Ресурсбук България. Данни за избран обект

Църква Света Петка, Русе

„Света Петка“ е църква в Русе, България.

Основният камък е положен на 27 август 1939 г. Проектът за храма е изготвен от русенския архитект Любен Динолов през май 1939 г. Строителството започва през същата година от местния майстор–предприемач Никола Иванов Колчев. Архитектурният проект на храма е първият смел и сполучлив опит за пресъздаване на Кръглата църква (Златната църква) в Преслав, строена от цар Симеон I. Тя е реконструирана за първи път в скиците на архитекта при Софийския народен музей д-р Александър Рашенов (1892 – 1938).

За новостроящия се храм средства предоставят катедралният храм „Света Троица“ и свещоливницата му – 488 503 лв., църквите „Свети Георги“, „Свети Николай“ и „Света Богородица“ – общо 228 872 лв. Средства за строителството отпуска неколкократно и Русенската община. Общата сума за изграждането и обзавеждането на храма възлиза на 2 295 929 лв.

Храмът е осветен от митрополит Михаил Доростолски и Червенски на 30 април 1944 г. Стенната живопис е осветена от митрополит Софроний Доростолски и Червенски на 30 юни 1965 г.

Русенският храм е с размери: дължина 30 м и ширина 17 м. Диаметърът на кубето е 13,3 м, вътрешната му височина е 16,15 м. Камбанарията с кръста е висока 22,7 м.

С вътрешните линии и плоскости добре хармонира красивият иконостас, изработен през 1942 г. от възпитаника на русенското мебелно училище Георги Генов. Русенският художник Георги Каракашев нарисува иконите на иконостаса. Другите икони в храма са от Тодор Янков и Никола Пиндиков. Стенописите са изографисани от проф. Никола Кожухаров, Цанко Василев и декоратора Петър Михайлов.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Манастир
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Църква Света Петка, Русе
 
W87930 Започна ремонтът на църквата Света Петка в Русе Източник Dir.bg  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: Русенска
  Община: Русе
  Населено място: Русе
  Адрес: ул. Алея Освобождение
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Църква
  Качество: Църква
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Започна ремонтът на църквата Света Петка в Русе  
__ 1 __

26/12/20
01:44:16

Започна дългоочакваният ремонт на църквата "Света Петка” в Русе, която от десетилетия се руши. Тя е построена през 1943 г. и с времето сградата застрашително потъва. Сега ще бъде изцяло реконструирана с европейски средства по трансграничен проект с Румъния и с финансова помощ от държавата.

Храмът "Света Петка” е умалено копие на златната църква във Велики Преслав, строена от цар Симеон. Близо 80-годишната сграда обаче пропада ,защото е построена върху льосова основа. Десетилетия наред и свещенослужители, и миряни се надяваха да се осигурят средства за основен ремонт.

"Чакаме този момент отдавна. Това свято място за Русе и за квартала - много занемарена история. Просто се радваме, че започнаха нещата да се случват", коментира Наско Кръстев. "До последно се мъчехме, не стигаха парите, а на мен това ми беше болно, че църквата ще се събори", заяви отец Веселин Великов.

По проекта са осигурени близо 1,6 млн. лева. Вече е започнало укрепването на конструкцията на сградата. "За жалост излизат доста неща, които нямаше как да бъдат предвидени в проекта и парите са недостатъчни. Отвън се оказа, че църквата е много компрометирана. Стъпалата отдолу бяха изцяло кухи", допълни отецът. Допълнително финансиране е осигурено и от държавата.

Така средствата за реконструкцията са около 2 млн. лв. "Канализация ще има, досега църквата е нямала канализация, толкова години карахме с кофите", каза още отец Веселин Великов. На по-късен етап ще бъдат реставрирани стенописите и иконостасът. Ще се изгради и отделен параклис с постоянна експозиция на интересни църковни реликви.

Срокът за изпълнение на ремонтните дейности е година и осем месеца.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  52       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   26/12/20