Ресурсбук България. Данни за избран обект

Западен парк в София

Западен парк, известен преди като „Христо Смирненски“, е вторият по площ парк в София, простиращ се на 2,16 кв. км.

Разположен е между кварталите Западен парк, Люлин, Факултета, Красна поляна, Захарна фабрика и Гевгелийски. Попада в столичните райони „Илинден“ и „Красна поляна“. През парка тече Суходолската река и минава жп линията за Югозападна България и Гърция. На парка е кръстена и намиращата се под булевард „Царица Йоанна“ метростанция. Входът на Западния парк е откъм булевард „Сливница“.

Паркът е неосветен и с остаряла инфраструктура, като главните алеи са в тежко състояние. Благоустроена е частта в район „Илинден“, докато частта в район „Красна поляна“ е лесопаркова, без асфалтирани алеи. В края на парка се намира местността Смърдана.Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Туристически обект
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Западен парк в София
 
W19 Туризъм Фирми Раздел    
W44 Туристически обект Обекти Раздел    
W85 Външ.търговия Лица Раздел    
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: Илинден
  Населено място: София
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Природна забележителност
  Качество: Природен феномен
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Западен парк - докъде стигна ремонтът?  
__ 1 __

06/11/20
23:35:58

Главната алея в Западния парк.
 Ще завърши ли ремонтът на Западния парк в третия краен срок  
__ 2 __

23/11/20
14:34:47

По алеите на Западния парк сега се работи усилено, подменят се настилките, прокарват се кабелите на осветлението. Малки булдозери насипват рохка почва край алеите за бъдещо озеленяване. "До края на ноември ще е готово", казва работник, който запълва фуги край бъдещите фонтани. Негов колега е по-скептичен - ще караме до Коледа, а каквото остане - следващата година.

Ремонтът започна на 10 май 2018 г. и вече две години и половина продължава, като обновяването обхваща само част от парка - зоната от бул. "Сливница" до тунела на бул. "Тодор Александров" при "Люлин-7". Това са 500 дка при обща площ на парка близо 2000 дка. Фирмата "Галчев инженеринг" ЕООД спечели обществената поръчка на Столичната община за 10.93 млн. лева по оперативна програма "Региони в растеж", от тях 2.3 млн. лева национално съфинансиране.

Дъжд и студове отложиха първия краен срок

По договор с тези пари трябва да се обновят настилките, парковото обзавеждане, да се изградят нови детски площадки, да се подмени инженерната инфраструктура - канализация, напояване, осветление. Всичко това трябваше да стане до крайния срок - юни 2019 г. Той не беше спазен заради 134 дни студено или дъждовно време, признати от строителния надзор и възложителя.

Заради сгрешен проект не бе спазен и вторият

Вторият краен срок беше 10 декември 2019 г. Този път оправданието за неизпълнението му беше сгрешен технически проект на арката при входа на Западния парк от бул. "Сливница". Последва, неясно защо, спиране на ремонта в целия парк.

Като мотив за поредното отлагане през април т.г. беше използван и "забавяне на доставките на материали заради коронавируса". Тогава общинските съветници от "Демократична България" и Борис Бонев от "Спаси София" поискаха оставката на ресорния зам.-кмет по екологията Йоана Христова заради хаоса около целия ремонт. Няколко дни по-късно тя подаде оставка, която бе приета от кмета Йорданка Фандъкова.

До 3 март 2021 г. всичко ще е готово, уверява фирмата изпълнител

Третият краен срок е 3 март 2021 г. Дали тогава софиянци ще могат да влязат в обновения Западен парк? "Дневник" се обърна с този въпрос към изпълнителя на ремонта "Галчев инженеринг" ЕООД.

"Опитваме да завършим основните строително-ремонтни дейности до края на годината. За следващата се надяваме да останат само някои довършителни работи, защото януари и февруари не са подходящи за работа на открито", обясниха от фирмата.

Виенското колело няма да се възстановява

В проекта не е включено възстановяване на някогашните атракциони в Западния парк, в близост до бул. "Сливница". Там имаше огромно виенско колело, къща с криви огледала, люлеещи се гондоли. "Ще направим детски площадки, това са предвидените атракциони", лаконично обясни служител на фирмата.

