Ресурсбук България. Данни за избран обект

Лифтове на Витоша

ДРАГАЛЕВСКИ ЛИФТ: двуседалков лифт с постоянно закачени седалки

СИМЕОНОВСКИ ЛИФТ: шестместен кабинков едновъжен лифт с обиколно движение и откачващи се кабинки

ЛИФТ РОМАНСКИ: двуседалков лифт с постоянно закачени седалки

ЛИФТ АКАДЕМИКА: лифт Витошко лале", лифт Резана

КНЯЖЕВСКИ ЛИФТ: Кабинкова въжена линия "Княжево - Копитото"


Други подобни ресурси
Фирми:   Пътна помощ


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Лифтове на Витоша
 
W87350 Лифтовете на Витоша Транспорт planinite.info
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:   Васил Методиев
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: Витоша
  Населено място: София
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Транспорт. Инфраструктура
  Качество:
  Статус: Транспорт
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Общината притиска Витоша ски да възстанови Драгалевския лифт  
__ 1 __

08/12/20
00:40:37

Да бъде възстановен Драгалевския лифт е заключението на общинското дружество "Софинвест", което извърши конструктивно обследване на съоръжението. Изпратен е констативен протокол на собственика му - "Витоша ски" АД, който е направил възражение и ще бъде изслушан на 10 декември.

На база заключенията от обследването главният архитект на София Здравко Здравков е издал указания на район "Витоша" да предприеме действия към собственика на лифта по реда на чл.155 и чл.156 от ЗУТ. Те дават право на кмета на общината да издаде заповед за премахване на опасни съоръжения, които застрашават здравето и живота на гражданите, както и срокове за възстановяването им.

Частната фирма "Витоша ски" притежава и трите лифта на Витоша - Драгалевския, Княжевския и Симеоновския, от които само последният работи. Тя ги купи от Столичната община през 2007 г. като седалковият от Драгалевци до Голи връх беше спрян през август 2017 г. (кабинковият от Княжево до Копитото не работи от 1991 г.)

Собственикът вече е получил констативния протокол от обследването. "В него не се казва нищо", заяви Петър Петров от борда на директорите на "Витоша ски" пред "Дневник". "Ние отговорихме, че сега изработваме проект за реконструкция на Драгалевския лифт. При изготвянето му открихме малък проблем - трасето във втората си част е леко изкривено. Това изключително много ни затруднява да нагласим проекта в старото трасе", обясни той.

Кметът Йорданка Фандъкова даде предизборно обещание, че ще възстанови Драгалевския лифт, както и Княжевския. Това означава да се ремонтира съоръжението без да се променя сегашното трасе и параметри. Тя заяви, че се е срещала с новия собственик на "Витоша ски" - италианеца Ерик Гумерер.

"Информирахме го, че Столичната община ще предприеме всички възможни действия за възстановяване на лифтовете и осигуряване на достъп до планината", обяви кметът пред Столичния общински съвет след питане на Тома Белев от "Демократична България".

Не възстановяване, а цялостна реконструкция предвижда подготвяният проект на "Витоша ски", посочи Петров. Някои от стълбовете били опасно изгнили и не трябвало да се подменят в този вид. Броят им щял да се намали, тъй като старите били сложени много на гъсто. "Всичко ще бъде подменено - пак ще е седалка, в същите габарити и в същото трасе", добави Петров.

В парка не могат да бъдат изграждани нови трасета, припомни главният архитект на София Здравко Здравков. "Природен парк "Витоша" със своя специфичен статут на защитена територия има доста рестриктивни и ограничителни условия, които са въведени с цялостния план за управление на Парка от 2005 г. Този план е действащ и в него категорично се забранява изграждането на нови трасета, както и промяна на предназначението на земята", каза той пред БНР.

Драгалевският лифт е построен през 1956 г. и е най-старият на Витоша, а вероятно и в цялата страна. Той е изцяло българско производство, дело на конструкторите на тогавашното Трамвайно депо, което е зад сградата на район "Сердика" на бул. "Мария Луиза".

Вече 64 години на лифта не е правен основен ремонт, а само годишните текущи прегледи на осите, подмяната им, смазване и смяна на повредени детайли. Това заяви инж. Кирил Иванов, бивш изпълнителен директор на общинското "Въжени линии", което управляваше и трите лифта на Витоша преди да ги купи "Витоша ски".

