Ресурсбук България. Данни за избран обект

Балкански поток(продължение на Турски)

"Турски поток" бе замислен като международен проект за газопровод, който минава по дъното на Черно море от Русия (Краснодарски край, гр. Анапа) до Турция, с намерение да бъде заменен проваленият проект "Южен поток".

На 10 октомври 2016 г. се сключва договор между руската компания "Газпром" и турската "Боташ" за прокарване на газопровод с капацитет 15,75 млрд м³ годишно, като сумарният капацитет ще достигне 31 млрд м³ с възможност за разширяване до четири тръби с общо пропускане на 63 млрд м³ газ на година.

Планирано бе на границата между Турция и Гърция да се изгради хъб за пренос на природен газ до европейските страни.

За строителството на газопровода на територията на Русия се използва построената по-рано инфраструктура за неосъществения "Южен поток". Морската част на проекта е 910 км и ще принадлежи на Русия, а сухопътната част по турската територия е 180 км.Морската част на газопровода вече е завършена изцяло, сухопътните инсталации на руска земя са на 100% готови, очаква се тези на турска територия да бъдат завършени.

Предвижданите средства за изпълнение на проекта са 11,4 млрд. евро.

Първата линия на газопровода е предназначена за снабдяване на вътрешния пазар на Турция, а втората - за страните от Югоизточна и Централна Европа.

След дълги месеци на колебания и разнопосочни информации, стана ясно, че втората линия ще премине през територията на България, а не през Гърция. Маршрутът е България, Сърбия, Унгария.

Това стана ясно окончателно през май миналата година след среща на Борисов с Путин, когато българският премиер заяви :"Турски поток" категорично влиза на територията на България".

"Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през "Турски поток" за България - това, което говорихме и в което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт от "Турски поток" да влезе в България, нещо, което преди имаше съвсем друго трасе. От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите.", подчерта тогава Борисов.

От своя страна руският президент разкри, че въпросът за транспортирането на газ от Турски поток в Европа през България се разработва в практически план с Турция и България.

"Въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките за цяла Европа", каза Путин.

"Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще мине през територията на България, а не на Гърция", заяви на 26 юли т.г. руският министър на енергетиката Александър Новак в Анталия, в кулоарите на заседанието на руско-турската междуправителствена комисия. Това бе първото официално потвърждение на руската страна, че българският маршрут е избран пред гръцкия за тръбата. Досегашните процедури, обявени от "Булгартрансгаз", започваха, без да е било оповестявано окончателно решение на "Газпром".

Като потенциални пазари "Газпром" разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Капацитетът на двете тръби се предвижда да е по 15,75 млрд куб. м газ годишно.

"Газпром" планира да започне доставките в България и Сърбия през "Турски поток" през 2020 г., за Унгария - през 2021 г. и за Словакия - през втората половина на 2022 г.

С подписания днес договор между "Булгартрансгаз" ЕАД и саудитското обединение "Консорциум Аркад" се слага началото на строителството на тръбопровода от турско-българската до българо-сръбската граница.

Договорът предвижда за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българско-сръбската граница.

Сагата "Аркад"

Първоначално през април държавният газов доставчик избра за победител в търга за изграждането на тръбопровода саудитския консорциум "Аркад" с оферта 1.102 млрд. евро без ДДС.

Месец по-късно обаче избраният кандидат бе декласиран с мотива, че не е предоставил в очаквания срок поискани от него документи.

Консорциумът обжалва това пред Комисията за защита на конкуренцията и тя отмени решението и освен това не разреши на държавната компания исканото от нея подписване на договор с втория в класирането с мотива, че се гонят срокове за изпълнението на проекта.

Вторият в класирането е именно "Газово разширение и развитие в България", свързан с Русия консорциум, който към момента на изтичане на срока за подаване на поисканите от саудитския консорциум документи е подобрил офертата си, като е намалил първоначалното си искане от 1.6 млрд. евро без ДДС с 30%.

Последното определение на антимонополното ведомство бе обжалвано пред ВАС от "Газово разширение и развитие в България", този иск обаче бе отхвърлен вече от ВАС.

Пред Върховния съд руският консорциум обжалва решението на КЗК, с което се отменя решението на "Булгартрансгаз" да декласира "Аркад". По късно от съда обявиха, че делото, което бе насрочено за разглеждане на 24 септември, е прекратено.

