Ресурсбук България. Данни за избран обект

Дворец Евксиноград и прилежащи плажове

Дворецът „Евксиноград“ се намира от северната страна на Приморския парк на град Варна.

Строен е за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг през 1881 – 1885 г. Първоначално резиденцията е била наречена Сандрово, но през 1893 г. княгиня Мария Луиза Бурбон-Пармска я преименува на Евксиноград (Гостоприемния град).

Модерният дворец и градините му са дело на княз Фердинанд I. Първоначалният проект за главната сграда на двореца Евксиноград е изготвен от австрийския архитект Виктор Румпелмайер във френски шато-стил „Луи XIII“ (фугирана тухлена зидария, висок мансарден покрив с медна обшивка и часовникова кула). Сградата е довършена от швейцарския архитект Херман Майер с участието на арх. Никола Лазаров през 1890-те г. и се възприема като един от най-изящните примери на архитектурата в България след Освобождението.

Главната сграда е на 3 етажа. На първия са приемните зали, музикална зала и салон за вечеря, на втория са били разположени спалните на царското семейство, а третият е бил предназначен за персонала. Оригиналната мебелировка е изработена от махагон и орехово дърво, а огромният и тежък полилей, украсен с царската корона и златни френски лилии, е дар от Бурбоните. Бравите на вратите за тоалетните също са украсени с герба на цар Фердинанд I.

Избата на двореца е създадена още през 1891 г. за нуждите на княз Фердинанд_I, семейството и височайшите му гости. Тя заема 2 нива под земята и произвежда високо-качествени евксиноградски бели вина (12 вида) и коняк (7 вида), сред които и прочутия „евксиняк“. Смята се за една от най-добрите в България.

Други забележителности са оранжериите с над 310 вида растения, царската конюшня „Щала“ (от немски: Stall), както и централният фронтон от покрива на френския замък Сент Клу (от френски – Château de Saint-Cloud) (XVIII век), вграден под главната тераса. Той изобразява френския кралски герб и е бил пренесен във вагон на влака „Ориент-експрес“ камък по камък през 1891 г., когато оригиналната сграда (там през 1843 г. е била сватбата на родителите на княз Фердинанд) край Париж е разрушена.

Слънчевият часовник е подарък на цар Фердинанд от британската кралица Виктория в знак на благодарност за спасяването на английски кораби във Варненския залив.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Историческа забележителност
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Дворец Евксиноград и прилежащи плажове
 
W19 Туризъм Фирми Раздел    
W26 Историческа забележителност Обекти Раздел    
W85 Външ.търговия Лица Раздел    
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   052 393 140
  E-Mail  euxinograde@government.bg
 
  Адресни данни
 
  Област: Варненска
  Община: Варна
  Населено място: Варна
  Адрес: ж.к. к.к. Св.Константин и Елена
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Туристически обекти
  Качество:
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Правителствената резиденция "Евксиноград" има три морски плажа  
__ 1 __

13/09/20
15:33:41
Правителствената резиденция "Евксиноград" има три морски плажа. В кадастралните регистри, те са нанесени с отделни номера съответно като "Евксиноград -1, 2 и 3" и са с обща площ от 43 215 кв. м. Достъпът до тях е възможен единствено през територията на правителствената резиденция "Евксиноград", но с много условия и само срещу заплащане.

Морските плажове, които са достъпни през територията на стопанство "Евксиноград", не са отдадени на концесия или под наем. Водното спасяване, медицинското обслужване и почистването на същите плажове е за сметка на стопанство "Евксиноград".

Първият от тях е "Евксиноград - 1" и се намира в най-северната част от плажната ивица пред територията на резиденцията. Достъпът до него е блокиран от кейова стена, която е част от поземления имот, отдаден в управление на Националната служба за охрана."Евксиноград - 2" е малък плаж, който се намира под ресторанта в резиденцията. Част от него е извоювана от морето с брегоукрепителна буна.Най-големият от трите плажа е "Евксиноград - 3"Той се намира в най-южната част от бреговата ивица под местността "Траката" във Варна. На самата граница на плажа с резиденцията са построени 12 индивидуални вили за почивка в горещите дни. Едната граница на плажа е кейова стена с фар, част от охраняваната територия на стопанството. Достъпът до плажа обаче е блокиран и от запад. Там в морето е изграден каменен насип с ограда, който според кадастралната карта също е включен в охраняваната територия на "Евксиноград".

Има и четвърти плаж, който не е нанесен в кадастралната карта. Той е малък и обслужва единствено т.нар. "Слънчево бунгало". Това е луксозна двуетажна вила, в която са почивали само бившият диктатор Тодор Живков и семейството му. Сега нощувката там е сред най-скъпите в резиденцията.


 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  233       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   13/09/20