Ресурсбук България. Данни за избран обект

Каменните гъби, Каменната сватба

Каменните гъби

Село Бели пласт, близо до него се намира природният феномен, наречен Каменните гъби. Стоят досами пътя и ярко се открояват в есенния пейзаж с белотата си. Представляват хармонични скални откъслеци, чиято форма наподобява тази на гъбите - онези с белезникаво-розовите пънчета и зеленикави шапки. Височината на пънчетата и ширината на гуглите стига до 2.5 м, а самите образувания всъщност са туфи от вулканичен материал.

Тук наистина е действал вулкан, но това е било по времето на палеогена. Преди това пък наоколо е било море. После морето се е отдръпнало и морското дъно е започнало да се издига нагоре. Долният розов пласт в подножието на гъбите е бил по-мек и по-податлив на въздействие на метеорологичните условия. А шапките им съдържат по-здрави минерали, затова и те са по-устойчиви. В момента гъбите са оградени с телена ограда, вход няма и всеки може спокойно да влезе до тях, да ги разгледа и да се снима.

Каменната сватба

Съвсем директен достъп до изумителните скални образувания има всеки и при феномена Каменната сватба. Село Зимзеленсе стига през почти коларски пътчета, но за сметка на това се виждат такива природни пейзажи, каквито може да има само във вид на скрийнсейвър на компютър. В края на пътуването има импровизирано разширение на пътя, където спират колите, и табела, указваща, че до Сватбата има още 350 метра пеш. Ходенето наистина не е много, но има кратък стръмен участък, пред който доста хора се отказват. Не знаят обаче какво изпускат!

Каменната сватба е впечатляващо голяма група от скални пирамиди, която народната фантазия е оприличила на сватбено шествие. Фигурите са много и твърде разнообразни по форма и размери, а някои от тях достигат до над 10 метра височина.

Цялата тази композиция е на около 35 милиона години и представлява вулканична пепел, примесена с различни късове от разрушавалите се с хилядолетия скали край брега на някогашното море тук. Заради различните минерали днес скалите са в различни цветове - от бяло през жълто и зелено до червено. Гледката отгоре дава съвсем различна перспектива към тези космически красиви скали. А иначе местната легенда разказва, че някога тук наистина имало сватба. Свекърът обаче мислено пожелал невестата на сина си и бог, като разбрал дяволските му мисли, вкаменил цялата сватба.

Скалните ниши

В България има нещо, което спокойно може да съперничи по красота и история на Стоунхендж, египетските пирамиди или т.нар. Катедрали в Северна Испания. Скалните ниши, намиращи се в гигантските скални масиви по поречието на река Арда в Източните Родопи, обаче са точно толкова впечатляващи.

Многобройни са, почти равномерно разпределени върху монолитните скали и са издълбани на изключително недостъпни места. Според една хипотеза те са имали култово предназначение и са част от пейзажа много преди траките. Според друга именно в тях траките са погребвали бедните си съграждани, които нямат знатен произход.

Някои учени пък смятат, че нишите представляват нещо като астрологична маркировка, помагаща за ориентиране във времето. Досега са открити над 3500 ниши. Няма как да ги приближите, ако не сте особено добре подготвен алпинист. Разбира се, местните хора вярват, че нишите са обиталища на магически същества, затова ги наричат "джинавис пенджери" (нещо като прозорци за дяволи). Казват също, че ако срещнеш такова същество, съдбата ти ще се промени коренно и ще можеш да установиш връзка с Космоса.


Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Туристически обект
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Каменните гъби, Каменната сватба
 
W87830 Каменните гъби, Каменната сватба и Скалните ниши в Родопите Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: Кърджалийска
  Община: Кърджали
  Населено място: Бели пласт
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Природна забележителност
  Качество: Природен феномен
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Каменните гъби, Каменната сватба и Скалните ниши в Родопите  
__ 1 __

26/12/20
02:15:48
 Каменната сватба  
__ 2 __

26/12/20
02:17:06
 Скалните ниши в Родопите  
__ 3 __

26/12/20
02:18:35
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  57       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   31/12/20