Индекс на ресторантите в България. Вкусна храна, приятна обстановка и лятна градина. Разнообразно меню, включващо: ястия от пилешко, свинско, телешко, агнешко месо и дивеч; рибни ястия; морски деликатеси;безмесни ястия и богат асортимент от алкохолни напитки и подбрани вина.
Китайски специалитети, традиционна и модерна китайска кухня.
Поръчайте храна за в къщи.
Други подобни ресурси
Фирми: Храни и напитки
Лица: Химия
Кои са най-добрите ресторанти за 2020 г. в България |
__ 1 __
13/11/20 18:11:24 |
Вможе би най-тежката напоследък за бранша година заради кризата с коронавируса конкурсът "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino 2020" се проведе за 19-ти път при това и с две нови категории - "Устойчив ресторант" и "Екзотична кухня". По традиция читателите също правят своя избор, като беше включена още една категория за гласуване - "Балканска кухня".
ANDRé, създаден от известния шеф-готвач Андре Токев, е ресторантът на годината в конкурса на списание "Бакхус" за 2020 г. Наградата за авторска кухня получава "Niko'las 0/360" с главен готвач Цветомир Николов. А отличието за винена листа, което се връчва от партньорите от DiVino, е за The Sea Terrace (Варна).
За "Вкусно място" тази година е определен "33 гастронавта", а в новите категории изборът на журито е "Бистро Sage" за устойчивост и японският ресторант Hamachi-ni за екзотична кухня (вижте пълния списък с номинираните в края на текста).
За читателите ресторант на годината е Аhora на Севда Димитрова, която е победителят във второто издание на телевизионния конкурс "Мастър шеф", а най-добър в "Балканска кухня" е гръцкият Mykonos. Читателите гласуваха онлайн през сайта на "Бакхус".
По традиция ресторантите, които участваха в конкурса, преминаха предварителна селекция от журито на конкурса за 2020 г., започнала още в края на 2019 г. и продължила в началото на 2020 г., и след това бяха оценявани през есента на тази година.
Журито включва професионалисти от винения и ресторантьорския бизнес, кулинарни журналисти и гурме ценители с опит. Всеки ресторант във финалната селекция е оценен през специално разработена анкета с 20 критерия и някои допълнителни показатели спрямо категориите.
Наградите на победителите ще бъдат връчени на церемония на 9 декември. В отговор на предизвикателствата на 2020 година и тя ще бъде различна - специално организирана вечеря, приготвена от самите ресторанти победители. Тя ще бъде излъчена онлайн на живо. Очаквайте подробности за нея на сайта bacchus.bg.
Победители и номинирани по категории:
"Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino" 2020
ANDRé - победител
Niko'las 0/360 Ahora Cosmos Chefs
Авторска кухня:
Niko'las 0/360 - победител
Soul Kitchen Cinecitta Osteria Italiana Cosmos Koto ANDRé
Винена листа и напитки, връчвани от DiVino:
The Sea terrace (Варна) - победител
Cosmos Hamachi-ni Soul kitchen Koto
Вкусно място:
33 гастронавта - победител
Manzo Ракия бар ракета Паваж (Пловдив) Osteria Rosmarino (Пловдив)
Устойчив ресторант:
Бистро Sage - победител
Checkpoint Charly La Capannina L'etranger Клуб на архитекта Egur, Egur
Екзотична кухня:
Hamachi-ni - победител
ANnette Gurkha
Ресторант на читателите
Ahora - победител, избран след гласуване сред всички номинирани ресторанти
Балканска кухня:
Mykonos - победител, избран след гласуване с още номинирани
"Котилото" "Кафана Стефанович" "Тюркоаз" "Конак" "Густоза" "Банкович" |
Заведенията в стрес - няма мерки, а те нямат оборот |
__ 2 __
05/04/22 22:07:33 |
Двете браншови организации, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, са притеснени, тъй като не откриват съвпадение между техните проблеми и дневният ред на правителството и парламента и настояват оцеляването на българския бизнес и българските граждани да бъде основен приоритет за държавата.
"Ние ясно съзнаваме, че на километри от границите ни се води война и изразяваме своята съпричастност към всички, засегнати от нея, без значение от националността им. Съгласни сме, че те трябва да получат подкрепа и много наши членове се включват с такава според възможностите си. Но недоумяваме защо на произвола на съдбата са оставени хиляди български предприемачи и стотици хиляди техни служители", се посочва в изявление на браншовите камари.
Според БАЗ и СЗБ българското правителството не прави абсолютно нищо, за да овладее развихрянето на кризата у нас. Заведенията са притеснени, тъй като виждат "чутовна инфлация, ужасяващи цени на ток, газ, горива и липсва каквато и да е предвидимост по отношение на утрешния ден". Оборотите им спадат драстично и често работят на загуба. Едновременно с това не можели да вдигат цените в заведенията така, че да компенсират инфлацията, тъй като клиентите им не биха могли да си го позволят. Служителите им също настоявали за повишението на заплатите.
Едновременно с това са изчезнали всички икономически мерки с мотив, че вече COVID-19 няма. А за спасение от новите кризи не се говори. Имитират се компенсации за тока, които са крайно недостатъчни и въпреки които сметките ни са минимум два пъти по-високи в сравнение с миналогодишните."
Заведенията настояват "държавата да влезе във функцията си и да направи всичко възможно за овладяване на кризите и адекватна подкрепа за най-засегнатите от тях. Те също така искат държавата да не ги преследва като престъпници и да изменя правилата в движение - какво точно имат предвид и какви правила не се посочва. |
|