Ресурсбук България. Данни за избран обект

Епископска базилика на Филипопол

Функционира през IV – VI в., която най-вероятно е била епископската катедрала на града. Тя е най-големият раннохристиянски храм, открит на територията на България и един от най-големите на Балканския полуостров. Базиликата е трикорабна, с една апсида в източния край на средния кораб, като към момента са проучени южният и частично средният кораб. Намира се в непосредствена близост до съвременната католическа църква „Свети Лудвиг“.

Местоположение

Голямата базилика се намира в централната част на Пловдив, непосредствено до бул. „Княгиня Мария Луиза“ и католическата катедрала „Свети Лудвиг“.

Характеристики

Голямата базилика на Филипопол е построена през IV век върху по-стара сграда със сходни размери, а вероятно и функции. Тя е разрушена в средата на VI век по неизяснени причини. Базиликата има изключително големи размери. Общата ѝ дължина е 86,33 м, а за ширината ѝ се предполага, че възлиза на 38,50 м, тъй като северната част на обекта все още не е разкрита. Голямата базилика е трикорабна, с апсида в източния край на централния кораб. Корабите са разделени от 14 подпорни колони, които са изградени в следния ред: две мраморни и една зидана. В западната част на обекта е имало атрий с колонада от трите страни.

Предполага се, че базиликата е била епископска, за което се съди от сравнително големите размери на сградата, богатата украса с мозайки, както и специфичната форма на олтарната част. Сградата е проучена до ниво на оцелелите мозаични подове. Напълно разкрит е южният кораб, част от централния кораб с прилежащата му част от полукръглата апсида. Неразкритата част от базиликата се намира на дълбочина 3 – 3,50 м под пътната връзка, свързваща бул. „Княгиня Мария Луиза“ и бул. „Цар Борис III-ти Обединител”.

Мозайките, с които е бил покрит пода на базиликата, са едни от най-интересните находки от проучването на обекта. Те заемат площ от близо 700 кв. м и имат интересни мотиви. Изпълнени са с различни цветове и форми, а на много места присъстват изображения на птици. Между мозайките в южния и средния кораб се забелязва разлика по отношение на композиция и мотиви, което дава основание да се предполага, че те най-вероятно са изработени от различни майстори.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Туристически обект
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Епископска базилика на Филипопол
 
W19 Туризъм Фирми Раздел    
W44 Туристически обект Обекти Раздел    
W85 Външ.търговия Лица Раздел    
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Пловдивска
  Община: Пловдив
  Населено място: Пловдив
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Историческа забележителност
  Качество: Катедрален храм
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Епископската базилика на Филипопол е Сграда на годината 2020  
__ 1 __

23/12/20
11:05:28

Епископската базилика на Филипопол стана "Сграда на годината 2020" в едноименния Национален конкурс - най-популярното и престижно събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България. Церемонията по награждаване се състоя снощи в Софийска опера и балет, съобщиха от пресцентъра на община Пловдив.

Eпископската базилика на Филипопол е била номинирана в категорията "Проекти, свързани с развитието на градовете - градска среда и култура", в която са се състезавали още 5 сгради. Наградата от името на Община Пловдив е получил заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който благодари на всички допринесли през годините за това Епископската базилика на Филипопол отново да оживее за жителите и гостите на града. Това се случи благодарение на публично-частно партньорство между Фондация "Америка за България", Община Пловдив и Министерството на културата, е подчертал Панов, цитиран в съобщението.

Национален конкурс "Сграда на годината" се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Журирането е започнало през ноември 2020 г. и е преминало на два етапа.

Eпископската базилика на Филипопол е проект, обхващащ консервация, реставрация и експониране обекта и изграждане на защитно покритие.

Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол. Базиликата е широка 36 м, дълга над 90 м и е с впечатляваща архитектура - централен и два странични кораба, апсида, нартекс /преддверие/ и атриум /открит двор/ с колонади.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  53       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   23/12/20