Ресурсбук България. Данни за избран обект

 

НАРОДЕН ТЕАТЪР ИВАН ВАЗОВ

Народният театър „Иван Вазов“ е най-старият театър в България след Освобождението, той е наследник на софийската драматична група „Сълза и смях“, която от 1904 г. се нарича Български народен театър.

От 1906 г. до 1952 г. трупата носи името Народен театър, през 1952–1962 г. – Народен театър „Кръстю Сарафов“, през 1962–1977 г. и след 1982 г. – Народен театър „Иван Вазов“. Бил е опожаряван няколко пъти, но отново е възстановяван.

Сградата е построена в близост до бившия княжески дворец в столицата, днес Национална художествена галерия, по проект на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер, завършена е в края на 1906 г. и е открита за представления на 3 януари 1907 г. При откриването цар Фердинанд І е освиркан от студенти и правителството на Димитър Петков решава да закрие университета.

По време на бомбардировките в столицата (1943–1944 г.) е засегнат сериозно, но е възстановен още през 1945 г. Последното му преустройство е през 1971–1975 г., когато се създава и специална камерна зала.

През 2007 г. бе извършен ремонт на фасадите, покрива, пластиките и други части на театъра. При боядисването на фасадите е използвана боя със съдържание на каучук, повишавайки издръжливостта ѝ от атмосферните влияния. Позлатените декоративни елементи по фасадата са покрити с нови листове златно фолио.

През годините на сцените на Народния театър "Иван Вазов" се изявяват едни от най-талантливите и обичани български актьори: Адриана Будевска, Кръстьо Сарафов, Теодорина Стойчева, Георги Стаматов, Константин Кисимов, Никола Икономов, Ирина Тасева, Ружа Делчева, Таня Масалитинова, Маргарита Дупаринова, Славка Славова, Апостол Карамитев, Йордан Матев, Любомир Кабакчиев и десетки други.

Сред режисьорите личат имената на Стефан Сърчаджиев, Филип Филипов, Николай Люцканов, Младен Киселов, Крикор Азарян, Леон Даниел, Маргарита Младенова, Александър Морфов и Иван Добчев.

В момента "Иван Вазов" разполага с отлична голяма сцена и зала със 750 места, камерна зала (3) за 120 зрители и сцена на четвъртия етаж, която дава възможност на 70 души да се насладят на постановките на най-стария и реномиран театър в България.

Други подобни ресурси
Фирми:   Изкуство и култура
Лица:     Инженер


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към НАРОДЕН ТЕАТЪР ИВАН ВАЗОВ
 
W8865 Народен театър "Иван Вазов" Изкуство и култура Официален сайт Виж  ~  
O3586 100-те тур.обекта София Туристически обект София Виж  ~  
O7209 Театрите в центъра на София Театър София Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   02/ 8119 219
  E-Mail  info@nationaltheatre.bg
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място: София
  Адрес: ул. Дякон Игнатий 5
  Пощ.код/кутия: 1000 /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Театър. Кино. Култура
  Качество: Театър
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Мариус Донкин: Вазовата Нова земя звучи актуално и днес    
__ 1 __

16/05/21
22:55:10

Написаното от Иван Вазов в романа "Нова земя" звучи актуално днес, заяви директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин пред Bulgaria ON AIR. Тази Вазова творба е в основата на новия спектакъл на трупата, носещ същото име. Романът е замислен като продължение на "Под игото".

"Не само това, което е написал Вазов Много пъти съм говорил на тази тема и тя е жалка. Романът е написан през април 1896 и ние го направихме 125 години по-късно. Това, което е написано тогава и засяга единението на България, звучи актуално. Основната тема, която е вътре, тя е изключително важна и болезнена в нашето време - мястото, наличието и участието на интелигенцията в обществения живот на държавата." - коментира директорът на Народния театър в предаването "Денят ON AIR".

Той припомни, че този романът е бил критикуван и отричан.

