Ресурсбук България. Данни за избран обект

МАЛЪК ГРАДСКИ ТЕАТЪР ЗАД КАНАЛА

Малък градски театър се субсидира от Столична община и е един от четирите общински театъра в София. Актьорската трупа на МГТ „Зад канала“ се състои от 30 актьора. Административният екип е 6 души, а техническият – близо 25. Целият състав на театъра работи на основание на едногодишни трудови договори.

Театърът е разположен в малка, но много уютна сграда и салон с 200 места, в близост до парка „Заимов“, на кръстовището на булевардите „Мадрид“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“, в непосредствена близост до изграждаща се метростанция.

Уникалната творческа атмосфера на Театъра привлича най–добрите български режисьори, a трупата от 30 актьори далеч не изчерпва творците, които играят в техните постановки. В МГТ „Зад канала“ могат да бъдат гледани много гост – артисти, голяма част от които принадлежат към най–младото поколение творци в българския театър. Заедно със звездите на трупата Илка Зафирова, Христо Мутафчиев , Герасим Георгиев- Геро, на сцената на Театър зад канала са играли и играят големите български артисти Цветана Манева, Анета Сотирова, Ицхак Финци, Атанас Атанасов, Тодор Колев, Бойка Велкова, Калин Врачански, Александър Дойнов.

МГТ „Зад канала“ е гастролирал във Виена, Берлин, Прага, Тел Авив, Румъния, Македония и Сараево. Участвал е в Есенния фестивал в Париж, където присъствието му е отбелязано със специално приветствие от Питър Брук, в Берлинския фестивал, на фестивала „Скопско лято“, и на фестивала „Exodus“ в Любляна, Словения и е имал световна премиера във „Ваймар – културна столица на Европа“.

Повечето от спектаклите на МГТ „Зад канала“, техните режисьори, актьори, сценографи или композитори са номинирани или носители на най–престижните театрални награди в страната.
От юни 1995 директор на театъра е известната театрална режисьорка Бина Харалампиева.

Важен момент от новата артистична политика на театъра е желанието му да влезе в динамични контакти с чуждестранни партньори и публика, да участва в международни проекти и да отвори своята сцена за хора на театъра от световното театрално семейство, които имат необходимост и любопитство да намерят съмишленици и сред българските си колеги.

Днес театърът, създаден по волята на група творци, търсещи нови пространства и пътища на живот през 1990 година, е модел за успешна адаптация в новите финансови и културни условия. Носител е на отличия за успешен театрален мениджмънт на Столична община и Министерство на културата.

Други подобни ресурси
Фирми:   Изкуство и култура
Лица:     Инженер


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към МАЛЪК ГРАДСКИ ТЕАТЪР ЗАД КАНАЛА
 
O7209 Театрите в центъра на София Театър София Виж  ~  
W68399 Малък градски театър "Зад канала" Изкуство и култура Сайт на театъра Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   462 020, 442 448
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място: София
  Адрес: ул. Мадрид 1
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Театър. Кино. Култура
  Качество: Театър
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  1513       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   18/04/22