Така с отказа на руския кандидат да обжалва изпълнитeл нa "Турски поток" в българската част от трасето остана конcopциyмът oт Cayдитска Арабия "Аркад", с който днес бе подписан договорът за изграждането на българската част от "Турски поток"

Миналата година руският в. "Комерсант" писа, че "Газпром" обмисля варианта "Турски поток" да мине през България.

По-късно София обяви, че ще доразвие собствената си газопреносна инфраструктура по евентуалното трасе на проекта.

Тогава премиерът Борисов за първи път нарече българския участък "Български поток".

Това Борисов повтори и днес по време на подписването на договора - тръбата през България ще се казва "Балкански поток".


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Балкански поток(продължение на Турски)
 
W86046 България се е отказала от неустойките за забавянето на строежа Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Транспорт. Инфраструктура
  Качество: Газопровод
  Статус: Транспорт
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 България се е отказала от неустойките за забавянето на строежа на 'Турски поток'  
__ 1 __

23/10/20
19:45:09

Държавната компания "Булгартрансгаз" е подписала анекс към договора със саудитския консорциум Arkad за изграждането на "Турски поток" през България. Това обаче не е било съобщено публично. С анекса са променени сроковете за изпълнение на проекта, решено е да няма неустойки за строителя за забавянето до тук, както и че България ще плаща лихви върху половината от цената, независимо дали сумата бъде платена предсрочно или не.

Допълнителното споразумение е подписано още на 2 септември, но се вижда публично едва тази седмица. По същия начин, с над месец закъснение, бяха публикувани и договорите с подизпълнителите на Arkad, които са основно руски и беларуски фирми. Консорциумът Arkad пък вече се управлява от руския гражданин Юрий Швецов, който е подписал и анекса с "Булгартрансгаз".

Според първоначалния договор с Arkad, подписан на 19 септември 2019 г., газопроводът от турската до сръбската граница трябваше да бъде завършен на два етапа. Първият - до 250 дни, така че да осигури техническа възможност за пренос на газ, използвайки наличната инфраструктура на "Булгартрансгаз", и вторият - до 615 дни, в който всичко трябва да е готово.

Първият срок изтече на 4 юни 2020 г., тъй като самото възлагателно писмо за старт на строежа е от 24 септември 2019 г. И към момента обаче не е осигурена възможност за пренос на газ, като полагането на тръбите продължава, макар да няма официални данни на колко процента е изпълнението. С анекса двата срока са обединени в един нов - от 448 дни, до който Arkad се ангажира да изгради напълно продължението на "Турски поток" през България. Това означава, че новата финална дата е 15 декември.
 Балкански поток няма да се осъществи както е замислен  
__ 2 __

29/10/20
15:21:11

Участъкът на газопровода "Турски поток" през България няма да се реализира във вида, в който иска Русия. Такава прогноза направиха от Атлантическия съвет на България(АСБ) във връзка с отправеното предупреждение от САЩ към фирмите, участващи в проектите "Турски поток" и "Северен поток 2".

Разширението на газопреносната мрежа на България под името "Балкански поток" на практика е продължение на "Турски поток" през страната ни, замаскиран като български газов проект. Газопроводът е икономически неефективен и е невъзможност през следващите 20 години да се възстановят вложените в него над 3 милиарда лева държавни средства.

"Турски поток" е преди всичко руски геополитически енергиен проект със стратегически важно значение за Русия, както и рисков за сигурността на Украйна и страните от Черноморския район".

Още през 2019 г. след приемането на редица закони в САЩ по отношение на "Северен поток-2" и "Турски поток" стана ясно, че Кремъл най-вероятно ще бъде спрян в реализацията на геостратегическата си газова експанзия в Европа. Строителството на "Северен поток-2" реално бе спряно в края на миналата година след като базираната в Швейцария компания "Олсийз" (Allseas), специализирана в полагането на газопроводи в морски води преустанови работата на своя кораб в Балтийско море. Компанията прецени, че загубата, която ще понесе от санкциите на САЩ ще бъде много голяма и реши, че не бива да рискува. Вече близо година "Газпром" не може да завърши този газопровод и търпи огромни загуби. Засега в никоя държава по света няма друг подобен кораб с необходимите технически възможности, който да може да положи тръбите в оставащите по-малко от 200 морски мили до германския бряг. По този начин строителството на "Северен поток -2" бе блокирано.

