Ресурсбук България. Данни за избран обект

Регионален исторически музей Русе

Регионалният исторически музей в Русе осъществява своята културна дейност на територията на областите Русе, Разград и Силистра.

Музеят е открит на 1 януари 1904 г. като музейна сбирка към мъжката гимназия “Княз Борис I”. Сбирката прераства в градски музей през 1937 г. Музеят става държавен през 1949 г. През 1952 г. е обявен за окръжен музей, а от юли 2000 г. е регионален. Фондът на музея съдържа 130 000 бр. културни ценности. Развива своята дейност по отношение на опазването и експонирането на движимите културни ценности, материалното и нематериално културно наследство, проучването на историята и природата на Североизточна България.

Сега Регионален исторически музей – Русе представя седем експозиции, от които три на открито – Римска крепост Сексагинта Приста, Ивановски скални църкви и Средновековен град Червен.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Туристически обект
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Регионален исторически музей Русе
 
W19 Туризъм Фирми Раздел    
W44 Туристически обект Обекти Раздел    
W85 Външ.търговия Лица Раздел    
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   082 825 002
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Русенска
  Община: Русе
  Населено място: Русе
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: 7000 /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Музеи, къщи музеи
  Качество: Музей
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Музеят в Русе се бори за престижен европейски приз  
__ 1 __

03/12/20
21:56:23

Регионалният исторически музей в Русе се включи в надпреварата за годишните награди на Европейската музейна академия с краткото видео "Нощ в Русенския музей". Това съобщават от културния институт в крайдунавския град.

Инициативата "Музеи накратко" - museumsinshort.eu, събира за седма поредна година музейни видеопрезентации в три категории.

Русенският музей участва в категорията "Разказване на истории", при което видеото от Европейската нощ на музея през 2019 година ни връща към нормалността и възможностите на културната институция и неговите публики да се допълват.

От музея обясняват, че всеки, който желае, може да види краткото видео и да гласува за него тук >>

"С помощта на вашия глас ние може да направим българските музеи по-видими и значими в Европа. За нас е важна не победата, а вашата подкрепа, тъй като така заедно показваме, че управляваме наследството с мисъл за бъдещето", казват от Русенския музей.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  62       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   03/12/20