Ресурсбук България. Данни за избран обект

Люлин Градина, Люлин 6

Как да се обнови междублоково пространство в жк "Люлин 6" обсъждаха млади архитекти от "Спаси София" с живеещите наоколо. Площта пред бл. 623, бл. 615 и бл.624 е доста голяма - около 5 дка, защото мястото някога е било предвидено за средище на шести микрорайон. То така и не се е реализирало.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Туристически обект
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Люлин Градина, Люлин 6
 
W19 Туризъм Фирми Раздел    
W44 Туристически обект Обекти Раздел    
W85 Външ.търговия Лица Раздел    
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: Люлин
  Населено място: София
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Природна забележителност
  Качество:
  Статус: Природен парк
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 'Спаси София' проектира паркова среда между блоковете в 'Люлин'  
__ 1 __

04/10/20
14:03:16

Арх. Димитър Механджиев от "Спаси София" представи идейния проект за изграждане на т.нар."Люлин градина". Ще има обособени зони за деца до 3 години, друга - до 12 години, спортни площадки, алеи с пейки. В екипа от проектанти участват ландшафтните архитекти Никол Иванова и Петър Пързулов, арх. Богомил Пунчев и арх. Константин Кирилов, които са проучили проблемите на мястото - осветлението, старите настилки, изсъхналите фиданки, липсата на места за хора от различните възрасти.

"Обособили сме кътове за възрастните хора с маси за шахмат и табла. Те ще са край периферната рингова алея, по която могат да се движат тротинетки и да се тича крос. Тук няма да се допускат велосипедисти, те ще има как да заобикалят градината. В средата й ще са по-шумните зони - за децата, за спорт, като те ще се отделят с малки възвишения от 1-1.5 м", обясниха архитектите. Планирано е да се запази цялата растителност като ще се засадят още иглолистни дървета, за да е зелена градината и през зимата.

Живеещите в "Люлин 6" предложиха идеи, които да се включат в проекта - да има обособена горичка за игра на децата, материалите на съоръженията да са здрави и устойчиви, да има обществена тоалетна... Хората се притесняваха да не стане като с ремонта на Западния парк - строителството да се влачи в годините и всичко да е разкопано. Възрастен мъж предложи първо да се изгради подземен паркинг, а отгоре му да се реализира проекта на "Спаси София".

Млад мъж попита кой ще поддържа цялата "Люлин градина", след като се изгради. Отговорът на "Спаси София" бе - районната администрация на "Люлин", но кметът Милко Младенов от ГЕРБ все още не е запознат с инициативата. Никой от живеещите не предложи те също да участват в грижата за придобивката. Предложенията бяха записани и ще се обсъдят от авторите за включването им в проекта.

Борис Бонев: Проектът трябва да се включи в бюджета за 2021 г.

"Това е пилотен проект, който ще покаже на Столичната община как трябва да се обнови междублоково пространство - не на парче с едно игрище тази година, с една детска площадка следващата, след още пет - някой тротоар да се оправи. Такава е сегашната поддръжка на зелените пространства. Ние предлагаме цялостно решение, което е за всички живеещи наоколо.

Борис Бонев като независим общински съветник обеща да предложи обновяването на междублоковото пространство в "Люлин 6" да се включи в бюджета за 2021 г. Очаква подкрепа от всички партии в общинския съвет, защото Столичната община трябва да се обърне към панелните жилищни комплекси, които пренебрегва по отношение на публичните инвестиции.

"От години слушаме как общината влиза в кварталите, но кметът Йорданка Фандъкова си го представя с малки ремонти тук-там. Това, което предлагаме сега е цялостно решение, което да е пример и за други междублокови пространства в целия град".
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  146       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   04/10/20