 Западният парк след ремонта: Хубаво е, но отзад остава кал и джунгла  
__ 3 __

25/03/21
23:06:38

След близо три години ремонт Западният парк е отворен от началото на март. От новата арка на входа на бул. "Сливница" започва централната алея, застлана с изрядно подредени малки павета и плочи. Пейките се редуват с безброй каменни кошчета за смет, с осветителни стълбове и видеокамери. По красивата алея след 500 м се стига до детска площадка в ярки жълто-червени цветове. Меката настилка е в розово, пързалките и люлките са обезопасени.

Асфалтова алея, успоредна на централната, води към старите детски площадки и масите за тенис. Въпреки ремонта всичко си стои там - ръждясалата ракета и разкривените пързалки, локвите. Приличат на обособен музеен кът "Западният парк през соца".

"Старите катерушки са си, но идваме тук, защото ни е по-близо", казва майка с дете. Живеят в блок в жк "Западен парк" и се налага да пресичат релсите на жп линията София - Перник, за да влязат в парка. "Опасно е, но има подлез чак под моста на Захарна фабрика", обяснява жената.

Край централната алея стърчат жици и съоръжения на кабелни оператори и купчини от старата настилка на алеите. Според възложителя, Столичната община, ремонтът на Западния парк вече изцяло е приключен и е "въведен в експлоатация, може би с някои малки забележки, поставени от Държавната приемателна комисия".

Комисията се назначава от началника на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и в нея участват представители на възложителя Столичната община, на Регионалната здравна инспекция, на регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите и др.

От ДНСК за разлика от общината обаче твърдят, че "от всички членове на приемателната комисия са представени положителни писмени становища без особени мнения, с предложение за въвеждане на строежа в експлоатация". От отговора до "Дневник" се разбира, че няма никакви забележки по изпълнението на ремонта.

Той започна на 10 май 2018 г. и трябваше да приключи точно след година, но заради лоши метеорологични условия крайният срок бе отложен за декември 2019 г. След като и той не бе спазен, третата последна дата, дадена от възложителя - Столичната община, бе 3 март 2021 г.

Другото лице на парка

След новата детска площадка още стотина метра нагоре централната алея стига до втора сива бетонна арка. Тя се намира над тунела на "Люлин". Като граничен пункт отбелязва изхода от обновената част от парка.

След нея пак е Западният парк, но пейзажът рязко се променя. Гората е обрасла, прогнили дървета са паднали, по калните пътеки с локви тук-там са поставени нови кошчета за смет, но пейките са изпочупени, няма осветление. Приключилият ремонт обхвана само представителната част от парка, която е 500 дка, а общата му площ е 2000 дка.

Някогашната сграда на парковите служители, наричана Лесничейството, е в пълна разруха. "Тук навремето се разхождаха патици и като деца гледахме в захлас", сочи към двора на къщата самотен бегач. Той влиза в парка, като пресича жп линията.

"Фандъкова даде 11 милиона лева за ремонт (стойността е 10.6 млн. лева - бел. ред.), ама само за долната част на парка. И за какво - да падат бордюрите и водата да тече по пътеките. Трябва да има канавки и водата да се оттича, а не навсякъде да е кал и локви", твърди бегачът.

"Хубаво ще е и тук да се ремонтира и да стане като долу", добронамерено пожелава друг мъж. Той живее в "Люлин 3" и казва, че идва в парка с кола, която паркира "чак при тунела".

Подходи от "Люлин" към парка просто няма

Западният парк е единствената зелена площ в близост до най-големия район на София - 120-хилядния "Люлин" (по официални данни към 2001 г.). Поне 3 км е контактната зона между парка и жилищните блокове, но подходите пеша или с велосипед са само... един. Нова асфалтова алея зад бензиностанция ОМV при тунела води към представителната част от парка.

Централният вход с арката при бул. "Сливница" е удобен за живеещите в кв. "Захарна фабрика" и за идващите с автобус или с кола - наблизо има 30 паркоместа. Но той е доста далече за идване пеша от "Люлин".

От Шести микрорайон все още тръгва стара пътека, която се провира между автосервизи и частни дворове и през две мостчета над реките Стубела и Суходолска стига до парка. От източната му страна е жк "Западен парк", но влизането оттам е само през жп линията, защото единственият подлез е при моста на Захарна фабрика и е отдалечен на километър от представителната част на парка, а от изоставената - още повече.

Изграждането на нови подходи не е било предмет на този ремонт. Той е за възстановяване на парка, обясниха от "Галчев инженеринг".

