Ресурсбук България. Данни за избран обект

Триградско ждрело

Триградското ждрело е пролом, който се намира на 1,5 километра северно от село Триград. Общата му дължина е 7 км, но същинското ждрело е 2-3 км. Трето по дължина е в България, след Буйновското ждрело и Трънското ждрело.

Ждрелото представлява отвесни варовикови скали, които ограждат течението на река Триградска. Реката влиза в пещерата Дяволското гърло и 530 м след това излиза като голям карстов извор. След това се слива с река Буйновска.

Западната стена на ждрелото се издига на височина 180 м, а източната достига до височина от 300 - 350 м. В началото на ждрелото разстоянието между двете стени е около 300 м, но в по северните части става близо 100 м. . В източния склон на ждрелото се намира друга известна пещера - Харамийската пещера.

Ждрелото е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз: Печат в хижа „Триградски скали“.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Туристически обекти
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Триградско ждрело
 
O3603 100-те тур.обекта. Смолян Туристически обект Индекс Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Смолянска
  Община: Девин
  Населено място: Триград
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Природна забележителност
  Качество: Природен феномен
  Статус: 100-те тур.обекти
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 След 7 месеца мъка: Разрушеният път до Триград е почти възстановен  
__ 1 __

14/07/22
12:28:14


Четири родопски села постепенно се завръщат към нормалния си ритъм на живот след наводнението от декември в село Триград, когато реката излезе от коритото си и откъсна пътя на планинските села.

След седем месеца мъки, днес вече са довършителните дейности по асфалтирането на 4-те най-компрометирани участъка от пътя на Триградското ждрело. Хората обаче настояват за цялостен ремонт на пътя Тешел – Триград - Кестен, защото основният поминък е туризмът.

В района са пещерите "Дяволското гърло", "Харамийска", "Ягодинска пещера" и природните забележителности "Орлово око" и "Вълчи камък". След месеци наред протести на хората най-разрушените участъци от наводнението вече са възстановени. Хората от планинските села живеят най-трудно, волю-неволю са научени да се приспособяват и оцеляват в най-тежки условия - без път, без поминък, без медицинска помощ. От Триград обаче са твърдо решени да изискват цялостен ремонт на пътя.

Община Девин планира да изтегли заем от 176 000 лева, за да проектира основен ремонт на участъка между Тешел, Триград и Кестен. За финансиране на самия ремонт обаче ще разчита на държавна подкрепа. По този участък се минава и за природната забележителност Вълчи камък. Въпреки пътните неволи на Триград, селото се готви за ежегодния си празник "Орфически мистерии".
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  289       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   12/08/22