Ресурсбук България. Данни за избран обект

Мирянци. Село до Пазарджик

Мирянци е село в Южна България. То се намира в община Пазарджик, област Пазарджик.

Площ: 5,418 km²
Кметство – кмет: Мирянци; Христо Христов; (Новото време)
Община – кмет: Пазарджик; Тодор Попов; (Новото време)
Население: 631 души (15 юни 2020 г.); 97,8 души/km²
Надм. височина: 200 m, 199 m


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Мирянци. Село до Пазарджик
 
W96714 Мирянци. Село до Пазарджик Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: Пазарджишка
  Община: Пазарджик
  Населено място: Мирянци
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Населени места
  Качество: Село
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Мирянци. Село до Пазарджик  
__ 1 __

08/10/21
20:31:43


Жителите на пазарджишкото село Мирянци и още две населени места излязоха на протест и готвят да блокират главен път. Недоволството им е срещу дейността на фирмата - концесионер за добив на пясък и чакъл, която е в близост до селото.

Според местните хора изкопните дейности водят до разместване на земните пластове, до напукване на къщите им и отклоняване на подпочвените води. Към протеста ще се присъединят и околните села.

Концесионерът не приема обвиненията и твърди, че в момента е организирана кампания за отнемане на фирмата му.

"Исканията на населението е да се спре дейността на баластриерата. Застрашени са жилищата ни и обработваемата земя. Тя попада в две защитени зони на Натура 2000", казват протестиращи.

Сагата с дейността на кариерата в района продължава повече от половин година. Преди това фирмата е работила осем години без проблем. В момента обаче жителите на Мирянци твърдят, че концесионният договор се нарушава и добивът на инертни материали става извън позволената територия и дълбочина. В следствие на това е започнало напукване на къщите им.

Собственикът на фирмата заяви, че дейността му е абсолютно законна и причината за срутването на домове е, че са построени лошо и некачествено.

Преди месец жителите на пазарджишкото село предизвикаха проверка. Институциите обаче не успяха да излязат с категорично мнение от какво се провокира напукването на къщите и дали добивът на инертни материали има връзка с това, или е следствие на предишни две големи наводнения в района.

Според собственика на фирмата концесионер Ангел Кърджев, че липсата на категорично становище е заради желанието на институциите да угодят на хората, тъй като страната е в период на предизборна кампания.

"Има опит да ми бъде отнета фирмата. Масово се отнемат бизнеси от малки фирми, които не могат да се защитят. Знам кой е, но не мога да го докажа. Използва се страха на хората. Тези двама души внушиха на хората, че ние им вредим и заради нас ще им паднат къщите. В това няма нищо вярно и може да се докаже с математически модели", коментира Ангел Кърджев.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  119       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   01/05/22