Ресурсбук България. Данни за избран обект

Музей Земята и хората

Музеят „Земята и хората“ е национален музей по минералогия, намиращ се в София, България. Основан е през 1986 г., а първото изложение за посетители е на 19 юни 1987 г.

В музея са изложени над 20 000 експоната, организирани в шест фонда - гигантски кристали, минералите на Земята, минералите на България, минерални ресурси на Земята, минерални ресурси на България, скъпоценни камъни. Други експозиции са посветени на промишлените минерали, суровинни находища на България и нови материали.

Музеят е домакин на множество различни художествени изложби и вечери на класическата музика. Утвърдени събития в годишната му програма са и киноложките и фелиноложки изложби, фотоконкурси, спелеоложки сбирки, както и кандидат-студентските борси.

Музеят разполага с библиотека, научни лаборатории, експозиционна, заседателна и видео зали.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Историческа забележителност
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Музей Земята и хората
 
O3456 Музейте в България Туристически обект София Виж  ~  
O3586 100-те тур.обекта София Туристически обект София Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място: София
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Туристически обект
  Качество:
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Национален музей Земята и хората  
__ 1 __

24/11/20
12:02:25

На 19 юни 1987 г. музеят отваря врати за първите си посетители и ежегодно на тази дата чества Ден на дарителя на Националния музей "Земята и хората".

Сградата е реставрирана и адаптирана по проект на арх. Христо Ганчев. Интериорът, музейният реквизит и начинът на експониране са разработени от проф. Иван Радев, а монументалната живопис е дело на проф. Теофан Сокеров.

През 1985 г. Илия Делев, единственият търсач и колекционер на гигантски кристали в света, подарява 53 гигантски кварцови кристала на ДОО "Фонд 13 века България" с условието: "Тази уникална колекция да бъде завинаги неделима и експонирана в моята родина на подходящо място, отговарящо на нейната научна и културна стойност."

Към гигантските кристали на Илия Делев се добавят бързо даренията на десетки български учени, колекционери, интелектуалци, миннодобивни предприятия и организации.

Музеят провежда широка учебно-образователна дейност, използвайки разнообразни форми като: "Детски кът"; "Интерактивен кът"; "Кабинет по геология"; "Школа по геология"; "Ваканционни игри", "Лятна школа по минералогия и геология". През музея преминават годишно над 16 000 деца.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  321       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   11/07/19