Ресурсбук България. Данни за избран обект

Архитектурни бижута в разруха

В интернет има множество снимки на София от близкото и далечно минало. Те показват как едно малко градче с кални улици, само за няколко десетилетия се превръща в красива европейска столица с театри, музеи, университет, паркове и заводи.

София преживява две световни войни, пет преврата и дори бомбардировка, но въпреки това се съживява като феникс от пепелта. В последните години също има прогрес, свързан с изграждането на софийското метро, обновяването на Лъвов мост и още куп други. Въпреки това малка разходка е достатъчна, за да открием малко по-различна гледка.

Красиви сгради тънат в забвение, а архитектурни паметници са оставени на произвола на съдбата. Историята на някои от забравените постройки, както и видът им, заслужават да бъдат показани.

Други подобни ресурси
Фирми:   Култура, Музика
Обекти:  Туристически обект
Лица:     Инженер


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Архитектурни бижута в разруха
 
W17 Култура, Музика Фирми Раздел    
W44 Туристически обект Обекти Раздел    
W70 Инженер Лица Раздел    
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Паметник на културата
  Качество:
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Захарна фабрика  
__ 1 __

02/12/20
00:04:26

Днес Захарна фабрика е името на цял един квартал в столицата ни. Но преди повече от 100 години, в края на 19 век, там се изгражда едно от най-модерните предприятия в страната.

Може да звучи иронично, но заводът е създаден чрез финансиране от Брюксел, защото собственик е белгийската компания "Български захарни фабрики и рафинерии" с основен акционер групата "Ернест Солвей". В продължение на около 2 десетилетия това е едно от най-успешните предприятия у нас и едно от малкото с непрекъснат цикъл на работа.

Капацитетът на фабриката позволява да се преработват 100 вагона захарно цвекло на денонощие. През активния период от октомври до март броят на работниците е от 500 до 1200 души, а през останалото време - 150 души.

Включването на България в Първата световна война води до изтеглянето на белгийската компания. През 1918 г. в близост до фабриката се състои най-кръвопролитният сблъсък на Войнишкото въстание. Свидетел на битката става Христо Смирненски и тя се оказва преломен момент в идейното му и творческо развитие.

Фабриката продължава да работи до средата на 20-те години на миналия век, когато мощностите ѝ са преместени в Горна Оряховица.

След това Захарна фабрика продължава да се използва за нуждите на няколко държавни предприятия, като огромните ѝ помещения служат предимно за складове. От 1975 г. там се помещава целият архив на Българската национална телевизия - ленти с над 65 000 филмови заглавия и 100 000 новинарски материала.

Превратите, войните и бомбите не разрушават Захарна фабрика. Приватизацията от 90-те и бързата смяна на множество собственици оставя траен белег върху сградата. Тя се превръща в обект на набези и безстопанственост, които са отговорни за настоящия ѝ вид.

Захарна фабрика е един от 150-те паметници на културата с категория "национално значение" в София. В Европа голяма част от индустриалните сгради от края на 19 и началото на 20 век са трансформирани в галерии и музеи. Макар да се намира само на 2 километра от центъра на столицата, то с всеки изминал ден състоянието на Захарна фабрика става все по-неспасяемо и много скоро от архитектурния паметник може да не остане нищо.
 Летния театър в София  
__ 2 __

02/12/20
00:07:49

В гъстите гори на Борисовата градина, недалеч от Семинарията и култовата трамвайна спирка се намира една от най-забравените сгради в столицата. Може би това е показателно, тъй като нейната функция е била културна. Става дума за Летния театър в София.

Построена по царско време, сградата се превръща в харесвано от столичани място. По време на социализма летният театър функционира и като открито кино. Там е проведен и един от първите рок фестивали у нас. Това става през 1985 година, а според очевидци мястото е кипяло от енергия и живот, а по време на фестивала околностите са били буквално обкръжени от полиция, включително и конна такава.

Годините на прехода се оказват фатални за Летния театър. Първоначално той функционира като бар. Според запознати там започва и кариерата на Део като диджей. През 2003 година обаче общината сключва сделка с небезизвестния подземен бос Георги Илиев, който поема контрола над театъра. От убийството му през 2005 година теренът пустее.

Докато в миналото Летният театър е дом средище на културата, днес в него подслон намират скитници и то само когато не са обезпокоявани от кучетата.
 Бившата профсъюзна школа  
__ 3 __

02/12/20
00:10:30

Сградата е построена през 50-те години на миналия век и функционира като Профсъюзна школа към разположената няколко преки по-далеч номенклатурна академия АОНСУ. По същество това е висше училище, в което са отивали отбрани кадри на БКП за специализация. Докато в основната сграда на комунистическият институт днес се помещава Нов български университет, то Профсъюзната школа пустее.

Още в края на 80-те години на миналия век започва преустройство на сградата в специализирана детска болница по ортопедия и травматология. В това има логика, тъй като Горна Баня и лечебната ѝ вода са съвсем наблизо.

