Ресурсбук България. Данни за избран обект

 

Широка лъка

Широ̀ка лъ̀ка е село в Южна България. Селото е получило името си от старобългарската дума „лѫка“, означаваща „извивка, кривина, лъкатушене“. Широка лъка е известна със своите автентични родопски къщи, като Згуровската, Учиковската и Григоровската къщи.

Една от местните забележителности е построената (според преданието издигната само за 38 дена) през 1834 г. църква „Успение на пресвета св. Богородица“. Иконостасът на църквата е уникален по своя стил. Предполага се, че е рисуван от ученици на братята Димитър и Захари Зограф от Самоков. Съществува и хипотезата, че самите те да са изографисали църквата. В близост до църквата се намира старото училище, построено през 1835 г.

Освен със забележителната си архитектура, Широка лъка е известна и с песните си, които са съпроводени от каба гайда. Широка Лъка е от селата, в които се е родила и се развива родопската песен. Много от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор са родени тук. Доказателство за това е създаденото през 1972 г. Средно музикално училище за народни песни и инструменти.

В Широка лъка се намира и къщата на Капитан Петко войвода, която е била негов щаб след Освобождението.
В селото има две църкви: „Св. Богородица“ и „Св. Никола“. Първата е изградена за 38 денонощия през 1834 г. и е изографисана от Димитър Зограф и Захарий Зограф. В двора ѝ се намира Килийното училище „Свети Панталеймон“, построено през 1888 година. В строежа му взема активно участие цялото население на селото. То функционира до 1936 година.

Селото е част от Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз. Печатът за обекта се намира в информационния център в Народно читалище "Екзарх Стефан I"

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Историческа забележителност
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Широка лъка
 
O3603 100-те тур.обекта. Смолян Туристически обект Индекс Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Смолянска
  Община: Смолян
  Населено място: Широка лъка
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: 4710 /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Туристически обекти
  Качество:
  Статус: 100-те тур.обекти
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  209       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   17/06/19