Основният ремонт е задължителен, но кой ще го направи

"По европейските изисквания и стандарти на всеки лифт трябва да се прави основен ремонт през 15 години. Това значи проверка на абсолютно всичко по т.нар. "безразрушителен контрол" - всички заварки, оси, стълбове, хващачи... За Драгалевския ремонтът ще струва между 300 хил. лева и 500 хил.лева, ако трябва да се възстанови в същия вид", изчислява инж. Иванов. Той смята, че фирмата-собственик няма кадрови потенциал да извърши този ремонт, "затова чужденецът (Ерик Гумерер) говори, че не може да се пусне в същия вид Драгалевския лифт".

Производителите на лифтове "Лайтнер" и "Допелмайер" сега разработвали проекта за реконструкция на Драгалевския лифт, поясни Петров от "Витоша ски". Той не е наясно кога ще бъде готов и кога ще започне обновяването. Техният проект за реконструкция на другия спрян лифт - Княжевския, е изпратен на главния архитект на София през февруари, "но още нямаме отговор", каза Петров.

На последната сесия на Столичния общински съвет Тома Белев призова кмета Фандъкова да организира кръгла маса с всички заинтересовани страни и да се намери общо решение на проблема с неработещите лифтове на Витоша. Тя обеща да обмисли предложението. Петър Петров също приветства този подход.
 С 60 хил. лева общината иска да възстанови Княжевския и Драгалевския лифт  
__ 2 __

12/12/20
01:52:37

Позицията на Столична община е много ясна - искаме да бъдат възстановени Княжевският лифт, впоследствие и Драгалевският лифт. Това да стане съобразно действащия план на Витоша, който макар изтекъл, е действащ поради липсата на нов. Работим по двата проекта. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова и уточни, че за тази дейност са заделени 60 000 лева.

"Дали ще бъдат използвани всичките, или по-малко - все още не се знае. Поискахме и Столичният общински съвет разреши да възложим на външни експерти да огледат и да дадат становище за възможността за възстановяване на Княжевския лифт. Собственикът обжалва тази заповед. На първа инстанция е потвърдено това решение на СОС и смятам, че може да започнем реализацията му", обясни кметът на София.

Фандъкова е получила уверение от собственика, че има желанието да инвестира, но "все нещо се случва, че не се получава".

"В момента основният ни спор е има ли техническа възможност за възстановяване на Княжеския лифт във варианта, в който е в момента. Първо имахме уверението, че има такава техническа възможност, а след това становището на собственика беше, че няма такава. Бихме искали да проверим това с други експерти", обясни още Йорданка Фандъкова.
 Витоша ски готови незабавно да подновят Княжевския и Драгалевския лифт  
__ 3 __

14/12/20
00:27:03

От "Витоша ски" са предприели всичко необходимо за реконструкцията на Княжевския и Драгалевския лифт. Това заявяват от дружеството в своя официална позиция.

Те подчертават, че са готови незабавно да започнат реконструкцията на съществуващите съоръжения, ако законът го позволи, като идеята е те да бъдат подменени с нови, модерни и безопасни съоръжения, а не да се реновират "архаичните" според тях такива.

Няма да се откажем да настояваме за модернизация и няма да се съгласим да правим компромис не само с качеството на услугата, но и със сигурността на хората които ще ги ползват.

Те напомнят, че през февруари тази година са внесли предложение до главния архитект на София арх. Здравко Здравков за изработването на проект за реконструкцията на Княжевския лифт. Въпреки че преписката е била съгласувана от Дирекцията на ПП "Витоша", до момента по нея няма произнасяне.

Това щяло да се случи с или без съдействието на собствениците

Едва преди дни от дружеството са получили писмо от главния архитект за започване на процедура пред Изпълнителната агенция по горите.

По същия начин се процедирало и с Драгалевския лифт. През изминалата година от "Витоша ски" са отправили второ предложение по въпроса, на което обаче все още не е намерен начин за развитие.

Те посочват, че от година усилията им са насочени към проекта по реконструкция на Драгалевския лифт. Извършени са всички необходими проучвания и от дружеството са в контакт с най-големите световни производители на въжени линии Допелмайер и Лайтнер. Готовите алтернативи за реконструкция на съоръженията, внесени от "Витоша ски", ще бъдат качени и на сайта на дружеството.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  91       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   08/12/20