По същият начин очакваме да се развие ситуацията около "Турски поток" след като САЩ заявиха, че за тях няма значение как в България се нарича той. Дали "Балкански поток", "Газов хъб "Балкан" или "разширение на газопреносната мрежа на България", за САЩ е все едно. За Вашингтон това е "Турски поток", преминаващ през България."

Вече има яснота и краен срок до 20 ноември застрашените от санкции фирми да предприемат действия, с които да избегнат опасността от тежки финансови загуби, вкл. блокиране на банковите им авоари в американски банки.

Под особен риск е главният изпълнител на проекта - саудитският консорциум "Аркад". "Аркад" е основният строител на тръбопроводите на една от най-големите световни нефтени компании, саудитската "Арамко", и евентуални санкции върху нея биха ѝ донесли огромни загуби. Въпреки, че в България "Аркад" работи предимно с руски строителни компании като подизпълнители, то те са зависими от основния изпълнител на проекта - "Аркад" и ако саудитския консорциум спре работа, то и руските подизпълнители ще спрат.

Наскоро енергийният министър г-жа Теменужка Петкова заяви, че линейната част на газопровода ще бъде завършена до края на годината. Но не каза дали по него към Сърбия ще потече газ от 1.01.2021 г. Явно Москва бърза, защото се надява, че ще може да ползва 90 % от капацитета му. Но това може и да не стане, ако Брюксел и Вашингтон вземат контрамерки.

От организацията напомнят, че Европейската комисия в редица свои документи и позиции е заявявала, че е недопустимо, която и да е фирма - енергиен доставчик, да бъде поставена в монополно положение и да ангажира повече от 50% от капацитета на газопровод, преминаващ през територията на страните от Европейския съюз.

Европейската комисия има достатъчно инструменти, с които може да принуди България да предоговори заявеният от "Газпром" капацитет в размер на 90 % на входящата точка на българо-турската граница. Ако "Газпром експорт" иска да транзитира руски газ към Сърбия и Унгария следва да се съгласи, че това няма да бъде в количествата, които планира да транзитира през нашата територия поради факта, че България като страна член на Европейския съюз не може да нарушава общите правила на съюза.

Брюксел засега мълчи. Но САЩ пък са в активна позиция и заплашиха със санкции. Най-заплашена от евентуалните санкции е американска компания "Solar Turbines Incorporated", базирана в Сан Диего, Калифорния. Тя произвежда най-използваните в света промишлени газови турбини за компресорните станции, тласкащи природния газ по газопроводите. По трасето на газопровода "Турски поток" през България в момента се изграждат две нови компресорни станции - "Нова Провадия" и "Расово". В едната трябва да бъдат монтирани четири, а на другата - три американски компресорни турбини.

Големият въпрос е: Ще бъдат ли доставени турбините, както и ако някои вече са доставени, ще бъдат ли монтирани и пуснати в експлоатация до края на 2020 г., както желае и очаква Кремъл.

България притежава 20 % от собствеността на терминала в Александруполис за доставка на втечнен природен газ.

"Чак когато бъде завършена диверсификацията на доставките на газ за България и тя се освободи от енергийната газова зависимост от Русия, е възможно да бъде окончателно завършен и пуснат в експлоатация т. нар. "Балкански поток" или газов хъб "Балкан". Само тогава този газопровод няма да се нарича "Турски поток", защото по него ще тече освен руски газ, но и азерски, катарски, етипетски, кипърски, алжирски, американски и газ от още възможни доставчици. Тогава никой от транзитьорите няма да заема повече от 50% от капацитета му, като само по този начин може да се гарантира конкурентност и енергийна независимост, както на България, така и на Европа."

Shane: 21/01/22 09:00:41
All Purpose Car Cup Holder

With this super practical car cup holder, I have a lot more fun driving!

50% OFF for the next 24 Hours ONLY + FREE Worldwide Shipping for a LIMITED time

Shop Now: portavasos.store

Cheers,

Shane
 Първо беше 'Турски', после стана 'Балкански'. Накрая се оказа руски поток  
__ 3 __

30/10/20
15:49:41


Малко преди Коледа в България трябва да завърши строителството на един газопровод. Той свързва две части на "Турски поток" - тази на територията на Турция и тази на територията на Сърбия. По него Русия ще може да изнася природен газ по дъното на Черно море, а после - през Турция, България и Сърбия - към Централна и Западна Европа.

