Ресурсбук България. Данни за избран обект

 

Крепост Баба Вида

Баба Вида или Бабини-Видини кули е средновековна крепост в гр. Видин. Считана е за единствената изцяло запазена крепост в България. Името Баба Вида, с което е известна днес, произхожда от народна легенда.

Баба Вида е разположена на големия завой на река Дунав при град Видин. Тя е силно разширена и укрепена по времето на цар Иван Срацимир. Голяма част от сградите, построени по онова време, са останали неразрушени.

В днешния си вид крепостта разполага с двор с площ над 5 декара и се състои от 2 основни стени (в 2 концентрични кръга) и 4 кули. Строежът на същинската крепост е започнал през 10 век на място, където е имало римски наблюдателен пункт.

Крепостта застъпва мястото, където се е намирала римската крепост Бонония, която е строена през 3 век. Основните части от двора на градската крепост Бонония се намират извън рамките на по-късния средновековен замък и са разположени основно под днешния видински квартал Калето.

Почти през целия период на Второто българско царство Видинската крепост е най-важното укрепление в Северозападна България. Най-голямо разширение на крепостта е по време на управлението на цар Иван Срацимир, управлявал Видинското царство. Той обитава Видинската крепост като феодален замък. През този период са построени значителен брой вътрешни стени и кули. Именно тогава крепостта добива вид, близък до този, който тя има днес.

Крепостта Баба Вида играе важна роля и през османското владичество. През онзи период са осъществени редица строителни работи. В края на 18 век крепостта вече не се използва за отбранителни цели, а служи предимно за оръжеен склад и за затвор.

Баба Вида е крепост-музей. В самата крепост се опазват редица находки и сведения за нейната история. Тя е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Историческа забележителност
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Крепост Баба Вида
 
O3358 100 - те туристически обекти Туристически обект София Виж  ~  
O3426 Крепости в България Историческа забележителност Видин Виж  ~  
O3594 100-те тур.обекта. Видин Туристически обект Индекс Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Видинска
  Община: Видин
  Населено място: Видин
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Туристически обекти
  Качество: Крепост
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 НА 2000 ГОДИНИ - ВИДИНСКА КРЕПОСТ, БЪЛГАРИЯ    
__ 1 __

06/11/22
21:13:37

Същинския строеж на крепостта Баба Вида е започнал през Първото Българско царство върху римска наблюдателница.

 Затвориха историческата крепост Баба Вида за неопределено време    
__ 2 __

04/11/23
15:30:50

Затвориха историческата крепост "Баба Вида". Това е станало със заповед на назначения от областния управител на Видин Иво Атанасов за временно изпълняващ длъжността кмет на общината Юлиян Петров. Основанието му е, че "нови срутвания във вътрешния двор и опасност от нови такива, които може да застрашат живота и здравето на посетители и служители".

Затварянето на историческия обект е за неопределено време.

По-рано през годината се срути част от стена на крепостта "Баба Вида", която е национален паметник на културата.

Тогава от ръководството на Регионалния исторически музей във Видин казаха за bTV, че са изпратили протокол за състоянието на крепостта до Министерството на културата още на 8 август. Въпреки инцидента, туристическият обект остана отворен за посетители.

"Състоянието на "Баба Вида" е такова не от сега за съжаление. От много години не са се предприемали по-солидни дейности по нейната реставрация и консервация и за съжаление дойде моментът, когато се случи нещо лошо и слава богу че няма пострадали", каза Христина Кирилова, директор РИМ-Видин.

През март на историческата забележителност бе извършен ремонт на покрива на две от кулите.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  571       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   18/04/22