Ресурсбук България. Данни за избран обект

Дестинации в северна България

1. Крепостта „Кастра Мартис“ гр. Кула

Познат още като величественият пазител на Дунавската граница „Кастра Мартис“ е късноримска крепост, като част от отбранителни съоръжения на Дунавската граница на римската империя. Този исторически обект се намира в град Кула на 3 км югоизточно от Видин – където Дунавската равнина се слива с последните разклонения на Стара планина.

2. Пещерен манастир „Св. Иван Пусти“

Пещерният манастир „Св. Иван Пусти“ се намира в Северозападна България, край град Враца. Това е един от най-малките манастири в България, построен на малка поляна върху отвесна скала. Преданието сочи, че именно тук е била отшелническата обител на свети Иван Рилски.

3. „Кастра ад Монтанезиум“ – Антична крепост край Монтана

Крепостта „Кастра ад Монтанезиум“ е разположена на хълма Калето в северозападния край на град Монтана, от където се разкрива внушителна гледка. Крепостта е построена за да па охранява пътя от река Дунав през Стара планина към Бало море.

4. гр. Чипровци

Град Чипровци, обл. Монтана е разположен в полите на Стара планина непосредствено до границата ни със Сърбия. Чипровци е старо селище възникнало още по времето на траките. Оттогава датира и рудодобивът по тези земи, което спомага развитието на занаятите и търговията. Градът има своя „златен век“ през XVII в. – свързан с процъфтяванео на стопанския, културен и духовен живот. През 1624 г. е открито първото светско и висше училище в България именно тук. Чипровският манастир е построен през X в. и в продължение на девет столетия е бил важно духовно и просветно средище и твърдина при нашествията на татари и маджари през XII в.

5. Водопад „Скока“, Тетевен

Водопадът Скока край гр. Тетевен е приказно и лесно достъпно място през цялата година, има два ръкава – десният е висок 60 м, а левият 30 м. Слабият дебит на водата позволява на целия скален масив да замръзне, през зимата, и да се практикува ледено катерене.

6. Етнографски комплекс, Враца

Етнографско-възрожденският комплекс „Св. Софроний Врачански“, към Регионален исторически музей гр. Враца, е архитектурно-етнографска музейна експозиция, където животът на предците ни оживява, посредством богата колекция включваща различни елементи на материалната и духовна култура. Комплексът се намира в централната пешеходна зона на гр. Враца

7. Комплекс „Светиниколско училище“, Свищов

Светиниколското училище се намира в западната част на гр. Свищов. Създадено през 1846 г. от възрожденеца Христаки Павлович-Дупничанин. През годините постройката е изпозлвана за различни цели, но днес изпълнява ролята на многофункционално културно средище, помещава музейна експозиция, провеждат се и различни културни събития и изложби. Светиниколското училище е една от двете запазени училищни сгради, построени през първата половина на XIX в. у нас (другата е „Даскаловница“ в град Елена)

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Историческа забележителност
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
  Линкове (връзки) към Дестинации в северна България
 
W36022 Седем дестинации в Северна България Туризъм, Курорти От "vypros.com" Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Видинска
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Туристически обект
  Качество: Природен феномен
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  493       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   03/10/19