Ресурсбук България. Данни за избран обект

Пантеон на Възрожденците

Пантеонът на възрожденците е национален паметник-костница, намиращ се в град Русе. Изграден е по проект на архитект Никола Николов и е открит на 28 февруари 1978 г. В него са погребани 39-ма известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и др.

Почетени са 453-ма души - участници в Ботевата чета, Червеноводската въстаническа чета, Априлското въстание и опълченци, чиито имена са изписани във вътрешността. В средата под позлатения купол е горял вечен огън, който е загасен след падането на режима на Тодор Живков.

За построяването на Пантеона през 1977 г. е съборена църквата „Вси светии“ в старото русенско гробище. След широка дискусия през 2001 г. Пантеонът е „християнизиран“ с поставяне на кръст върху купола му, и е открит параклисът „Св. Паисий Хилендарски“, както и музейна експозиция.

Пантеонът е сред 100-те национални туристически обекта.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Историческа забележителност
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Пантеон на Възрожденците
 
O3604 100-те тур.обекта. Русе Туристически обект Русе Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   082/82-09-98
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Русенска
  Община: Русе
  Населено място: Русе
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: 7000 /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Туристически обекти
  Качество:
  Статус: 100-те тур.обекти
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Пантеонът на възрожденците в Русе е напълно реновиран  
__ 1 __

01/11/20
21:47:06

Напълно реновиран и с обновена позлата на купола е Пантеонът на възрожденците от българското национално възраждане в Русе.

Обновяването му е част от съвместен проект на общините Русе и Гюргево за реконструкция на емблематични културни обекти с висок туристически потенциал.

За целта са били заделени над 2,7 млн. евро, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

От румънска страна по проекта е реновирано пространството около Крепостта в Гюргево, която е издигната върху стари руини и е била притежание на управниците на Влахия.

Най-впечатляваща е подмяната на позлатата на купола на Пантеона. За покриване на площта от общо 155 кв. метра, продължило повече месец, е използвано злато от 23,75 карата.

Реновирано е околното пространство на националния храм-костница. Извършени са редица вътрешни и външни ремонтни дейности, като укрепване на конструкцията на главния вход на сградата, ново отводняване, подмяна на фасадната облицовка, поставяне на нова хидроизолация, външно и вътрешно художествено осветление, нова поливна система, озеленяване и др. Изградена е и система за видеонаблюдение.

Почистени са и буквите, с които са изписани имената на над 400 радетели на българското Възраждане. Оформен е и експозиционен коридор.

По проекта е предвидено също да се достави оборудване за изграждането на нов туристически маршрут, издаване на каталог и създаване на сайт, представящ културно наследство в региона Русе-Гюргево.

Очаква се с изпълнението на проекта да се увеличи туристическата привлекателност на трансграничния регион Русе-Гюргево, като се поставя фокус върху две от културно историческите забележителности на региона.

В Пантеона на възрожденците, построен през 1970-те години, са положени костите на Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и други видни участници в национално-освободителното движение, герои от Сръбско-българската война, участници в Червеноводската чета, Сръбско-турската война и др.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  324       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   01/11/20