За тази цел е необходимо да се измени подробният устройствен план, да се проектират надлези или подлези по жп линията и по обиколния на "Люлин" бул. "Петър Дертлиев". Тази задача трябва да се включи в заданието на следваща обществена поръчка за обновяване на останалата част от парка, която е с площ 1500 дка.
 Западна порта към Западен парк  
__ 4 __

21/06/21
20:03:16


Три месеца след края на ремонта на Западния парк там започва нов проект "Западна порта към Западен парк". С него изграден пешеходен мост, който да свърже жк "Люлин 10" с обновената част на парка. Съоръжението ще е над река Суходолска и с него ще се поправи липсата на достъп до зелената площ от 120-хилядния район.

"Изграждането на нови подходи не беше предмет на този ремонт. Той е за възстановяването на парка", обясниха от фирмата-изпълнител "Галчев инженеринг" на въпрос защо мостът не беше направен при големия ремонт на Западния парк за 11 млн. лева, който се проточи от юни 2018 г. до март 2021 г. Сега заради строежа, който се изпълнява от друга фирма, може да се наложи тежка строителна техника да влезе в алеите на обновения Западен парк.

"Изграждането на мост не е било включено в обновяването на парка, защото е имало грешки в проектирането и не е било съобразено с инженерната инфраструктура. Така ни отговориха на същия въпрос в комисията по околната среда", каза Альоша Даков, общински съветник от БСП.

Мостът ще е отделен проект за 300 хил. лева

Проектът "Западна порта към Западния парк" ще струва около 1.5 млн.лева, според кмета на район "Люлин" Милко Младенов от ГЕРБ, който е възложител на обществената поръчка. Тя бе спечелена от ДЗЗД "Беа груп", което обединява фирмата "Беатрис" ООД от Разлог и бургаската "РК груп" ЕООД.

Пешеходният мост обаче не е включен в тази поръчка. "Мостът ще е отделен проект, който ще струва 300 хиляди лева", потвърди Младенов.

Кметът на "Люлин": Теренът не е в територията на парка

Двата проекта - за моста и за площадките, не били включени в основния ремонт на Западния парк, защото теренът, където ще се реализират, не попадал в него, е обяснението на кмета на "Люлин" на въпрос на "Дневник".
Планът на бъдещия минипарк с детските площадки и за разходка на кучета - най-горе на картата.© район
Планът на бъдещия минипарк с детските площадки и за разходка на кучета - най-горе на картата.

"Тази зона по смисъла на устройствения план не попада физически в Западния парк. Там предназначението е "Зп" - зона за парк, но този терен е извън същинския Западен парк", обясни той за "Дневник". От 2013 г. кметът действал по процедурата за изготвяне на подробен устройствен план на мястото. "До края на годината всичко трябва да е готово, ако няма изненади. Много усилия положихме и хората го чакат", добавя Младенов.

Нов минипарк ще се оформи край река Суходолска

Изпълнителят "Беа груп" ще изгради реално нов минипарк в съседство със Западния - ще ги дели само река Суходолска. Предвидени са две детски площадки като едната ще е за деца до 3 години, а другата - до 10 години, уличен фитнес, обширна площадка за разхождане на кучета и свързващи алеи.

Минипаркът "Западна порта към Западния парк" ще заема 10 дка в неусвоените зелени пространства между бул. "Петър Дертлиев" и река Суходолска. В близост ще минава и алеята към пешеходния мост, избраното място е срещу блок 136 в "Люлин 10". Наблизо има светофар, който улеснява пресичането на бул. "Петър Дертлиев".

За строежа на пешеходния мост ще се отсекат 18 дървета - ясен, бряст и акация, а още 13 са застрашени. Това бе съобщено на заседание на комисията по екология на Столичния общински съвет. Навлизането на строителна техника през Западния парк обаче може сериозно да увеличи броя им, предупреди Даков.

Председателят на комисията Лорита Радева от ГЕРБ предложи строителната площадка за минипарка да се ползва и за моста и идеята бе приета, макар това да забави графика на изпълнение. Това няма да е новина, защото пусковият срок на големия ремонт на Западния парк бе удължаван няколко пъти - първо беше 10 май 2019 г., вторият - до декември същата година и последният - 3 март 2021 г., който беше спазен.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  218       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   06/11/20