Българската държава осигурява почти 3 млрд. лева, с които плаща за построяването на газопровод, по който руската компания "Газпром" ще изнася руски газ за Европа. И докато тези ползи за Русия са в близкото бъдеще, още сега голяма част от похарчените пари се връщат към Москва. Основният изпълнител на строителството, саудитската компания "Аркад", се ръководи от руски граждани, които наеха за подизпълнители основно руски фирми. Тръбите също са произведени в Русия, а много от работниците по трасето се оказаха руски граждани.

Но и това не е всичко - 90% от капацитета на бъдещия газопровод за следващите 20 години вече са резервирани от дъщерни фирми на "Газпром" и швейцарската МЕТ. А за евентуални бъдещи печалби на България от транзитни такси може да се говори чак след изпълняването на две условия - след като се покрие първоначалната инвестиция, която София изплаща на саудитската фирма, и при достатъчно натоварване на трасето, което изобщо не е сигурно.

САЩ обявиха санкции срещу фирми, помагащи за реализацията на "Северен поток" и "Турски поток". Вашингтон разглежда и двата проекта като геополитически инструменти, с които Кремъл поддържа Европа в зависимост от руския газ.

Малко преди завършването на проекта нито един от досега използваните етикети не изглежда да е верен. Оказа се, че проектът не е нито "Турски", нито "Балкански", и че най-подходящото му име е "Руски поток".

Много имена, една цел

Този проект не идва от нищото. Идеята на Русия да заобиколи Украйна и да пренася газ през Черно море към Централна и Западна Европа е стара. Преди 10 години България започна активна работа с Русия по строителството на "Южен поток", който отново трябваше да пренася руски газ от брега на Черно море до Сърбия. Разликата е, че сега тръбата първо достига турския бряг, а след това влиза в България.

През 2014 г. обаче Европейската комисия каза, че проектът противоречи на европейските правила, според които не може едни и същи фирми да контролират и добива, и транспорта, и доставката на газ. През декември същата година Владимир Путин обяви от Истанбул край на проекта и заедно с колегата си Реджеп Тайип Ердоган дадоха името на новия поток - "Турски". Първоначално тръбата щеше да заобикаля България през Гърция, но в края на май 2018 г. Борисов изненадващо отиде в Москва за среща с Путин и тръбата "зави" насам.

Този път изпълнителят официално не е руска компания, но дейностите на практика се управляват и извършват от руснаци. През декември 2018 г. "Булгартрансгаз" обяви конкурса за строежа на новата тръба. На първо място се класира саудитският "Консорциум Аркад", но българската държавна компания го отстрани. През май 2019 г. "Булгартрансгаз" подписа договор с втория кандидат - "Газово развитие и разширение в България", свързан според редица публикации с Русия. Отстраняването на саудитците обаче беше отменено от Комисията за защита на конкуренцията и на 18 септември 2019 г. България изненадващо бързо подписа договор с "Аркад" за 1.102 млрд. евро без ДДС.

"Този път "Газпром" и "Булгартрансгаз" предприеха допълнителна стъпка да прикрият участието на руски подизпълнители. ARKAD (по-рано под името Saudi KAD) е частна компания с кратка история, тя е основана преди девет години с цел да строи тръби в Саудитска Арабия и региона. Договорът с "Булгартрансгаз" е много голям успех за ARKAD, защото я издигна на международно ниво. Разбира се, че те ще приемат всякакви условия за подизпълнители, само и само да работят в Европа. Москва работи по същия начин с proxy фирми в други европейски страни, например проекти в Германия, свързани със "Северен поток".

"Хейтърите" и санкциите

Бойко Борисов често посещава строежа на тръбата, за да "инспектира" развитието на проекта. Пред медиите той демонстрира, че е запознат с процеса. В края на септември 2020 г. той отново посети обекта, този път заедно с министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун.

"Да разсеем една лъжа на хейтърите, че зад "Аркад" и Саудитска Арабия стоят руски компании", каза тогава Борисов. Според него противниците му "няма какво друго да измислят и да излъжат, накрая казват, че проектът не е с компания от Саудитска Арабия, а от Русия. Пускат се жълти новини, вместо да дойдат да видят". Алсадун се съгласи и каза, че проектът е на държавната саудитска компания "Аркад".

