Ресурсбук България. Данни за избран обект

 

Пещера Дяволското гърло

Дяволското гърло е пропастна пещера, която е формирана вследствие на пропадането на земните пластове. Пещерата е разположена на 1,5 километра северно от село Триград в Триградското ждрело в Родопите. Основната ѝ част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.

Името на пещерата идва от формата на бившия вход (сега - изход), наподобяващ дяволска глава. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала, наречена Бучащата зала. Дължината и е 110 метра, ширината – 40 метра, а височината и достига до 35 метра. Това е най-голямата зала в Българските пещери след входната зала на Деветашката пещера - в нея може да се побере катедралата "Св. Александър Невски".

В пещерата се влиза през изкуствена галерия с дължина 150 метра, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад през стария вход до повърхността. На близо 400 м от входа на “Дяволското гърло” водите на подземнотечащата река се губят в сифон-галерия. Дължината на сифона е повече от 150 м, а след него по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през пещера.

В тази пещера зимува най-голямата в България и на Балканите колония на пещерен дългокрил прилеп.

Пещерата е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Туристически обекти
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Пещера Дяволското гърло
 
O3358 100 - те туристически обекти Туристически обект София Виж  ~  
O3567 Пещерите в 100-те тур.обекти Туристически обект Враца Виж  ~  
O3603 100-те тур.обекта. Смолян Туристически обект Индекс Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Смолянска
  Община: Смолян
  Населено място: Триград
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Природна забележителност
  Качество: Пещера
  Статус: 100-те тур.обекти
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Водовъртеж нанесе огромни щети в пещерата Дяволското гърло    
__ 1 __

14/12/21
16:15:04


Дъждовете в Родопите наводниха пещерата Дяволското гърло и разрушиха част от инфраструктурата там.

"Нанесените щети са огромни - над 2600 литра в секунда валежи са влезли в най-голямата пещерна зала на Балканския полуостров, а именно залата на Дяволското гърло, която може да побере храм-паметника "Св. Александър Невски", каза Владимир Солаков, представител на туристическата организация, която стопанисва обекта.

Вследствие на завлечен дървен материал, който е запушил сифона, залата се е напълнила, което е предизвикало огромен водовъртеж, а сифонът засмуква всичко. Унищожени са парапети, осветление, кабели и туристически маршрути.

"Повече от 60 000 прилепи зимуват в Дяволското гърло. Дни преди стихията таванът на пещерата беше черен от прилепи, които се готвеха да зимуват. След това бедствие всички са напуснали пещерата".

Организацията, която стопанисва обекта, започва незабавно дейности по възстановяване на щетите, като целта е те да приключат преди Коледа.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  467       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   12/08/22