Ресурсбук България. Данни за избран обект

Белица. Парк за мечки

Паркът за реадаптация на танцуващи мечки е разположен в югозападния дял на Рила, в местността Андрианов чарк на около 12 km от град Белица. Обхваща площ от 120 000 m2 на надморска височина между 1200 и 1345 m.

Паркът е създаден със средства на фондациите „Четири лапи“ и „Бриджит Бардо“ и Община Белица. В изграждането му участват експерти, изучаващи поведението и навиците на кафявата мечка. В него има гъсти гори и хълмове за разходка и уединение, поляни и специално изградени слънчеви места за почивка. Изградени са и различни по размер и форма езера за къпане и бърлоги за сън.

Открит е на 17 ноември 2000 г. Първите мечки, които са настанени в парка са Марияна, Стефан и Калинка. През 2001 г. е доведена и мечката Станка, която е в тежко състояние. На 11 юни 2001 г. са настанени и мъжките мечки Гошо и Боби. В парка живеят всички 25 регистрирани танцуващи мечки в България, както и 3 от Сърбия. През 2017 г. е доведена и мечката Рику от Албания.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Историческа забележителност
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Белица. Парк за мечки
 
W97434 Старите мечки в парка в Белица вече спят зимен сън, младите си правят бърлоги Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: Благоевградска
  Община: Белица
  Населено място: Белица
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Туристически обекти
  Качество: Парк
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Старите мечки в парка в Белица вече спят зимен сън, младите си правят бърлоги  
__ 1 __

01/11/21
17:48:33


Част от обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица вече спят зимен сън. Пет от тях са заспали, а още пет усилено се подготвят за предстоящата хибернация.

Подготовката за зимния сън при мечките е започнала още през септември с консумиране на по-голямо количество храна. В този период гледачите осигуряват повече мазна храна, а количествата се удвояват, за да могат обитателите на парка да натрупат достатъчно мазнини за зимните месеци.

В този период мечките се заемат и с изкопаване на нови бърлоги или реновиране на старите. По-възрастните мечките, като 35-годишната Наташа и 34-годишният Добри, ползват изкуствени бърлоги, с което се спестяват усилията за създаване на нови.

По-възрастните обитатели на парка имат изградения навик да заспиват зимен сън. Най-младите - Теди и Рику, все още не са заспивали в парка, но от тази година са в един сектор с 22-годишната Йета, която от три години заспива. От тази година двамата най-млади мечоци наблюдават какво правят техните съседи, а гледачите се надяват Йета да им покаже какво точно трябва да правят.

Заради усложняващата се епидемиологична обстановка и поради факта, че част от мечките вече са заспали зимен сън, от парка са взели решение тази година да затворят за посетители на 2 ноември. Със захлаждането и посетителите намаляват, допълни ръководителят на гледачите в парка. През летния сезон обаче мечото селище е посетено от много туристи, а интересът към парка е бил по-голям в сравнение с миналата година. В активния посетителски сезон е имало случаи с повече от хиляда посетители дневно.

 Три мечета на свобода  
__ 2 __

16/05/22
12:25:24


Министерството на околната среда и водите, Фондация "Четири лапи" и природозащитната организация WWF днес върнаха в природата трите мечета, които бяха намерени през юни миналата година изоставени в Родопите.

През лятото на 2021 г. Хуба, Вихър и Горан бяха открити от екипа на РИОСВ – Смолян стресирани, уплашени и без майка, като за кратко бяха в "Парка за мечки" в Белица. До вчера те бяха настанени в гръцкия център "Арктурос", в който има условия за реадаптация на животните и последващото им връщане в природата.

След обстоен преглед в събота специалистите в "Арктурос" установиха, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми, за да се върнат обратно в природата. Мечетата бяха транспортирани със специализирани автомобили и с подкрепата на специалисти от фондация "Четири лапи".

Експерти от гръцка и българска страна съвместно определиха подходящо за връщане място в Национален парк "Централен Балкан", което отговаря напълно на необходимите характеристики. Трите мечета са със специални нашийници, чрез които експертите от WWF ще могат да осъществяват наблюдение, но ще се намесват само в краен случай – ако възникнат съмнения за здравословното им състояние или ако се появят признаци за проблемно поведение.

По данни на Изпълнителната агенция по околна среда, която осъществява мониторинг на кафявата мечка, популацията на вида у нас се е свила с близо 40% за последното десетилетие – от 518 през 2011 г. до 329 през 2019 г.

Растат случаите на осиротели мечета, което специалистите смятат, че се дължи на човешка дейност, включително бракониерство.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  170       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   01/11/21