Конгресът на САЩ гласува възможност за налагане на санкции срещу фирмите, които участват в строителството на "Северен поток 2" и "Турски поток". По това време Борисов все още твърдеше, че в България не се строи "Турски поток". В присъствието на посланичката на САЩ Херо Мустафа, през януари премиерът каза за проекта:

"Той не е продължение на "Tурски поток" България изгражда своята собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори. От президента Тръмп, до държавния секретар, през посланика - всички знаят какво правим". Няколко месеца по-късно позицията беше друга и Борисов каза, че "за да няма спекулации, вече си го наричаме "газова инфраструктура на България", ние си правим наша българска инфраструктура".

Въпреки тези опити, на 1 октомври 2020 г. помощник-държавният секретар на САЩ по енергийните ресурси Франсис Фанън каза в София: "Разглеждаме "Балкански поток" като продължение на "Турски поток". За нас името не променя факта, че Русия използва енергията като източник на влияние. Може би има разлики при превода, но за нас каквото и да е името, газопроводът е един и същ".

Държавният департамент разшири обхвата на санкциите и даде 30 дни срок на участващите фирми да се оттеглят.

Доставчикът на оборудването за компресорните станции е също американска компания. Много е вероятно това да са и сред първите отказали се от участие фирми. Много от европейските банки ще се замислят, дали да предоставят кредити за "Турски поток" "заради риска от загубата на американските пазари".

Участващите фирми да бъдат санкционирани от САЩ. Най-засегната ще бъде "Булгартрансгаз" като компанията, която е сключила договора с "Аркад". Европейската комисия също ще се намеси, за да провери дали договорът е възложен според изискванията за конкуренция на Европейския съюз.

Проектът "Турски поток" "обслужва изцяло стратегическите интереси на Русия. Проектът изпълнява и целта индиректно да се контролира българската газова инфраструктура, тъй като Газпром е резервирал 90% от капацитета на националната мрежа.

Не са оправдани очакванията за бъдеща печалба за България, защото проектът ще стане печеливш чак след 15 години, но дори и това не е сигурно, защото "все още няма яснота дали "Газпром" изобщо има желание да използва изцяло капацитета".

След толкова много съмнения и неизвестни, остава въпросът защо България строи "Турски поток".

На фона на всичко това в началото на септември "Булгартрансгаз" е подписал анекс с "Аркад", според който цялото трасе ще е готово предсрочно, още до 15 декември 2020 г., а строителят ще получи предсрочни плащания по договора. Първоначално обявената цена е 2.58 млрд. лева.
 ТАСС по анонимен източник: Балкански поток е завършен  
__ 4 __

09/11/20
14:50:09

Строителството на газопровода "Балкански поток" де факто е завършено, а българският участък от газопровода е свързан с газопровода в Сърбия. Това съобщи пред ТАСС информиран източник, участващ в изграждането на газопровода.

"Балкански поток" е завършен, свързан е с газопровод в Сърбия, няма официални събития във връзка с завършването на газопровода поради пандемията на коронавируса, а церемонията вероятно ще се състои по-късно.

През октомври българският министър-председател Бойко Борисов обяви, че строителството на газопровода "Балкански поток" в страната е почти приключило. Той подчерта, че "с изпълнението на проекта "Балкански поток" България ще се превърне в регионален стратегически газоразпределителен център и ще гарантира диверсификация на доставките на газ".

"Балкански поток" всъщност е продължение на газопровода "Турски поток" през територията на България. В официалните документи тя се нарича "обект на разширяване на газопреносната инфраструктура на компанията "Булгартрансгаз "паралелно със северния главен газопровод до българо-сръбската граница". Името "Балкански поток" за газопровода беше предложено от министър-председателя. Беше отбелязано, че линейната част на газопровода трябва да бъде завършена до декември.

"Турски поток, който беше пуснат на 8 януари 2020 г., минава по дъното на Черно море от Русия до бреговете на Турция. Освен това има сухопътна транзитна линия до границата със съседни държави, откъдето газът вече се изнася за Гърция, България, РС Македония. По-късно, след завършването на изграждането на цялата инфраструктура, газът достига до Сърбия и Унгария. Пропускателната способност на газопровода от 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  167       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   01/05/22