Ресурсбук България. Данни за избран обект

 

Св.Н.Чудотворец - Руска Църква

Основана през 1907 г., Руската църква (както оттогава я наричат жителите на българската столица) била предназначена за дипломатическата мисия на Руската държава в България. В наши дни Подворието е място за молитвено единение и живосвързващо звено между Руската и Българската Църкви, умножавайки плодовете на любов и дружба между Сестрите-Църкви на Русия и България.

Христовият Чудотворец Николай, дълбоко почитан от нашите благочестиви народи, като небесен покровител на този руски кът – не го оставя без своето свято застъпничество. Под сводовете на посветения на него храм, с вяра, благоговение и страх Божий се събират богомолци, говорещи на различни езици, но свързани от общата вяра и любов.

В архитектурно отношение храмът е изграден в традициите на руската църковна архитектура от 19 век - при запазени древноруски елементи - т. нар. "луковици" (кубета), при съчетание с традиционните староруски мозайки и дърворезби, той носи и белезите на по-модерната архитектура и живопис.

В криптата на храма е гробът на архиепископ Серафим Соболев, считан от много православни християни за чудотворец. С това е свързана и практиката преди важни дела различни хора - вярващи или невярващи, да посещават неговия гроб с молба за чудодейна помощ.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Манастири
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Св.Н.Чудотворец - Руска Църква
 
O3522 Църквите в 100-те тур.обекта Църква Виж  ~  
O3586 100-те тур.обекта София Туристически обект София Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   359 2 9862715
  E-Mail   s_nikola_sofia@dir.bg
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място: София
  Адрес: ул. Цар Освободител
  Пощ.код/кутия: 1000 /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Църкви
  Качество: Църква
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Назначиха нов предстоятел на храм Св. Николай Мирликийски в София    
__ 1 __

12/10/23
20:52:08

Светият Синод на Руската православна църква определи протойерей Владимир Тищук за нов настоятел на Подворието на РПЦ в София. Той е клирик и на Виенската и Австрийската епахия на Руската църква.

Понастоящем отец Владимир Тищук служи в храм "Св. Николай" във Виена.

Досегашният настоятел, архимандрит Васиан Змеев, който беше изгонен, заради шпионския скандал у нас е назначен за началник на руската духовна мисия в Йерусалим. От 21 септември до момента Руската църква в София е заключена.

Покрай шпионския скандал се породи и спор чия е собствеността на имота - документите в Агенцията по вписванията и Държавната агенция "Архиви" показват, че това е руското посолство. От Министерството на правосъдието обаче излязоха с позиция, че е необходима задълбочена проверка. Пред БНТ нотариусът, изповядал сделката, заяви, че при прехвърлянето е предоставен крепостен акт от 1898 година. Впоследствие прокуратурата започна разследване на случая.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  837       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   18/04/22