Ресурсбук България. Данни за избран обект

НАРОДЕН ТЕАТЪР ИВАН ВАЗОВ

Народният театър „Иван Вазов“ е най-старият театър в България след Освобождението, той е наследник на софийската драматична група „Сълза и смях“, която от 1904 г. се нарича Български народен театър.

От 1906 г. до 1952 г. трупата носи името Народен театър, през 1952–1962 г. – Народен театър „Кръстю Сарафов“, през 1962–1977 г. и след 1982 г. – Народен театър „Иван Вазов“. Бил е опожаряван няколко пъти, но отново е възстановяван.

Сградата е построена в близост до бившия княжески дворец в столицата, днес Национална художествена галерия, по проект на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер, завършена е в края на 1906 г. и е открита за представления на 3 януари 1907 г. При откриването цар Фердинанд І е освиркан от студенти и правителството на Димитър Петков решава да закрие университета.

По време на бомбардировките в столицата (1943–1944 г.) е засегнат сериозно, но е възстановен още през 1945 г. Последното му преустройство е през 1971–1975 г., когато се създава и специална камерна зала.

През 2007 г. бе извършен ремонт на фасадите, покрива, пластиките и други части на театъра. При боядисването на фасадите е използвана боя със съдържание на каучук, повишавайки издръжливостта ѝ от атмосферните влияния. Позлатените декоративни елементи по фасадата са покрити с нови листове златно фолио.

През годините на сцените на Народния театър "Иван Вазов" се изявяват едни от най-талантливите и обичани български актьори: Адриана Будевска, Кръстьо Сарафов, Теодорина Стойчева, Георги Стаматов, Константин Кисимов, Никола Икономов, Ирина Тасева, Ружа Делчева, Таня Масалитинова, Маргарита Дупаринова, Славка Славова, Апостол Карамитев, Йордан Матев, Любомир Кабакчиев и десетки други.

Сред режисьорите личат имената на Стефан Сърчаджиев, Филип Филипов, Николай Люцканов, Младен Киселов, Крикор Азарян, Леон Даниел, Маргарита Младенова, Александър Морфов и Иван Добчев.

В момента "Иван Вазов" разполага с отлична голяма сцена и зала със 750 места, камерна зала (3) за 120 зрители и сцена на четвъртия етаж, която дава възможност на 70 души да се насладят на постановките на най-стария и реномиран театър в България.

Други подобни ресурси
Фирми:   Култура, Музика
Обекти:  Кина. Камери
Лица:     Инженер


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към НАРОДЕН ТЕАТЪР ИВАН ВАЗОВ
 
W8865 Народен театър "Иван Вазов" Изкуство и култура Официален сайт Виж  ~  
O3586 100-те тур.обекта София Туристически обект София Виж  ~  
O7209 Театрите в центъра на София Театър София Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   02/ 8119 219
  E-Mail  info@nationaltheatre.bg
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място: София
  Адрес: ул. Дякон Игнатий 5
  Пощ.код/кутия: 1000 /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Театър. Кино. Култура
  Качество:
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  3123       Гласували:  3     Оценка:  5.33                Последна редакция:   03/06/17