Ресурсбук България. Данни за избран обект

Пловдив - завладяваща еклектика

Пловдив е град на над 8000 години, чието минало може да се проследи от праисторията до наши дни. Запазени и консервирани са древни паметници.

Град Пловдив съществува без прекъсване от VI хилядолетие пр.н.е., но наименованието му до средата на IV век пр.н.е. не е изяснено. Според някои автори това име е Евмолпия – предположение, основано на сведение от Амиан Марцелин от IV век.През 342 г. пр.н.е. градът е завладян от Филип II Македонски, който издига крепостни стени.В по-късните източници градът носи неговото име – Φιλιππόπολις, "град на Филип". През следващите столетия градът е наричан на различни езици с варианти на това име. В Древността се използва неговата тракийска форма Pulpudeva или Pulpudava, където dava е тракийската дума за град/селище, а Pulpu е видоизмененото име на Филип . След широко разгърнатите строежи на Флавиевата династия в града за известно време той е наричан Флавия Филипополис.

В старобългарски източници се използват вариантите Плъвдивъ и Плъпдивъ, а също и Пъпълдин, Пълдин и Плъдин, за всички от които се смята, че водят началото си от тракийското Pulpudeva.От старобългарските форми произлиза и съвременното име Пловдив, изписвано до 1945 г. Пловдивъ.Според Чепинския летопис името е плоднь градь, вероятно със значение на "плодоносен град" поради плодородието на тракийската низина около долината на Марица. От гръцката форма Филипополис произлиза и турското име на града – Филибе.


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Пловдив - завладяваща еклектика
 
W88331 Пловдив - завладяваща еклектика Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: Пловдивска
  Община: Пловдив
  Населено място: Пловдив
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Жилищен комплекс
  Качество:
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  43       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   11/01/21