Ресурсбук България. Данни за избран обект

Атанасовско езеро

Атанасовското езеро е езеро, разположено в границите на Бургас, между кварталите Изгрев и Сарафово и западно от тях. То е част от Бургаския езерен комплекс и граничи на изток чрез Атанасовска коса, която представлява около 1 km дълга пясъчна коса с Черно море. Езерото е крайбрежно и предлага голямо разнообразие на растителния и животинския свят, като част от тях са защитени от Закона за биологичното разнообразие и са световно застрашени.

Атанасовското езеро е свързано чрез множество канали с Черно море, посредством които се отводнява. Общата площ на езерото е 7208,89 ха, с близо 9 км дължина и 4,3 км ширина, както 0,8 – 0,9 м дълбочина. За опазване на редки и изчезващи в страната и в Европа, гнездящи прелетни и зимуващи птици е създаден поддържаният резерват „Атанасовско езеро“.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Туристически обект
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Атанасовско езеро
 
W94042 Екосистемата на Атанасовското езеро е застрашена Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: Бургаска
  Община: Бургас
  Населено място: Бургас
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Природна забележителност
  Качество: Язовир
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Екосистемата на Атанасовското езеро е застрашена  
__ 1 __

07/07/21
21:31:38


Екосистемата и солеността на Атанасовското езеро в Бургас са застрашени, заради големия отток на сладки води в обходния канал на езерото. Това мнение са изразили екоексперти по време на дискусия в Бургас, организирана от Българската фондация Биоразнообразие (БФБ).

Екоекспертите са поискали спешни мерки за предотвратяване на риска от екологична катастрофа, която може да засегне лагуната на езерото. От фондацията съобщиха, че обходния канал на езерото събира води от водосбор от 250 кв. км, а с урбанизацията и строителството обемът им продължава да се увеличава.

Рискът сериозно нараства с пускането на Северния обход на Бургас, чиито води също ще се заустват в охранителния канал на езерото, добавиха от фондацията, цитирана от БТА.

Обсъдено е и предстоящото изграждане на лодкостоянка в близост до канала на Атанасовското езеро. Отново липсват достатъчно обследвания и хидродинамиката на района не е взета предвид, което създава рискове, посочиха БФБ.

От там смятат, че Атанасовското езеро може да се развие като "зелен коридор" използвайки природната функция на територията на езерото. Идеята е "зеленият коридор" да осигурява достъп до здрава природна среда, възможност за създаване на продукти и услуги с добавена стойност, рекреация и СПА на открито. От фондацията предлагат този потенциал да бъде интегриран в плановете за развитие на Община Бургас.

 Екокатастрофа застрашава Атанасовското езеро  
__ 2 __

07/07/21
22:27:35
Природозащитници алармират за предстояща екокатастрофа в Атанасовското езеро край Бургас. Новостроящият се Северен обход на Бургас се намира само на метри от езерото, а проектът предвижда дъждовната вода от пътя да се влива във водния басейн, известен с високата си соленост.

Усладняването на езерото е фатално за голяма част от обитателите, за които живеят при такива супер солени условия. Например при последното наводнение, когато се усладни цялото езеро, популацията на Кавказкото попче, която обикновено е около милион численост тотално изчезна. Нямаше нито едно Кавказко попче, така че последствията са сериозни. Изчезват видове, които са пряко свързани със солените води, обяснява Радостина Ценова, екозащитник.

С усладняването на водата и изчезването на някои обитатели се променя цялата екосистема, твърдят още природозащитниците. Атанасовското езеро е хабитат на много видове птици, които могат да останат без храна.

В България Атанасовското езеро е единственото, заедно с Поморийското, където гнездят някои видове птици свързани със свръхсолените води като Съблеклюн, Морският дъждосвирец и др. Те ще изчезнат. Така че ще има минимум два отрицателни ефекта. От една страна самото Атанасовско езеро като екосистема ще бъде силно увредено, да не кажа непоправимо и второ ще изчезна видове, за които България е поела ангажимент към международни организации и Европейския съюз, казва д-р Петър Янков, БДЗП.

Природозащитници сигнализират още, че помпената станция край Солниците е в окаяно състояние и има опасност Атанасовксото езеро да се наводни.

Езерото е единственото място у нас, от където се добива сол. Ако водата му продължава да се усладнява, суровината ще изчезне.

Може би е въпрос на година. Ще дам за пример Поморийското езеро, в което тази година не се добива сол, защото в резултата на строителството на новия обход на Поморие повърхностните води са заустени директно в Поморийско езеро. И в резултата на това солеността е по-ниска от Черно море и е икономически неизгодно извършването на солодобивна дейност, казва Диян Томов, главен технолог на Черноморски солници Бургас.

Природозащитници твърдят, че преди старта на обхода на Бургас, екоинспекцията е отказала да направи доклад за въздействие на околната среда.

От РИОСВ обясниха, че ще проверят случая.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  58       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   07/07/21