Ресурсбук България. Данни за избран обект

Национален Военноисторически музей

Националният военноисторически музей (НВИМ) е военен, научноизследователски и културно-просветен институт, административно подчинен на Министерството на отбраната. Той има статут на национална институция на България.

С Указ № 39 от 1 август 1914 г. на цар Фердинанд при Щаба на армията се създава Военноисторическа комисия. В състава и влизат: музей, архив и библиотека.

Военният музей е третата общонационална музейна структура след разделянето през 1906 г. на първия български Народен музей на два музея - Археологически и Етнографски. Той обединява създадените след 1879 г. военноисторически къщи-музеи.

Първата експозиция на Главния военен музей е открита едва на 12 май 1937 г. на ул. "Московска" № 15, в сграда, дарена му от Софийското офицерско събрание. През 1949 г. музеят е преименуван в Централен музей на народната армия. През 1950 - 1951 г. музеят е преместен на бул. "Ген. Скобелев" № 23 на значително по-голяма площ. През 1952 г. открива нова експозиция. От 1956 г. в музея започва работа реставрационно ателие.

За своето почти вековно присъствие в културно-историческото пространство в неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 млн. музейни експоната - свидетели на българската и европейската военна история.

Днес музеят разполага със застроена експозиционна площ от 5 хил. кв. м, в която се разгръща тематична и колекционна експозиция с изразена мобилност и гъвкавост. Библиотеката и компютърният център осигурявят достъп до специализирана литература и електронен достъп до колекциите на музея.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Историческа забележителност
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Национален Военноисторически музей
 
O3456 Музейте в България Туристически обект София Виж  ~  
O3484 Военноморски музей Туристически обект Варна Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място: София
  Адрес: ул. Черковна 92
  Пощ.код/кутия: 1505 /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Туристически обекти
  Качество: Музей
  Статус: 100-те тур.обекти
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Военноисторическият музей предлага дегустация на космическа храна  
__ 1 __

11/04/22
09:04:13


С изложба, детски ателиета и дегустация на космическа храна Националният военноисторически музей посреща своите посетители. Събитието се организира по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април.

"Фотоизложбата, която предполагам ще бъде интересна и за по-големите ни посетители, и за по-малките разказва много любопитни факти за това как българите помагат за овладяването и опознаването на космоса. Най-вълнуващите моменти от живота на българските астронавти Георги Иванов и Александър Александров ще научат от нея. Любопитни факти какво се случва по време на пътуването ни в извънземната орбита", каза за БНР Славея Сурчева от музея.

Атрактивна инсталация на фондация Easyart е сред притегателните неща за всички деца, които искат да се запознаят отблизо с планетите и да се превърнат в истински космонавти, облечени в подходящ костюм за пътешествие из слънчевата система.
Учени от Института по криобиология и хранителни технологии пък разказват как се прави космическата храна и как трудът на нашите изследователи отваря възможности за полети до Марс.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  479       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   11/12/13