Ресурсбук България. Данни за избран обект

Сопотски манастир Свети Спас

Сопотският манастир "Възнесение Христово" (или по простонародному "Свети Спас") е български православен манастир, намиращ се в околностите на град Сопот.

Основан към края на XII век, той е продължител на другия манастир в сопотското землище - "Света Троица", изчезнал около XI-XII век. Може да се предположи, че манастирът "Свети Спас" се е водил "царски" - бил е дарен с права и имоти от цар Смилец, като са упоменати в три грамоти, потвърждаващи твърдението. Грамотите били пазени в манастира до 1870 г., след което били предадени от игумена на възрожденеца Найден Геров, за да ги публикува. Оттогава следите им се губят и най-вероятно те се съхраняват в някой засекретен архив из руските (бивши съветски) книгохранилища.

През цялото време на турското владичество манастирът е бил крепител на българските дух и книжовна традиция. В манастира е съществувал скрипторий (място за преписване на книги) - от него са оцелели няколко десетки книги, най-старата от които от 1480 г. Тук са преписани от игумен Партений (и двете известни на науката) "Сопотски преправки" на "История славянобългарска" от 1828 г. и 1845 г.

В този манастир Васил Левски приема монашеството и името Игнатий на 7 декември 1858 г., а по-късно го използва като едно от многото му убежища. През 1875 г. революционерът Тодор Каблешков заклева в манастира членовете на възобновения Сопотски революционен комитет.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Църкви


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Сопотски манастир Свети Спас
 
O3425 Манастирите в България Манастир София Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Пловдивска
  Община: Карлово
  Населено място: Сопот
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Манастири
  Качество: Пловдивска област
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  378       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   17/04/22