Ресурсбук България. Данни за избран обект

Буковлък

Буко̀влък е село в Северна България. То се намира в община Плевен, област Плевен. Буковлък е най-голямото село в Плевенска област и трето по големина в Северна България. В селото живеят 4137 души по настоящ адрес и 4157 по постоянен адрес към 15.03.2017 г.

История и празници

Селото има богато минало и множество традиции, свързани до голяма степен с преобладаващото циганско население (изселено през 1975 г. от Старозагорска област). Веднъж годишно се провежда Курбанът на селото, в близка местност край него. Празникът е свързан с богато меню от храни и напитки, празнични песни и танци и е емблема на преобладаващата етническа многочисленост в селото. Празникът е възобновен със съдействието на кмета на Буковлък Росен Русанов и е един от най-тачените от местното население, наред с 8 април (Международния ден на циганите), Гергьовден, 14 януари (Банго Васил), Сбора на селото през есента както и 20 януари, ден, в който група доброволци, се преобличат като Кобила и други животни и обикалят къщите на местните хора с пожелание за здраве и късмет (20 януари е известен още като „Кьоравата кобила“). Селото е много богато и има доста красиви къщи.

Обществени институции

В Буковлък функционират основно училище „Климент Охридски“, библиотека, медицински и стоматологичен кабинет. Има детска градина, площадки, хранителни и увеселителни заведения.


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Буковлък
 
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Плевенска
  Община: Плевен
  Населено място: Буковлък
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: 5839 /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Жилищен комплекс
  Качество:
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Веселин Плачков и Мариана Попова търсят кръвна плазма за емблематичен кмет  
__ 1 __

05/12/20
23:15:16

Коронавирусът застигна и един от "най-железните" български мъже - легендарния кмет на плевенското село Буковлък.

"Росен Русанов, кметът на с. Буковлък има нужда от кръвна плазма (0-). Човекът, който може да даде такава кръвна плазма, трябва да е е преболедувал Ковид най малко преди 40 дена. Росен Русанов се намира в Ковид отделението на Окръжна болница "Георги Странски" гр. Плевен. Имената са му Росен Георгиев Русанов. Нека да се обеденим и да му помогнем!", споделиха апел актьорът Веселин Плачков и половинката му - певицата Мариана Повова.

Легендарният кмет управлява вече пет мандата село Буковлък. Местните го наричат Шерифа. Всеки ден влиза в кметството, облечен в маскировъчни дрехи и "оборудван" с всичко необходимо да реагира веднага на сигнал за нарушение на обществения ред или друга критична ситуация. Тръгва си след полунощ, когато е проверил дали всички кръчми са затворени и дали всички са се прибрали по къщите и не правят бели из селото.

"В Буковлък живеят около 3 500 роми и около 1 000 българи. Затова се стремя постоянно да съм в селото и най вече в тъмната част на денонощието, за да не се допускат ситуации, които биха ескалирали напрежение. Преди да стана кмет бях полицай - младши районен инспектор в селото... Битова престъпност почти нямаме. Ще ви дам пример. През зимата ми направиха операция на гръбнака и бях осем дена в болницата. През това време в Буковлък са извършени 12 кражби. А цяла година преди това нямаше нито една кражба в селото. И след като излязох от болницата, пак спряха кражбите. Истината е, че когато котката я няма, мишките играят кючек. Котка в държавата би трябвало да бъдат полицията, прокуратурата и съдът, но нещата много рядко се случват така, както трябва", каза в интервю миналата година Русанов.

И споделя с горчивина: "Като кмет се уморих да се боря с вятърни мелници. Бюрокрацията на държавата е като една дебела стена от бетон. Блъскаш се, падаш, ставаш, пак се блъскаш и в един момент, като си направиш равносметка, установяваш, че само си съсипваш живота. Каузата на един кмет е да помага на хората. Ама, как например да им обясня, че може през зимата да останат без дърва за огрев, защото държавата ми връзва ръцете?!... 15 години се боря с бюрокрацията, с корупция, с какво ли не, за да се направи тая канализация. Дойде едно правителство на власт. Таман са нагласят нещата - кой да открадне парите, и - айде - дойде друго правителство, което гледа да сложи негови фирми на "хранилката".

Буковлък беше едно от най-"пламналите" места у нас в началото на коронавирус пандемията през пролетта. Тогава дори се наложи селото да бъде поставено под карантина с КПП-та.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  66       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   05/12/20