Ресурсбук България. Данни за избран обект

Балчишки дворец

През Междусъюзническата война Румъния напада България на 28 юни 1913 г. и добруджанската й армия окупира българските територии до линията Тутракан-Балчик. Кралицата на Румъния – Мария Александрина Виктория де Единбург харесва много завладяната българската земя заради интересните балчишки скали, мекия климат и топлата морска вода.

Покрай румънската аристокрация в Балчик купуват места много румънски интелектуалци, сред които и прочутата художничка Чичилия Куцеску Сторк. Така "Дворецът" се превръща в значително културно средище по Черноморието.

На 7 септември 1940 г. българската външна политика успява чрез Крайовския договор да върне Балчик и цяла Южна Добруджа на България. След това дворецът е добре запазен и постоянно реставриран, а след 80-те години превърнат в туристически център.

В двора е изграден параклисът "Стела Марис". Други популярни забележителностите са "Божествената градина", градина "Английски двор", "Градината с кръстовидното водно огледало", "Гетсиманската градина", "Мостикът на двореца и гаражите за яхти", юзината и "Мостът на въздишките", "Алеята на виното","Алеята на вековете" "Висящите тераси", гробът на кралица Мария и други.


Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Историческа забележителност
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Балчишки дворец
 
O3606 100-те тур.обекта. Добрич Туристически обект Индекс Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   (0579) 725 66
  E-Mail  office@dvoreca.com
 
  Адресни данни
 
  Област: Добричка
  Община: Балчик
  Населено място: Балчик
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Туристически обект
  Качество:
  Статус: 100-те тур.обекти
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Градината и дворецът в Балчик пак скараха Университета и МК  
__ 1 __

15/09/21
13:40:56


По време на пресконференция в Балчик министърът на културата проф. Велислав Минеков си е позволил да изкаже няколко неверни твърдения относно начина на управление на Университетската ботаническа градина - Балчик, които са обидни за Софийския университет.

В стремежа си да се отличи от своите предшественици, министърът е направил точно това, което са правили всички министри на културата през последните десетилетия - подведен от служителите на Държавен културен институт-Културен център "Двореца", той приписва техните нарушения и последствията от тях на Софийския университет, без да се е запознал с фактите и без да е поискал мнението на Университета.

От там твърдят, че проблемът с двете каси на входа на Архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик е по вина на ДКИ-КЦ "Двореца" и на Министерството на културата.

Университетът и МК да се споразумеят за собствеността, препоръчват одиторите.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" управлява целия терен на Университетската ботаническа градина в Балчик, който се състои от три поземлени имота, на които се отглеждат над 3000 вида растения.

От Университета уточняват, че архитектурно-парковият комплекс "Двореца" е част от само един от тези три имота. Съгласно Акт за публична държавна собственост АПДС №5192/20.12.2012 г. в този комплекс Държавен културен институт- Културен център "Двореца" Балчик има права на управление върху единични сгради, част от които са недвижими културни ценности.

Проблемът с туристите е създаден от служителите на ДКИ КЦ "Двореца", които осъществяват администриране на приходи от вход по отношение на имоти, управлявани от Софийския университет в нарушение на решение на Върховния административен съд.

"След като са заплатили вход за Университетска ботаническа градина, туристите, които желаят да разгледат само ботаническата градина, но не и ДКИ КЦ "Двореца" въпреки това се водят принудително от служители на ДКИ КЦ "Двореца" до касите на ДКИ КЦ "Двореца", където те заплащат за посещение на сгради, които не са искали да посетят"

През последните две десетилетия Софийският университет непрекъснато е бил инициатор на предложения и преговори за сключване на споразумение между него и МК. За съжаление усилията на Университета за оптимизиране на администрирането на приходите от вход постоянно срещат съпротивата на ДКИ КЦ "Двореца", чиито служители убеждават всеки следващ министър да не приема предложенията на Софийския университет за въвеждане на обща каса, а в същото време заблуждават обществеността, че Университетът не желае такова споразумение.

Последното предложение от страна на Университета до МК, което включва и подробно предложение за въвеждане на обща каса, е от преди три години, но отговор няма.

В крайните си и непроверени изявления Минеков твърди, че "има загадъчно строителство", "има пробиви", "някакви незнайни улички, входове", че "нарушенията са твърде много". Той не посочва нито един конкретен случай на нарушение, но прави гръмки изказвания за безотговорно управление на Ботаническата градина от Софийския университет.

Според министъра проблемът е можел да се реши с "с нормални разговори и с контакти", но в същото време той не е намерил за нужно да осъществи поне един разговор с представител на Университета, за да научи истинското състояние на нещата.

Накрая министърът е обявил и намерението си да иска "истинска едностранна намеса на държавата, а не различни субекти, които нямат отговорност, каквато е необходима".

Зад това намерение, което също не е ново и оригинално, както той си мисли, прозира желанието на няколко негови предшественици, след като не успяха да го направят по съдебен ред, да отнемат управлението на Университетската ботаническа градина от Софийския университет насила. От Университета напомнят, че последният такъв опит е бил осуетен, след като се е стигнало до затваряне на Софийския университет и гражданско неподчинение.

Проблемът с двете каси датира повече от 15 години.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  379       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   17/06/19