Ресурсбук България. Данни за избран обект

 

Резерват Старинен Пловдив

Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“ (известен още като Стария град) е разположен върху 3 от хълмовете на Пловдив – Небет тепе, Джамбаз тепе и Таксим тепе. Затова често е наричан и Трихълмие.

Архитектурно-исторически резерват “Старинен Пловдив” е добре запазен комплекс, където върху сравнително малка площ посетителите могат да се разходят през различни исторически епохи, разглеждайки древни сгради, които са приспособени към модерния начин на живот и позволяват да усетите духа на града.

Много народи са обитавали това място през вековете. И всички те са оставили следи от тяхната култури, покоето съдим и от множеството и различни имена, които град Пловдив е носил в историята.

Пловдив е един от най-старите градове в Европа – датира от 4000 години пр. Хр. Много добре запазени останки са оцелели от проспериращия град – павирани улички, крепостни стени, сгради, водоснабдителна система и канализация. Популярната източната част на крепостта порта – Хисар капия е наследство от Средновековието. От своя страна, Часовниковата кула от 16 век намираща се на върха на хълма Сахат тепе е част от всички останали живи примери от османския период.

През Възраждането, град Пловдив се превръща във важен икономически център. Градът е обитаван от много заможни и образовани хора, които са пътували из цяла Европа. Когато се завръщат, те не само носят непознати екзотични стоки, а включително и нови културни тенденции.

Други подобни ресурси
Фирми:   Изкуство и култура
Обекти:  Туристически обекти
Лица:     Инженер


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Резерват Старинен Пловдив
 
O3589 100-те тур.обекта. Пловдив област Туристически обект Индекс Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Пловдивска
  Община: Пловдив
  Населено място: Пловдив
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Паметник на културата
  Качество:
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  994       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   24/12/13