Ресурсбук България. Данни за избран обект

Банкя. Банята

Сградата, която е построена преди почти 110 години, в продължение на десетилетия беше буквално оставена да се съсипва.

Построена е по проект на проф. Карл Хохедер - официален строител (в сегашно време тази титла се равнява на главен архитект) на гр. Мюнхен, с множество сгради в стил Ар Нуво и един от архитектите, оформил класическия изглед на града. Банята е една от трите негови сгради, построени извън Германия (другите две са в Болцано, Италия и Трансилвания, Румъния). Тя е построена за три години от 1907 до 1910г., като за изграждането на банята са били вложени близо 1 милиона златни лева и е първата лечебна сграда у нас, съобразена с модерните за времето си технически съоръжения. Тогава банята държи челна позиция на целия Балкански полуостров с впечатляваща архитектура и модерно вътрешно устройство.

В миналото банята е използвана от почти всички български общественици, както и от царете.

През 2007 г. банята в Банкя е била в изключително тежко, аварийно състояние. Осем милиона лева е струвала реставрацията на банята. Тя вече готова и предстои още една малка стъпка. Ако няма пречки, през пролетта минералната баня може да започне да функционира. Процедурата е направена така, че банята може да заработи в двумесечен срок след подписване на концесията. Изграждането на басейна не е пречка банята да се ползва.

Други подобни ресурси
Фирми:   Хоби,Свободно време
Лица:     Маркетинг


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Банкя. Банята
 
W96709 Банкя. Банята Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: Банкя
  Населено място: Банкя
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Спортни съоръжения
  Качество: Водно съоръжение
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Търсят стопанин на банята в Банкя  
__ 1 __

05/10/21
22:52:46


Бъдещият концесионер на банята в Банкя ще трябва да вложи 4 млн. лева в изграждането на 25-метров басейн, детски басейн, джакузи и солна стая.

Относно внесения в Столичния общински съвет доклад за концесията за строителство на балнеолечебен и спа център общинският съветник от ГЕРБ-СДС Ана Стойкова обясни, че Комисията за подготвителни дейности за концесия е представила пред обществеността възможностите за стопанисване и управление на банята.

Получихме категорична подкрепа да вървим към концесия на строителство, защото именно изграждането на голям басейн ще осигури достъп до минералната вода на повече потребители, посочи тя и допълни, че такъв е моделът на успешно работещите бани в Европа.

Кандидатите трябва да имат опит в спа и балнео услугите, а срокът на концесията ще бъде 20 години - максимално допустимото по закона за културното наследство. Минималната концесионна такса пък ще е 220 000 лева годишно.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  133       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   01/05/22