Ремонтът обаче е недовършен и през 90-те години на миналия век сградата започва да пустее. Приватизирана е през 2011 година, след което е препродадена от ЧСИ. И докато информацията за купувачите на Профсъюзната школа може лесно да се намери в интернет, то данните за нейното минало са доста малко.

Макар архитектът да е неизвестен, то безспорно тя е доста впечатляваща. Централното стълбище завършва с огромен купол, самата сграда има кула, а от към гипсови колони в помещенията не е пестено.

Днес стаите са като музей на съвременното изкуство и крият любопитни графити. На единия от етажите някой е изрисувал седем стаи със седемте смъртни гряха. В други части има оставени поетични откровения.

В сградата са снимани и сцени към чуждестранни кино продукции. Не е трудно човек да си представи заснемането на хорър или трилър в сградата.
 Банята в Овча купел  
__ 4 __

02/12/20
00:13:07
На около 5-10 минути пеша от Бившата профсъюзна школа се намира друго архитектурно бижу, потънало в забрава. Това е Банята в Овча купел. Построена в началото на 30-те години на миналия век от известния архитект Георги Овчаров, сградата днес е паметник на културата.

От отварянето си през 30-те години на миналия век се ползва за санаториум, в който на процедури ходят хора с проблеми в опорно-двигателния апарат или нервната система. Минералната вода, чийто извори са под банята, е изключително полезна, заради своя минерален състав и температура.

По време на социализма банята продължава да се използва за балнеолечение, като според информация от интернет е временно затворена за основен ремонт в края на 80-те, който така и не се случва.

Артефакти от кабинетите показват, че поне до средата на 90-те години на миналия век сградата е била използвана. Все още вътре могат да се намерят книги и списания, включително на несъществуващия вече чехословашки език. Могат дори да се видят издавани официално през 80-те книги по "лечебна хипноза". Макар да е възможно много от артефактите днес да липсват, то сградата определено носи интересен дух след изоставянето си.

С обгорен от пожар вход, с огромни басейни в подземията, с тесни и рушащи се стълби, тъмни коридори, разнообразни кабинети и тераси със стъклен покрив, днес банята е едно от любимите места на фотографите са правене на фотосесии.
 Плувен комплекс Червено знаме  
__ 5 __

02/12/20
00:15:42

От 60-те години на миналия век спортният комплекс "Червено знаме" в близост до 4-ти километър е свързан със спортните клубове на ЦСКА. Десетилетие по-късно е взето решение там да се построи мащабен плувен комплекс. Той трябва да се превърне в гордостта на спортните успехи на България.

Построени са открит басейн с олимпийски размери, както и открит басейн за скове. Централната сграда на комплекса помещава вътрешен басейн с олимпийски размери и вътрешен басейн за скокове. До вътрешния и външен басейн има трибуна, всяка можеща да побере до 2000 човека. Комплексът е разполагал с още множество съоръжения за тренировки, както и с 15-етажен хотел.

През 1985 година плувния комплекс "Червено знаме" е домакин на Европейското първенство по плувни спортове. На практика в края на 80-те години на миналия век това е най-модерният и голям плувен комплекс на Балканите.

Любопитен факт е, че по време на Европейското първенство в комплекса плува известният актьор Джейсън Стейтъм, който тогава се състезава като плувец за Великобритания. Близо 30 години по-късно той се завръща в комплекса, но не за да плува, а за да се снима във филма "Непобедимите 3".

В днешния си вид плувният комплекс става единствено за заснемането на филми, но само, ако действието им се развива сред руини или в свят преживял Третата световна война. Въпреки миналата си слава, днес басейна и хотела са изоставени на произвола. Състоянието им е толкова лошо, че ги избягват дори скитниците.В този случай обаче виновна е не приватизацията, а нехайството на държавата.
 Престъпление е банята на Овча купел да се дава за проект за научни изследвания  
__ 6 __

14/12/20
00:50:56

Гражданската група "Термално-нормално" протестира вчера с акция пред изоставената сграда на банята на "Овча купел" срещу плановете на общината да ремонтира сградата, за да я предостави за научни изследвания. Архитектите, които бяха основни инициатори на гражданските протести срещу опита и сградата на Централната баня на София да бъде превърната в музей и зали за събития, показаха в акцията си, че превръщането на емблематичната баня на Овча купел в поредна сграда на Софийския университет ще бъде престъпление.

От 2016г. този проект се развива, като през 2017г. сградата на банята, която е обект на културното наследство, е подарена от правителството на Столичната община, за да се използва за проекта. Същата година проектът за развитие на наука в банята е един от малкото, получили финансиране по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" - в размер на близо 30 млн. лева.

Документацията на проекта не е публикувана и достъп до нея няма, но от интервюта на участници в консорциума става ясно, че се планира сградата да се ползва за литературни четения, дигитализация на архиви и сензорни технологии от различни звена на академията на науките и Софийския университет, както и от Националната спортна академия. Ще се предлагат и услуги с ползване на минерална вода и спа процедури, но като странични функции на сградата, която ще бъде отсега нататък не баня, а "център за върхови постижения".
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  57       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   01/12/20