Ресурсбук България. Данни за избран обект

Пловдивските тепета

Със своите седем тепета Пловдив се родее с Рим и Атина. Според древна легенда хълмовете край Марица са огромни камъни, които титанът Балкан хвърлял по Посейдон. Враждата между двамата била заради красивата Родопа.

При разкопките под тепетата са разкрити и най-старите свидетелства, че древният град е бил създаден далеч преди второто хилядолетие пр. Христа. Латинското име Тримонциум отговаря на Трихълмието, съставено от Небет, Таксим и Джамбаз тепе. С течение на вековете градът се разпрострял и върху Сахат тепе, Бунарджика, Марково тепе и Джендема.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Туристически обект
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Пловдивските тепета
 
W13298 Седемте тепета на Пловдив Туризъм, Курорти Пловдив Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Пловдивска
  Община: Пловдив
  Населено място: Пловдив
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Природна забележителност
  Качество: Природен феномен
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Данов хълм (Сахат тепе)  
__ 1 __

22/12/20
00:30:10

Сахат тепе е едно от днешните шест тепета на град Пловдив. Официално се нарича Данов хълм в чест на българския възрожденец и книгоиздател Христо Г. Данов – общественик и кмет на град Пловдив.

Смята се, че през римско време на върха на хълма се е намирал храм на Венера.

Името му на турски означава Часовников хълм заради Часовниковата кула, издигната през 16 век на върха му.

Тя е една от най-старите в Източна Европа и представлява каменна призма с височина 17,5 m. Кулата е използвана за пожарникарски наблюдателен пост в периода между двете световни войни.

Хълмът има добра инфраструктура, което е причина и за по-малкия брой местни растителни и животински видове. Заедно с тепетата Младежкия хълм и Хълма на освободителите, хълмът е обявен за природна забележителност в началото на 1996 г.
 Небет тепе (Пловдив)  
__ 2 __

29/12/20
15:49:02

Оттам е започнало съществуването на древния град. Археологическият комплекс "Небет тепе" е признат за паметник на културата от национално значение.

Името Небет произлиза от турските думи „невбет“, т.е. „стража“ и „тепе“ – „хълм“. Предполага се, че през античността на хълма е бил разположен гарнизонът, който охранявал античния град.

През 342 г. пр.н.е. Филип Македонски превзема тракийското селище на Небет тепе и го прекръства на Филипопол. През периода на елинизма градът се разраства в източна посока, предимно в пределите на Трихълмието и тяхното подножие. За кратко Небеттепе е носило и името на новородения наследник на българския престол княз Симеон Сакскобургготски.

Археологическият комплекс все още не е разкрил всичките си тайни и продължава да се разработва от специалисти, десетки години след първоначалното му разкриване.

Днес това място е любимо на пловдивчани и гости на града заради мощната енергия от богатата история . Заради романтиката и заради гледката, която се разкрива към целия град.

 Археолози започнаха финалните разкопки на Небет тепе  
__ 3 __

07/08/21
22:09:10

Археолози в Пловдив започнаха последния етап от разкопките на върха на Небет тепе, където пластовете история отвеждат до дълбока древност. Проучва се югозападната част на обекта. Той е част от големия проект "По крепостните стени на Филипопол", който включва и Източната порта, но там работата вече е на ниво реставрация. В края на миналата година община Пловдив спечели финансиране за проекта.

Предвижда се повече от 8 милиона лева да бъдат вложени за социализацията на тези археологически паметници, като над 6 милиона е безвъзмездното финансиране от Оперативната програма "Региони в растеж". Според Пламен Панов, зам.-кмет по култура, археология и туризъм, съхранението на Небет тепе е отговорност към бъдещите поколения, защото това е "актът за раждане на Пловдив".

"Да се разхождаш между скалите на върха, да стъпваш по останките от градежите и да разглеждаш отвисоко сърцето на древния град е наистина уникално усещане", коментира ръководителят на разкопките в югозападната част на обекта София Христева.

"Този сезон трябва да допроучим площ от около 80 кв. м, като се надяваме да доразкрием една късноантична сграда, която беше регистрирана при проучванията през 2017 г. Надяваме се да успеем да покрием цялата й площ и разбира се, да слезем в дълбочина под нея и разкрием останалите римски сгради, които засега подсказват, че ще са доста интересни, тъй като само от една малка част, които сме хванали от тях, знаем, че стените са били покрити с мрамори. Много се надяваме да успеем да разкрием поне част от тази сграда и да приключим с проучванията, за да може да се премине към проекта за реставрация и консервация".

По думите й, в най-ранния перод, от средата на I век, има данни, че тук е имало път, който е минавал непосредствено покрай крепостната стена на Филипопол, която е изградена след 45 година след Христа. Впоследствие тази улица е престанала да функционира и върху нея са били построени по-късни жилищни сгради. В другата част на обекта, която е почти напълно проучена, има запазена архитектура от V век преди Христа до Османския период, така нарчената цитадела. След това има крепостни стени, кули, частично запазена е римска улица и едно жилище от V-VI век, разказва археологът.

В сравнение със Сахат тепе, Бунарджика и Джендем тепе, тук животът е кипял през цялото време, тъй като другите тепета са били извън града.

Самото име Небет тепе означава "стражеви хълм", тъй като тук е била цитаделата на средновековния Филипопол. Едната стена е разкрита през 60-те години на миналия век, която огражда високата част от север, а през 2012 г. малко по-надолу се откри втора крепостна стена, напречна, която загражда върха.

По времето на Филип Македонски, когато завладява града и създава Филипопол, на Небет тепе той прави крепост. За разлика от другите хълмове в Стария град - Тексим и Джамбаз тепе, може да се каже, че това е най-важната точка на укрепения град, защото оттук има много добра гледка към равнината, почти на 360 градуса. Може да се види Средна гора, Стара планина, Родопите, Чирпанските възвишения, на изток до връх Драгойна, т.е. може би има над 50 километра отлична видимост. Това от стратегическа гледна точка е много важно, тъй като се вижда потенциалният нападател, а също така има визуална връзка с околните крепости.

Това е едно от най-атрактивните места, откъдето може да се види градът от птичи поглед, разказват археолозите от екипа. Предвижда се в бъдеще да бъдат направени пътеки, по които ще могат хората да минават, а не да се качват по стените и зидовете и да рушат ранната архитектура, както е сега. Ще има изградени специални места - панорамни площадки, които да разкриват същата гледка.

Вече има избран изпълнител за реализиране на проекта "По крепостните стени на Филипопол", който включва три обекта: "Археологически комплекс "Небет тепе", "Античен комплекс "Източна порта на "Филипопол" и "Реконструкция на елементите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс "Небет тепе". Предвижда се реставрация, консервация и прецизно интегриране на античните паметници в съвременната среда. Крепостните стени на Небет тепе и колонадите на Източната порта ще бъдат възстановени само дотам, докъдето са запазени през вековете.

По време на обществените обсъждания на проекта е надделяло становището археологията на Небет тепе да бъде експонирана, а не надграждана и по възможност да бъдат адекватно представени градежите от различните епохи без никаква бутафория. Ще има също xyдoжecтвeнo ocвeтлeниe, мecтa зa oтдиx и туристически център. Срокът за строителството е 540 дни. Това ще рече, че двете туристически атракции трябва да бъдат изцяло завършени след малко повече от две години.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  575       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   03/07/17