Ресурсбук България. Данни за избран обект

 

Девически манастир Самоков

Самоковският девически манастир „Успение Богородично“ е действащ девически манастир на Българската православна църква в град Самоков.

Основан е през 1772 г. като девически метох на Хилендарския манастир от образовани монахини. Основаването на манастира се свързва с името на баба Фота, бабата на Константин Фотинов, но легендите говорят, че е свързано със спасяването на града от Света Богородица.Тя разпростряла своя плащ - покров над града и така го спасила. Икони за църквата на манастира е рисувал Димитър Зограф, а в нартекса може да се види стенопис с Покровителна Богородица, който се приписва от специалисти на Захари Зограф. През XIX век Девическият манастир в Самоков се превръща в огнище на просвещение.

Днес е запазена манастирската църква със стенописи от XIX век. Присъединената към комплекса Хаджистамова къща е превърната в магерница.

В манастира се намират ръкописи, старопечатни книги и донесените през 19 век от Света Гора мощи на Свети Пантелеймон и Свети Сава Сръбски. Църквата „Покров Богородичен“ е построена през 1837 - 1839 г. Днес е постоянно действащ.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Църкви


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Девически манастир Самоков
 
O3425 Манастирите в България Манастир София Виж  ~  
O3588 100-те тур.обекта. София област Туристически обект София област Виж  ~  
O3944 Манастирите в София област Манастир Индекс Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Софийска
  Община: Самоков
  Населено място: Самоков
  Адрес: ул. Цар Борис ттт 77
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Манастири
  Качество: Манастирите в София област
  Статус: 100-те тур.обекти
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 На 100 г. почина най-възрастната монахиня в България   
__ 1 __

07/12/20
13:46:37

Днес прекъсна земния си път най-възрастната монахиня в България - Херувима. Целият й живот бе посветен на Бога и богоугодни дела. Помагала е и е утешавала много хора. Тя е част от живата история на Девическия манастир в Самоков. Тя беше достойна българка! Да бъде светъл пътят й и вечна паметта й! Поклон!

Всеки, който е посетил Девическият манастир в Самоков, знаеше сестра Херувима. На 7 май 2020 тя отбеляза своя 100-годишен юбилей, като 95 лета от тях бе отдала като монахиня в светата обител "Покров Богородичен". Обрича се на Господ когато е едва 5-годишно дете. Казваше, че не съжалява нито за миг, че е избрала този път.

Сестра Херувима е родена на 6 май 1920 г. в гр.Костенец. Има трима братя: Димитър, Георги и Ангел и две сестри - Павлина и Цветана. Основното си образование получава в Самоков, като преди това постъпва за послушница в Самоковския манастир "Покров Богородичен" на 24 май 1925 г. Постригана е в монашество на 13 октомври 1946 г. в същия манастир от Левкийския епископ Партений, по времето на игумения Ирина. От деня на своето постъпване в светата обител до ден-днешен, монахиня Херувима е неотклонно в манастира. През всичките тези години тя с радост, страх Божии и смирение изпълнява своите послушания, едно от които е да дирижира църковния хор при манастирския храм.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит на 6 май 2020 г. бе тържествено отбелязана нейната 100-годишнина, на която присъства Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който отправи поздравление към столетницата от името на Негово Светейшество.

Поклонението пред сестра Херувима се състоя днес в храма към манастира. Опелото води Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  588       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   17/04/22