Ресурсбук България. Данни за избран обект

Теснолинейка Септември-Добринище

Теснопътна железопътна линия Септември – Добринище или линия № 16 от Националната железопътна мрежа на България е единична, неелектрифицирана и единствената действаща теснопътна железопътна линия в България, с междурелсие 760 mm, известно още като Босненски тип междурелсие. Свързва Добринище с железопътната линия София – Пловдив – Бургас. Разстоянието от 125 km между крайните гари се изминава за около 5 часа със средна скорост 25 km/h. Ръководител на строежа на линията до Велинград е инженер Стоян Митов, който изготвя всички планове самостоятелно и на място.

Трасето води от гара Септември (на главен път Калотина – Свиленград) до гара Добринище през 12 гари (Септември, Варвара, Долене, Костандово, Велинград, Цветино, Аврамово, Якоруда, Белица, Разлог, Банско и Добринище) и 13 спирки (Пампорово, Марко Николов, Цепина, Велинград-юг, Острец, Света Петка, Смолево, Черна Места, Юруково, Дагоново, Генерал Ковачев, Гулийна баня и Свети Георги). По линията са изградени множество изкуствени съоръжения – мостове, тунели, спираловидни изкачвания и водостоци. Чрез теснопътната железопътна линия се свързват най-западната част на Горнотракийската низина със Западните Родопи, Рила и Пирин, преминавайки по поречията на Чепинска река и Места. Поради особеностите на трасето през планината тази линия е известна още като „Алпийската железница на Балканите“. Трудният терен и междурелсието са определящи за ниската скорост на движение на влаковете. Гара Аврамово, намираща се на 1267,4 m надморска височина, е най-високо разположената гара на Балканския полуостров.

Железопътната линия е строена на шест етапа между 1921 и 1945 г. Първата отсечка от гара Септември до гара Велинград е въведена в експлоатация на 1 август 1926 г. Последният участък на железопътната линия Банско – Добринище е въведен в експлоатация на 9 декември 1945 г. От 1 октомври 2002 г. отклонението Пазарджик – Варвара, което е с дължина 16,6 km, е закрито и впоследствие демонтирано.

Други подобни ресурси
Фирми:   Пътна помощ


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Теснолинейка Септември-Добринище
 
W54 Пътна помощ Фирми Раздел    
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Пазарджишка
  Община: Септември
  Населено място: Септември
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Транспорт. Инфраструктура
  Качество:
  Статус: Транспорт
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Теснолинейката пристигна в Добринище празнично украсена  
__ 1 __

11/12/20
02:01:27

Преди 75 години на днешния ден за първи път теснолинейката от Септември достига Добринище, като така се открива и последният най-живописен участък от трасето - от Банско и Добринище. Тези последни 6 километра от 125-километровото трасе са изградени за две години, като активно доброволно участие взима цялото население на Добринище.

До днес курортния град в подножието на Пирин е крайна гара по маршрута, а датата 9 декември 1945 г. се приема за рожден ден на малката железница.

По случай юбилея, по идея на Гражданско сдружение "За теснолинейката" и с помощта на служители на БДЖ от гара Септември, беше украсен влак "Родопи", който днес преминава по маршрута в празнична премяна.

Изграждането на Трансродопската теснолинейка започва преди 100 години, а първият влак потегля на 1 август 1926 г. - от Септември до Велинград. Поетапно в следващите две десетилетия са изградени останалите участъци, за да достигне линията до пиринския край.

През изминалите 75 години, от 9 декември 1945 г. до днешния ден, теснолинейката е изиграла ключова роля за развитието на чепинския, разложкия и гоцеделчевския край. През миналия ХХ век оттук преминават всички товари и стоки за бита и изградените индустриални мощности в градовете Велинград, Якоруда, Разлог и Банско, а Добринище се явява основна гара за прехвърляне на всички товари за и от гр. Гоце Делчев и селата в околността. На практика, макар да не достига Гоце Делчев, както било по план, теснолинейката допринася за развитието и на този български край.

Днес линията Септември-Добринище се определя като чудо на инженерната мисъл и архитектурен шедьовър, а в началото на 2020 г. читателска класация на престижното британско издание "Гардиън" я постави на първо място сред 10-те най-атрактивни железопътни маршрути в Европа.

Преодоляната денивелация от над 1000 м само за половината от цялото разстояние, изградените 35 тунела, изкуствените развития на трасето в няколко етажа край най-високата гара на Балканите - Аврамово и много други особености са причина днес Родопската теснолинейката да се изучава в редица реномирани университети по света като пример за гениални инженерни решения.

Инж. Стоян Митов проектира линията през 1920 г. По идея на Гражданско сдружение "За теснолинейката", за 100-годишнината от приемането на закона за построяване на жп линията, на 13.12.2020 г. в негова памет ще бъде открита нова спирка "Стоян Митов" на живописно място между сп. Света Петка и гара Аврамово.

През последните години туристическият интерес към уникалното железопътно съоръжение нараства непрекъснато, затова и през настоящата година БДЖ е инвестирала над 4 млн. лв. в сключването на договор за модернизация на част от локомотивите и реновира два вагона в бюфети. За организирането на специални атракционни пътувания се поддържат в движение парен локомотив и два ретровагона, като това е само малка част от плановете за развитие на теснолинейката.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  69       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   11/12/20