"Иван Вазов в един момент решава и казва: "Добре, аз не съм го писал това. Няма да пиша повече". А той е едно естествено продължение на събитията от "Под игото". Има ли интелигенция сега? Ако я има - не може да съществува въпросът "Къде е?". Аз си мисля, че я няма, не е подкрепа. Имаше някаква група, когато беше създадено по повод замърсяванията в Русе, тя прерасна в нещо друго и впоследствие голяма част от тези хора бяха привикани, бяха вкарани в парламента. На други им се дадоха агенциите за чужди помощи." - допълни Донкин.

По думите му, някои от тях са били огорчени и са напуснали София.

"Проблемът е, че това не го осъзнаваме и не правим нищо по този въпрос. По-удобно е, когато интелигенцията я няма. Разединението е проблемът.", посочи директорът на Народния театър.

"Тази пиеса, която започнахме вчера, показва последните години от живота на Вазов, Балканската война. Това са зрелите, философските години на Вазов. Предричам голям успех на тази пиеса. Всичките текстове са автентични, те са извадени от мемоари, не е измислена ситуация. Накрая има страхотен монолог на Вазов, в който той казва: "Изобщо не подценявайте българския народ", добави Марус Донкин.
 Спектакълът Хъшове няма да се играе на сцената на Народния театър докато Донки    
__ 2 __

30/07/21
14:15:22

Спектакълът "Хъшове" на режисьора Александър Морфов няма да се играе на сцената на народния театър "Иван Вазов" докато Мариус Донкин е директор на театъра. Това заяви в открито писмо до медиите самият Морфов.

Причината - "кандидатът за общински съветник на ДПС Мариус Донкин" се гаври с екипа, пише режисьорът, който преди години бе директор на Народния театър, но напусна поста като знак за несъгласие с управляващите.

Припомняме, "Хъшове" е най-успешната пиеса на Морфов. Тя има вековна традиция да бъде поставяна на сцената на най-знаковия театър в България, изграден и с дарения от страната. Под режисурата на Морфов тази пиеса получи три награди "Аскеер".

С тази пиеса по текст на Иван Вазов през 1904 г. започват представленията на Народния театър. В този театър и до днес стои столът, където е сядал обикновено Вазов - след ремонта той е в бяло и за него не се продават билети.

Пиесата"Хъшове", поставяна от Морфов, има почти 20-годишен живот на сцената, но през изминалите две години не беше в репертоара заедно с другите постановки на Морфов.

"Хъшовете са немили и недраги, но не отчаяни, скитници и голтаци, но горди и свободолюбиви, нехранимайковци за еснафите, герои за потиснатите и унижените. Спектакълът, в който немилите и недрагите ще намерят смъртта си и заедно със свободата за сънародниците си ще извоюват свободен терен и за довчерашните черни души - гешефтарите и спекулантите", беше анотацията към пиесата в началото на нейното представяне. Именно хъшовете са тези, които се ангажират с дейност за освобождаване на България от 5 века турско робство.

"Хъшове" е театрална пиеса, драма от Иван Вазов от 1884 година. Тя е пригаждане за сцена на Вазовата повест "Немили-недраги".
 Резултат от конкурса за директор на Народен театър    
__ 3 __

13/04/22
22:41:44


Две седмици след провеждането на конкурсите за директори на редица театри в страната Министерството на културата обяви окончателните резултати. Настоящият директор на плевенския драматичен театър "Иван Радоев" Васил Василев е получил най-висок резултат и ще оглави Народния театър "Иван Вазов". На второ място е класиран режисьорът Бойко Богданов, а останалите двама кандидати - досегашният директор Мариус Донкин и актьорът Сава Дрангучев, не са събрали достатъчно точки.

Резултатът от конкурса беше предизвестен, тъй като още миналата седмица в интервю за Би Ти Ви министърът на културата Атанас Атанасов обяви, че именно Василев се е представил най-добре на изслушването пред комисията, но отказа да подпише протокола и да го назначи заради съмнителни обстоятелства при провеждането на конкурса. Тогава Атанасов каза, че единият кандидат се бил явил в нетрезво състояние, а един от членовете на комисията е напуснал преди края на конкурса. Изрази съмнения и за други нарушения - например конфликт на интереси и зависимости при някои членове на комисията.

