Ресурсбук България. Данни за избран обект

 

Железопътна гара Варна

Железопътна гара Варна е сред първите железопътни гари в България. Сградата е обявена за архитектурен паметник от местно значение и е построена по плана на Централната железопътната гара в Бургас и е открита на 3 март 1925 година. Тя е сред възловите гари в България (същевременно и крайна). В нея се обслужват влакове по направления до София, Шумен, Горна Оряховица, Плевен (по Железопътна линия 2), до София, Карнобат и Карлово (Железопътна линия 3), Пловдив и София (връзка с Железопътна линия 8), Русе (Железопътна линия 9), както и влакове по някои международни направления през летния сезон (Будапеща).

Железопътната инфраструктура на гарата, чрез която се обслужват пътнически влакове, включва 8 коловоза, всички от които челни.

Сградата на ЖП гара Варна се намира на пл. „Петко Славейков“ 1 (при кръговото кръстовище на бул. „Приморски“ и ул. „Преслав“), в близост до морския бряг, недалеч от Морската гара и Морската градина. Непосредствено до гарата и гаровия площад се намират 3 големи автобусни и тролейбусни спирки (обновени през 2005 г.) с линии до всяка точка на града и до близките курортни комплекси. За разлика от много други български градове, тя е сравнително отдалечена от автогарата и летището на града.


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Железопътна гара Варна
 
W68324 Информационното табло на гара Варна Транспорт razpisanie.bdz.bg Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   (052) 630 414
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Варненска
  Община: Варна
  Населено място: Варна
  Адрес: ул. Приморски
  Пощ.код/кутия: 9000 /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Гари. Автогари
  Качество: Ж.П. гара
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  583       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   01/05/22