Отец Паисий" са направили торта и картички подарък за Божията майка.

В края на деня чудотворната икона отново ще бъде върната и посрещната пред Бачковския манастир.
 Обновиха аязмото на Бачковския манастир    
__ 2 __

30/09/22
14:14:34


Обновено и възстановено е аязмото на Бачковския манастир, съобщиха от светата обител. На 28 септември 2022 г. с архиерейски водосвет, отслужен от Велички епископ Сионий, игумен на Бачковската Богородична обител, бе отбелязано завършването на обновлението на избраното от св. Богородица убежище на Чудотворната и́ икона - местността Клувията, във времената на изпитание за вяра и народ през чуждоверското господство над българските земи.

"И, както в онези усилни времена българският дух е надделявал върху им и е успявал да възкръсне отново и отново, благодарение на спомосъщесвувателната жертва, пред посветеното Богу, тъй и днес същото благословено усърдие дава своя плод на духовното лозе Господне, чрез дарителското посвещение на будните за Бога сърца! Възстановяването на Аязмото стана възможно благодарение на щедрата финансова подкрепа на г-н Кирил и г-жа Кремена Домусчиеви, избрали да положат и своята лепта в основите на българщината - светата православна вяра, съхранила народа ни и непоклатим крепител в битието му и днес!", допълват от манастира.

Негово преосвещенство Велички епископ Сионий изрази дълбоката си благодарност и тази на всечестното манастирско братство на семейство Кирил и Кремена Домусчиеви и им пожела добро здраве, успех в начинанията и непомръкваща сърдечна будност за гласа на съкровения Дух Господен!

"Скъпи приятели, щастлив съм, че успях да помогна за възстановяването на Аязмото. Това място е изпълнено с невероятна енергия. Ще продължавам да помагам за обновлението на подобни чудотворни обекти", написа в профила си във Фейсбук Кирил Домусчиев.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  1239       Гласували:  2     Оценка:  5.50                Последна редакция:   17/04/22