Миналата седмица на заседание на комисията по култура и медии министърът на културата все пак обяви, че при провеждането на конкурса за избор на нов директор на Народния театър "Иван Вазов" не са открити нарушения, които да бъдат предпоставка за анулирането му и каза, че е въпрос на часове да подпише заповедта за назначението на новия директор.

Васил Василев е настоящ директор на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в Плевен и бивш ръководител на Драматичния театър в Ловеч. Бил е заместник-министър на културата в кабинета на Петър Стоянович и правителството на Пламен Орешарски. Завършил е театрална режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и "Мениджмънт на бизнес организациите" от Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов.

През юли миналата година бившият служебен министър на културата Велислав Минеков заяви, че плевенският театър е най-успешният театър в България спрямо посещаемост и финансови резултати, а ръководството му в лицето на неговия директор Васил Василев е може би най-адекватното в тази сфера. Именно Василев създаде проектът "Пътуващ зрител", който дава възможност на зрители от различни градове да пътуват до Плевен, за да гледат нови театрални постановки, като в цената на билета е включена и нощувка със закуска в хотел в центъра на града.
 Скандалът в Народния театър    
__ 4 __

14/11/22
15:23:37

Скандалът в Народния театър избухна преди седмица. Той е свързан със задочен сблъсък между режисьор Александър Морфов и назначената за пиар на театъра Велислава Кръстева, бивш пиар и депутат на ДПС. В края на октомври вратата на кабинета на Кръстева в театъра е надраскана, а табелата с името ѝ - свалена.

На снимки се виждат надписи "ДПС", "ПР на Ахмед Доган" и "Изчезвай".

Директорът на театъра Васил Василев коментира, че e демонстрирано "фашистко поведение", извършен е "акт на вандализъм", с който "категорично е заплашен" служител на театъра.

Велислава Кръстева пък заяви във фейсбук, че няма да отстъпва и да подаде оставка.

Тя беше поканена на поста в началото на юни от Васил Василев, с когото заедно бяха зам. министри на културата в правителството на Пламен Орешарски преди 9 години. Освен дългогодишен пиар на ДПС, тя беше и депутат в няколко парламента и е известна, че освен охраната му винаги посреща, придружава в секцията и изпраща до автомобила Ахмед Доган при гласуванията му на избори. Избирана е от Плевен, където Василев оглавяваше театралната трупа преди Народния театър.

Именно гласуването й с Доган и връзките й с ДПС предизвикаха острата реакция на Морфов, който в открито писмо призна, че е надраскал вратата на служебния й кабинет в знак на несъгласие с "политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено!" "В моите постановки са участвали българи, македонци, албанци, турци, роми, иранци, сърби, французи, украинци, руснаци, евреи, румънци, шведи, американци, китайци, латвийци и още други! Аз нямам етническа нетърпимост, аз имам неистова нетърпимост към хората без морал", написа Морфов.
 Морфов протестира и върху вратата на директора на Народния театър    
__ 5 __

10/01/23
14:27:57

Главният режисьор на Народния театър "Иван Вазов" Александър Морфов отново е надраскал врати в Народния театър. Освен за втори път върху вратата на кабинета на Велислава Кръстева, която отговаря за връзките с обществеността и рекламата, този път има надпис и за директора на театъра Васил Василев. Това беше потвърдено в писмени отговори на Василев на въпроси на "Дневник", изпратени по повод неофициална информация.

В понеделник (9 януари) вечерта в интервю за "Площад Славейков" Морфов също потвърждава и обяснява, че протестът му всъщност е срещу директора, когото остро атакува за загубата на независимостта на театъра (вижте повече надолу в текста). Той уточнява, че на вратата на Василев е написал "Официален офис на ДПС", а на Кръстева - "Приемна на ДПС". Първия път (в края на октомври) режисьорът надраска входа към кабинета на пиара с "ДПС" и "Връзки с обществеността на Ахмед Доган".

 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  4617       Гласували:  3     Оценка:  5.33                Последна редакция:   18/04/22